This is version . It is not the current version, and thus it cannot be edited.
[Back to current version]   [Restore this version]

Muistan kuulleeni, että keskikastin pelaajien tulisi keksiä keinoja, joilla vahvimmat pelaajat houkutellaan turnaukseen. Tämä huolestuttaa minua, sillä olen kuvitellut, että turnaukseen tullaan pelaamaan. Jos vahvimmat pelaajat menettävät halunsa tulla pelaamaan, niin silloin he ovat menettäneet jotakin, mitä ei voi korvata.

On ymmärrettävää, että vastus, joka Suomessa on tarjolla vahvimmalle pelaajalle, ei ole täysin tyydyttävää. Ennen tämä ei kuitenkaan estänyt vahvimpia kiertelemässä turnauksissa myös maaseudulla. Jos tilanne on muuttunut jonkin gohon liittymättömän seikan tähden, mitään ei voi eikä kuulukaan tehdä. Luin joskus rec.games.go:sta, kun joku britti protestoi, että siviilielämä - työt ja perhe - ryöstää gonpelaajia kesken parhaan tuotantokauden. Ilmiö siis tunnetaan muuallakin.

Ehkä keskikastin pelaajien ei tulisi keksiä keinoja, joilla vahvimmat pelaajat houkutellaan turnauksiin. Turnauksissa pelaamisen pitäisi olla houkuttelevaa itsessään.

-- Teemu Rovio, 5.2.2003

Oma arvaukseni on, että kyseeseen tulee melkoiselta osin pitkästyminen aina siihen samaan. Tämän lisäksi pitkäaikainen tasotuspelien pelaaminen alkaa kantaa veronsa. Ainakin itselläni näillä on suurehko merkitys.

Siviilielämä tietty syö, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Sille ei voi mitään, ollaan kuitenkin amatöörejä, ja sitä vastaan taisteleminen ei vain tule toimimaan. Pitkäaikainen kokemus kertoo, että suuri osa niistä, jotka "eksyivät" elämän puolelle, tulevat takaisin ja jatkavat pelaamistaan. Ellei sitten ole jotain erityistä syytä lopettaa kokonaan -- ja silti on koko joukko entisiä pelaajia, jotka vain aloittivat uuden elämän (ja lopettivat gon.)

Ehkäpä nyt on suvantovaihe, ja usean pelaajan voimavarat ja mielenkiinto ovat vain puhki kulutettuja samanaikaisesti. Jos näin, millään pakkokeinolla ei näitä pelaajia mukaan saada, ja porkkanatkin lienevät jongin aikaa tehottomia... Tässä tapauksessa asia tietty korjaantuu ajan kanssa, nopeamman yrittäminen väkisin ei luullakseni aiheuta kuin vahinkoa.

Jep, arvailua, vaan perustuu omiin fiiliksiini.

-- ObOlli.

Oikeastaan on hiukan ristiriitaista, että terävin kärki on tällä hetkellä hiukan pitkästyneitä, vaikka suomalainen Go elää (ainakin minun mielestäni) parasta aikaansa. Mutta, en tiedä ihmisten motiiveja enkä koita niitä arvaillakaan, todetaan tilanne olevaksi.

Takapotku toimii hyvänä indikaattorina pelaajien kasvusta, entiset ennätykset taitavat mennä rikki roimasti. Ja myöskin kerhojen pelaajamäärät ovat kasvaneet mukavasti. Arvioisin, käyttäen Takapotkun ja Jaakko Munkin ennakkoilmottautumislistoja hyväkseni, että turnausaktiivien määrä on lähes tuplaantunut viimeisen kahden vuoden aikana. Mikäli kehitys jatkuu tällaisena niin muutaman vuoden päästä saatetaan saada satakin turnaajaa rikki? Uskallan olettaa, että näiden pelaajien tuoma liikemäärä tuo myös kovat pelaajat paikalle, mikäli uusia "uhkia" ei tule alapuolelta niin ainakin mielenkiinnosta ja ovathan palkinnotkin jo vähän mukavemmat. Eikös?

-- Falla 05.02.2003

Turnauksen suuri koko muuten antaa mahdollisuuksia nostaa palkintosummia ja tehdä turnauksen houkuttelevammaksi ulkomaalaisille vahvoille pelaajille, jotka arpovat, mille muille maille kannattaa mennä omenoita ostamaan ja kaalinpäitä kauppaamaan. Ulkomaalaisia voidaan houkutella myös muiden turnausjärjestelyiden avulla, joihin kuuluvat aikataulu, turnausluokka, turnauspaikan viihtyisyys ja sijainti sekä mahdolliset sivutapahtumat. Tietenkin myös turnauksen markkinointi vaikuttaa sen houkuttelevuuteen. (Takapotkusta näyttää tulevan houkutteleva turnaus.)

-- Markku Jantunen, 6.2. 2003

Jatkan Turun jälkipyykistä täällä. Minusta kannattaisi myös kysyä mikä tuo pelaajia kansallisen huipun alapuolelta turnaukseen. Turussa osallistuminen oli:

Taso%
5 dan50
4 dan -
3 dan 0
2 dan 25
1 dan 57
1 kyu 14

Ainostan shodaneita oli suurempi osuus kuin 5 daneja. Kannattaisi keskittyä huokuttelemaan 2-3 danin pelaajia turnaukseen. Muutama 1 kyu lisääkään ei olisi pahitteeksi. Viime Takapotku pyrki houkutteleaam paikalee 1-2 danin pelaajia ja onnistui siinä. Seuraavaan on jo ilmoittautunut 3 ja 5 dan.

Matti Siivola 12.12.2003

Matti puhuu asiaa.

Itse käyn harvoissa turnauksissa, koska muut asiat eivät mahdollista kovin monia turnauksia. Jos käytän vähiä käyntikertoja turnaukseen, jossa sitten on kovin epätasaista pelejä, niin kyllä harmitaa. Tämä varmaan vähensi turnausten kiertämistäni esihistoriallisina aikoina.

Turnauksia arvioi aina edellisen pohjalta, muita tapoja on itse asiassa aika vähän. Kivassa turnauksessa käy mielellään uudelleen ja kaikki mitä turnauksen ympärillä tapahtuu, vaikuttaa tähän. Tästä syntyy helposti kierre, mikä lienee aika luonnollista.

Hyvän turnauksen rakentaminen vaatii kärsivällisyyttä. Joskus enemmän, joskus vähemmän. Ja jos tuntuu, että turnaus ei kehity haluamaansa suuntaan, kannattaa varmaan kuunnella kritiikkiä. Pelaajat äänestävät tulemisellaan, mutta eivät automaattisesti kertoa syitään. Kaikki eivät myöskään halua kritisoida Wikissä. Tätä varten kyselyn tekeminen turnauksen toimimisesta voi olla erittäin hyvä idea.

Kommentti Turun GP:hen: Turun turnaukseen menointoa rajoitti epäselvyys turnaus systeemistä silloin kun tein tosiasiallisen päätöksen. Tällöin tieto kun oli, että käytössä on jonkinlainen ryhmäjako. Olen kiinnostunut lähinnä tasaisista peleistä ja systeemikokeilut sisältävät väistämättä jonkinlaisen riskin.

En vastusta kokeiluja, ilman kokeiluja mikään ei muutu. kokeillessa pitää vain ymmärtää, että ne voivat vaikuttaa osaan pelaajista. Tätä voi huomioida esimerkiksi kuvaamalla kokeilut ajoissa, ennen kuin ihmiset tekevät päätöksiä osallistumisesta. Keskustelullekin kannattaa varata riittävästi aikaa.

-- Lauri Paatero

(Tämä on siistitty kirjoitus, vaikka vieläkin hieman piikikäs. Alkuperäinen vastineeni oli asiaton.)

Mutta tottahan se on, tilastot kertovat. Turussa ei onnistuttu houkuttelemaan vahvoja pelaajia paikalle. Sijaintimmekin oli niin paljon edullisempi go-populaatiojakaumaa ajatellen. Epäonnistumisemme todistavat jo oheiset osallistujamäärätaulukotkin.

Kaikki osallistujat:

Osallistujia1 kyu1 dan2 dan Yhteensä
Takapotku3328
Turku3317

Yli 100 km päästä tulleet:

Osallistujia1 kyu1 dan2 dan Yhteensä
Turku3317
Takapotku1214

Leikkisästi voisi kysyä, ovatko kaikki Korealaiset turnaukset epäonnistuneita koska yhteenkään ei osallistu yli 1% pelaajista millään luokitusasteella.

Muuten, moninkokertaistuneetko palkinnot Takapotkussa on viime vuoteen verrattuna? Turnaus on osa jotain Eurooppalaista systeemiäkin tänä vuonna, cuppiako se nyt oli? Voisiko näillä, erityisesti jälkimmäisellä asialla olla jotain tekemistä sen suhteen, ketä turnaus tänä vuonna kiinnostaa?

Fakta nyt kuitenkin on se, että Turku GP:hin saapui 1 kyu vahvempia kaukomatkalaisia kaikkiaan 8 pelaajaa. Onko tätä kansainväliset turnaukset ja SM-karsinnat/kisat unohtaen ylitetty joskus? Tuskin.

Kaikki kaukaa saapuneet olivat lisäksi pelaajia, jotka ovat olleet Turussa aikaisemminkin. Se palaute, jota minulle henkilökohtaisesti annettiin tästä ja aikaisemmista turnauksista, on ollut erittäin myönteistä ja sitä tuli monelta pelaajalta, pyytämättä. Erityisesti on kehuttu tunnelman rentoutta ja turnausmiljöötä. Selvää on ettei Turkuun tulla testaamaan vahvojen paikallisten kuntoa, koska vahvoja paikallisia ei ole. Turkuun tullaan muista syistä.

Laurille: kuten olen jo aiemmin todennut, tiedotus turnauksesta oli puutteellista ja otan sen täysin omaan piikkiini.

-- Jaakko, 12.12.2003 (editoitu 13.12.2003)

Väitän että Takapotku 2003 on huono vertailukohta. Ekaa kertaa järjestettynä ei mitään perinteitä ollut, kokeiltiin muutamaakin asiaa, kohdennettiin erityisesti 1 dan - 1 kyu porukalle, joka on sen jälkeen kasvanut taas, jonkin verran Turku GP:hen mennessä. Turulla on vahvat perinteet, sen kohde yleisöä on GP:hen osallistuneet, koko suomen dan-pelaajat. Eroja on vaikka kuinka.

-- Jari Koivikko 12.12.2003

Tärkein yksittäinen seikka vahvimpien osallistumiselle taitaa olla tittelin arvo. Toiseksi merkittävin on sijainti. Koska Helsingissä on mahdollista pelata paikallisesti paljon, ei esim. Turku onnistunut houkuttelemaan helsinkiläisiä suhteessa juuri ollenkaan muihin paikkakuntiin verrattuna.

Itse pidän Turun turnausta mukavana tapahtumana. EGF-pisteiden käyttö oli mielestäni todella hyvä asia ja teki turnauksesta paljon "urheilullisemman".

-- Kari Visala 12.12.2003

Mielestäni seuraavissa SM-karsinnoissa voitaisiin käyttää huippuryhmään otettavien lisäkarsintakriteerinä GoR:ia. Jos esimerkiksi ensi vuonna huippuryhmän raja olisi 1 dan, huippuryhmään ei olisi kuitenkaan asiaa GoR:lla, joka on esimerkiksi alle 2000.

Luulen myös, että Kari on oikeassa siinä, että tittelin arvo taitaa olla suurin yksittäinen vahvimpia pelaajia paikalle houkutteleva tekijä. Edes 200 euroa ei taida riittää kovimman kärkikolmikon paikalle houkuttelemiseen. Ehkä 500-1000 euroa alkaisi jo riittää. Kyse on kuitenkin jo sellaisista rahasummista, että joko osallistumismaksut pitäisi moninkertaistaa tai etsiä aika hiton paljon anteliaampia/enemmän sponsoreita. Kumpikaan vaihtoehto ei taida olla lähitulevaisuudessa realistinen.

Suomessa on kaksi titteliturnausta, johon Suomen huippupelaajat ovat aina osallistuneet käytännöllisesti katsoen täysilukuisina: SM-kisat ja Kisei. Mahtaisiko Suomessa olla kiinnostusta yhden tai kahden muun tittelin perustamiseen? Miten olisi vaikkapa Suomen Meijin ja Suomen Honinbo?

-- Markku Jantunen 12.12. 2003

Turun go-kerhon ajatuksena on luonnollisesti ollut Monnyu tittelin perustaminen :)

-- Jaakko, 12.12. 2003

Nyt kun olen jälleen netin ääressä voisinkin kommentoida muutamaa seikkaa.

Ensinnäkin, Takapotkun päämäärät olivat alusta pitäen hieman toisenlaiset kuin millään muulla turnauksella. Aivan alusta asti, siitä rakennettiin edelläkävijää monella tavoin. Areenaa sellaisille kokeiluille joita muut eivät tuntuneet uskaltavan. Esimerkkiä muille sen suhteen että miten turnaus järjestetään kunnolla. Hyvän materiaalin lähdettä sitä vaille olleelle luokituskomitealle. Osoitusta siitä, että pelaajien houkuttelemiseksi ei tarvita keppiä, kun asiat tehdään tarpeeksi hyvin. Ja viimeisenä muttei vähimpänä, rakentamaan niin hyvä turnaus, että ulkomaalaisetkin tulisivat Suomeen saakka sen takia.

Takapotku pyrki johdonmukaisesti näihin päämääriin, vaikkakin asioihin otettiin pitkä tähtäin. Turnauksessa tehtiin ennätyksellinen määrä pieniä kokeiluja, mutta niiden ei annettu häiritä turnauksen osallitujien nautintoa tai viihtyvyyttä, saati turnauksen laatua. Paikan päällä järjestelyt yritettiin hoitaa viimeisen päälle. Turnauksen parametrit (peliaika, järjestelmä, jnpp) järjestettiin sellaisiksi, että kovassa keskinäisessä kisassa olleet korkeat kyut ja matalat danit kiinnostuvat suuresti. Ennen kaikkea, tiedotus yritettiin hoitaa hyvissä ajoin ja avoimesti.

Kaikki tämä auttoi Takapotkun onnistumista. Nyt vuotta myöhemmin, onnistuneilla järjestelyillä on hyvä maine, ja odotamme Takapotkuun huomattavaa pelaajalisää -- siitäkin huolimatta että suuresti kritisoitu 15 minuutin aikasakko myöhästyjille aiotaan kokeilla. Kun on nähty että turnaus toimii, sinne tulee mielenkiintoista populaa, ja tiedotuskin on kasassa, pelaajien on helppo valita juuri Takapotku jos niihin aikoihin ovat vapaita.

Miten sitten Turku? Verrattuna Takapotkuun, ilmoittautumislista ei myöhästynyt. Sen sijaan kaikki muu tiedotus järjestelyistä jäi retuperälle, niin kuin Jaakko yllä kertookin. Tautalla vielä PM, jonka järjestelyt eivät ehkä olleet kaikkia tyydyttäviä, ja kas kun ihmiset ovat varovaisempia. Jos nyt Turku-GP joiltain osin koettiin epäonnistuneeksi, ihmiset luultavimmin tulevat olemaan vieläkin varovaisempia. Epäonnistumisen muistoista on aina vaikea päästä eroon, ja siihen saattaa mennä pitkäänkin.

Miksi sitten tämä vuodatus? Oikomaan väärinkäsityksiä Takapotkusta, ja kertomaan että millä tavoin Takapotku pyrkii houkuttelevaksi turnaukseksi. Kaikin tavoin pyritään parantamaan turnausta ja lisäämään sen houkuttelevuutta osallistujille, sen sijaan että kuviteltaisi ihmisten kiinnostuvan jotenkin maagisesti.

-- DonOlli, 13.12.

Takapotkussa oli erinomaisesti toimiva organisaatio. Oli innostuneisuutta ja järjestelmällisyyttä ja kaikesta näki, että asioita oli mietitty valmiiksi ja huolella. Vuonna 2003 Suomessa järjestetyistä turnauksista Takapotkusta jäi minulle parhaat muistot. Tämä oli erinomainen suoritus sitäkin ajatellet, että tunnelmat Suomen go-piireissä olivat Takapotkun aikaan täällä wikissäkin todella riitaisat. Tulevaisuudessa Takapotkusta varmasti kasvaa vielä hienompi ja toivottavasti myös kansainvälinen turnaus, johon ainakin minä pyrin osallistumaan aikasakostakin huolimatta.

Takapotkun erinomaisuudesta huolimatta Turku GP:tä ei ole koskaan ajateltukaan rakentaa samanlaiseksi. Mielestäni Turku-GP:n ideaalikoko on 30-40 pelaajaa, suurempaa en itse siitä edes haluaisi. Niin kauan kuin minä lähinnä vastaan organisoinnista, asiat tehdään enemmän tai vähemmän vasemmalla kädellä. Toisia tämä näköjään ärsyttää suuresti, toisille se taas tarkoittaa rentoa ja vapautunutta tunnelmaa. Pelaajat äänestävät jaloillaan, kuten täällä on sanottu. Mielestäni onnistuimme tänä vuonna houkuttelemaan turnaukseen erinomaisesti vahvoja pelaajia vaikka toisin on täällä jo monesti väitetty. 4 kyuta ja vahvempia oli paikalla 17 ja se on paljon. Toki Takapotkulla oli enemmän, mutta vain kaksi. Tulevaisuudessa tämä ero toivottavasti kasvaa merkittävästi, koska Takapotku haluaa olla suuri ja mahtava ja me emme. Toivottavasti molemmat onnistuvat tavoitteissaan. Mielestäni Takapotkun vertaaminen Turkuun ei ole kovin mielekästä, mutta en minä sitä aloittanut ja jotenkin koen että on vastattava sellaisiin väitteisiin, että Takapotku onnistui erinomaisesti houkuttelemaan pelaajia (mikä on totta), mutta me emme (mikä ei ole totta).

Yksi asia, jossa Turun toivon ensi vuonna onnistuvan (sikäli kun Turku-GP järjestetään joukkue-SM:stä erillisenä turnauksena), on tukholmalaisten houkuttelu mukaan turnaukseen. Laivat kun kulkevat aikataulullisesti täydellisesti.

Yhtä kaikki sanon vielä, mielestäni A-ryhmä ja B-ryhmä pelasivat erinomaisen turnauksen ja turnaus onnistui kokonaisuudessaan hyvin, ihmiset tuntuivat viihtyvän. Matilla oli ilmeisesti motivaatio-ongelmia, mitä ymmärrän hyvin. Toisaalta vastus oli hänellä tarkkaan tiedossa jo Turkuun lähtiessä. Heikkommat pelaajat sen sijaan väistivät turnausta. Uskoakseni syy on lähinnä ryhmäjaossa, kaikki pelkäsivät epätasaiseen c-ryhmään joutumista.

Muuten, ryhmäjako oli sangen radikaali kokeilu, muttei suinkaan ensimmäinen, jonka olemme tehneet. 1999 pelattiin Turku-cup, jossa ensimmäisenä päivänä pelattiin normaali turnaus, jonka pohjalta pelaajat sijoitettiin seuraavana päivänä cup-systeemiin. No ei siitä systeemistä sen enempää...

Sivuhuomiona vielä, että PM-kisoissa ainakin yritettiin olla säntillisempiä, mutta varmasti sielläkin asiat olisi voinut tehdä paljon paremmin. PM-kisojen kokoisessa turnauksessa pitäisi jo on olla 1-3 järjestäjää, jotka keskittyvät pelkästään organisointitehtäviin. Muistaakseni jonkun 5 danin kommentti turnauksen päätyttyä oli jotakuin, että "Onnistuimme yllättävän hyvin" ...

-- Jaakko, 13.12.

Turku-GP ei, näin pelaajan näkökulmasta, todellakaan ollut millään tavoin epäonnistunut. Aikataulut pitivät noin vartin tarkkuudella, pelimiljöö oli kumpanakin päivänä kohtuullinen, tarjoilu pelasi, ja pelaajamäärään nähden palkintopotti oli aivan käsittämättömän suuri. Mitä tulee tiedotukseen, niin en itse ainakaan ymmärrä, mitä vikaa tiedotuksessa oli. Ryhmäjaon perusteet julkistettiin verraten myöhään, mutta jos joku tästä pahastui, niin en kyllä ymmärrä.

Selvästi huonommin järjestettyjä turnauksia olen nähnyt, vaikka en ole mikään kokenut turnauskonkari.

-- H

En minäkään kyllä löydä Turku GP:n tiedotuksesta mitään suuria puutteita olosuhteisiin nähden. Turku GP:tähän siirrettiin järjestäjistä riippumattomista syistä pariin kertaan. En edes osaa pitää pientä epäselvyyttä ryhmäjaon perusteista kovinkaan suurena tappiona, varsinkaan, kun McMahon -turnaustenkaan ryhmäjakoa ei voida tietää yleensä ennen kuin osallistujalista on tarkkaan tiedossa. Mukava turnaus kaiken kaikkiaan.

Minulle jäi myös PM-kisoista varsin hyvät muistot, huomattavasti paremmat kuin esimerkiksi tämän vuoden SM-sarjan järjestelyistä. Ensinnäkin pelipaikka on oli mitä erinomaisin monessa mielessä. Se sijaitsi keskustassa ja siellä oli myös illanviettomahdollisuus saunoineen kaikkineen. Myös ruokailut oli kiitettävästi järjestetty. Juuri tuollaisten pitää turnauksen puitteiden olla: ei turhia kymmenien kilometrien pituisia siirtymisiä pelipaikalta illanviettoon ja sieltä majoitukseen keskellä iltaa ja yötä, hiton paljon mieluummin senkin ajan käyttäisin saunan lauteilla istumisen olutpullo kädessä tai gon pelaamiseen ja yöllä nukkumiseen. En myöskään osaa löytää PM-kisojen majoitusjärjestelyistä mitään erityistä vikaa. Organisaattorin kotoa löytyi hyvä majoitus, jonne pääsi autokyydillä pelipaikan saunatiloista alle 15 minuutissa. Eikä maksanut mitään. Olisiko kenties järjestäjien pitänyt hakea turkulaisten majoitusliikkeiden yhteystietoja turnausesitteeseen? En muista oliko näin. Siksi toivoisinkin, että kritiikki olisi täsmällisempää.

-- Markku Jantunen, 14.12. 2003

PM-kisoissa majoitus oli oikeastaan ainoa vähän huonompi juttu. Monet kun joutuivat turvautumaan hotellimajoitukseen. Pelipaikkalla olleet ruokailut ja saunatilat oli aivan loistava ympäristö. Tiedotusta olisi voinut toki TurkuGP:n yhteydessä olla vähän enemmän vähän aikaisemmin. Toki se häviää Takapotkun tiedotukselle, koska se on ollut sen kantavia ideoita ja siihen on panostettu oikein hartiavoimin. Edelleen olen sitä mieltä ettei näitä kahta turnausta sovi vertailla. Suurinpiirtein kaikkilla mittareilla mitattuna tavoitteet on erilaisia. Jos haluaa vertailla niin soveliaampi ovat GP-sarjan muut runkoturnaukset. Niiden joukossa Turulla ei ole mitään todellakaan mitään häpeämistä.

-- Jari Koivikko, 14.12.2003

Kun nyt asiasta tuli puhe, PM-kisojen turnauskutsussa oli muistaakseni neljän halvan lähellä sijaitsevan majoitusliikkeen yhteystiedot.

-- Jaakko, 14.12.2003

Olihan siellä. Minusta PM-kisojen majoitusjärjestelyt olivat juuri tämän takia riittävät. Minulle sopi oikein mainiosti nukkua rauhallisessa ympäristössä aivan pelipaikan vieressä.

Mutta joo, oma mielipiteeni tiedotuksesta on, että toivoisin tietäväni turnauksien tiedot noin kaksi kuukautta ennen. Silloin osaan varata kalenterista aikaa tarpeeksi ajoissa.

-- Antti H., 15.12.2003

Kaikki tuntuvat kuvittelevan että tämän sivun aihe oli "kehu ja moiti Turun turnauksia" vaikka se on hieman toinen. Kirjoitin aiemman nimenomaan sivun otsikon pohjalta, yrittäen pohtia että miten asiaa voi yrittää ajaa, eikä Turulla todellakaan ole mitään hävettävää muihin paikallisturnauksiin verrattuna. Jaakolle mainintana, että tuo dan-pelaajien Turkuun tulo on hieman harhaanjohtava näkemys, koska Suomessa on kevään jälkeen enemmän korkeita kyuja ja daneja yleensäkin kuin helmikuussa.

Erityisesti tiedotusongelmat ovat nyt tulleet esille monta kertaa, eikä se ole yllätys. Ihmiset järjestelevät aikataulujaan pahimmillaan puoli vuotta etukäteen, ja jos heitä haluaa kaukaa, on parempi olla liikkeellä hyvissä ajoin. Takapotkun päivämäärä päätettiin jo pääsiäisenä, kun saatiin selville ruotsalaisten turnauskalenteri, eikä tämä ollut yhtään hullumpi juttu.

-- DonOlli, 15.12.

Varmaan kaikki ovat huomanneet keskustelun olevan sivuraiteella otsikosta, hyvä että se tuodaan esiin. Lisäksi se junnaa ympyrää. Nimittäin, taas tuodaan esille tämä prosentuaalinen/suhteellinen osallistuminen (josta koko keskustelu itse asiassa alkoi), vaikkei sillä edelleenkään ole mitään väliä turnauksen onnistumisen kannalta, montako prosenttia dan/kovakyu -populaatiosta turnaukseen osallistuu. Sillä on merkitystä että turnaukseen osallistuvat pelaajat saavat haastavia pelejä. Sen ratkaisee vain kutakuinkin samantasoisten pelaajien osallistujamäärä, ei prosentti. Siksi en näe missä olen johtanut/yrittänyt johtaa ketään harhaan.

Korkeisiin prosentuaalisiin osallistujamääriin pyrkiminen on toki kunniakas tavoite, mutta ainakin tällä hetkellä harrastajamäärät kasvavat niin nopeasti, ettei mikään turnaus pysy perässä. Kymmenen vuotta sitten 15 pelaajan turnaus keräsi paremmalla prosenttiosuudella osallistujia kuin 50 pelaajan turnaus tänä päivänä. Kuka välittää?

-- Jaakko, 15.12.

Niinpä, eihän tarvitsekaan välittää. Kaikkien turnausten ei tarvitse olla isoja, eikä kaikkiin tarvitse saada vahvoja pelaajia. Pitkä kokemus kuitenkin kertoo, että turnaus on vaarassa kuihtua kun pelaaja toisensa jälkeen jättäytyy pois. Tällöin ensin jäävät pois vahvat, sitten keskitaso, ja lopulta mukaan jää vain muutama harva. Kehityksen kääntäminen on uskomattoman vaikea prosessi, koska pahat muistot elävät huomatttavasti pitempään kuin hyvät.

Mutta niinhän se on, kukin taaplaa tyylillään, ja saatte aivan vapaasti järjestää turnauksia niin kuin haluatte. Jopa niin, että kukaan ei voi estää teitä. Minä jopa toivotan onnea valitsemallanne tiellä, vaikkei ylle kirjoittamani ehkä siltä kuulostakaan.

-- DonOlli, 16.12.

Ne harvat kerrat, jolloin olen Turussa käynyt, ovat jääneet muistiini oikein mukavina ja rentoina. Toivottavasti samalla tiellä pysytään jatkossakin.

-- Falla, 16.12.

Minusta tehdään tikusta asiaa, kun kritisoidaan PM-kisojen järjestelyjä huonoiksi. Jopa kritiikki majoitusjärjestelyistä näytti olevan perätöntä, kun katsottiin, miten asiat oli todellisuudessa järjestelty. Järjestäjät olivat ilmoittaneet turnauskutsussa neljän pelipaikan läheisen majoitusliikkeen tiedot ja tarjosivat kotimajoitusta lyhyen matkan päästä pelipaikalta. Minulle ainakin on jäänyt epäselväksi mitä valittamisen aihetta Turun majoitusjärjestelyissä oli.

Minä olen todella vakavasti sitä mieltä, että kun lähdetään julkisesti kritisoimaan turnausjärjestyjä, niin vaivauduttaisiin ilmoittamaan kritiikin perusteet eikä viskeltäisi vain mielikuvia. Kuten Olli viime vuonna ennusti, harrastajamäärien kasvusta huolimatta Suomen turnauselämä elää ratkaisevaa aikaa, jona turnaukset hakevat paikkaansa. Jotkut kasvavat ja jotkut pienenevät. Olisi reilua, jos kritisoisimme toisten turnauksia ilman ylimääräistä maalailua.

-- Markku Jantunen, 19.12. 2003

Minulla jäi Turku GP käymättä osin sen takia, että jouduin PM-kisoissa majoittumaan hotelliin, kun annettiin ymmärtää ettei suomalaisille löydy majoitusta. Se, että oli annettu yhteystiedot toki oli hyvää palvelua, mutta silti ei poista kalleutta. Samaa valitit itse Sarjan järjestelyistä.

-- Jari Koivikko, 19.12.

Annettiinko todella PM:ää ennen ymmärtää, ettei suomalaisille ole majoitusta? Voi olla, että sanottiin, että ulkomaalaiset ovat etusijalla. Se on sikäli ymmärrettävää, että ulkomaalaiset tulevat kaukaa. On solidaarista heitä kohtaan, että he ovat koteihin majoitettaessa etusijalla. Turussa suomalaisiakin pelaajia majoitettiin. Ainakin Jaakon koti oli täynnä suomalaisia. Mukavaa oli, koska oli kiva käydä Trebessä kaljalla isolla joukolla.

Minä valitin SM-sarjan jälkeen sitä, että ennakkotietoja kotimajoituksesta ei muistaakseeni ollut. Tämä johti siihen, että majoitusta piti itse kysellä, mitä en varmasti tule enää pääkaupunkiseudulla tekemään. Sen verran tyly ei eräiltä tahoilta tuli vastauksena. Minun käskettiin mm. mennä sillan alle. (Kukaan veteraaniorganisaattoreista ei ollut kyseessä.) Jari kuitenkin majoitti minut ja muutamaan muunkin, mistä kiitokset Jarille. Jari asuu kaukana, yli tunnin matkan päässä pelipaikalta. Jokainen ymmärtää, mitä se merkitsee illanviettoaikataulun ja yöunen määrän kannalta.

-- Markku, 19.12. 2003

Minä jopa yritin saada kotimajoitusta, mutta lopulta sain tietää ettei onnistu. Ikävän myöhässä. Tämä eri tietenkään osoittautunut suureksi ongelmaksi, koska majoitus oli järjestettävissä, mutta teikäläisen saama majoitus ei todellakaan tee siitä normia.

Edelleen korostaisin, ettei tällä sivulla ole tarkoitus moittia ja kehua Turun turnausjärjestelyjä, vaan puhua siitä miten vahvat pelaajat motivoidaan tulemaan turnaukseen. Asioiden järjestäminen helpoksi on ilman muuta yksi tekijöistä, kuten aiemmin todettu myös tiedotuksen hoitaminen kunnolla.

SM-sarjan ennakkotietojen puutos on ihan eri juttu. Yleensä jotain saadaan järjestettyä, mutta ilman muuta kannattaa kysellä ennakkoon. Itse en ainakaan kuullut siitä että teikäläinen majoitusta tarvitsi. Siinä vaiheessa kuin olisin puuttunut asiaan, teikäläisellä selvästikin oli jo majoitus, joten ei tarvinnut -- en siis älähtänyt. Olisikos tässä tilanteessa vikaa niin sysissä kuin sepissäkin..?

-- DonOlli, 19.12.

Sinulle ilmoitettiin 2 viikkoa ennen kisoja, että majoituspaikat ovat lopussa. Olen pahoillani jos tämä on "ikävän myöhässä". Koska kisoista tiedotettiin hyvissä ajoin muun muassa netissä ja Jaakko Munkissa ja aina ilmoitettiin, että majoitus on rajallista, useimmat osasivat olla liikkeellä aiemmin. Säilyneiden arkistojen ja muistijälkien mukaan sinä ja Jalkasen Janne olette ainoita majoitusta kyselleitä pelaajia, joille majoitusta ei saatu järjestettyä... ilmeisesti olet siis kysellyt yöpymispaikkaa myös Jarin puolesta.

Varmaksi en muista, ilmoitettiinko majapaikkojen loppumisesta wikissä. Joka tapauksessa PM-kisojen mukasurkeiden majoitusjärjestelyjen loputon vatvonta tuntuu tältä pohjalta melko perusteettomalta. Aivan muutamaa poikkeustapausta lukuun ottamatta kaikki kun saivat majapaikan.

Muuten, tilastoja näkemättä (tuskin niitä onkaan) veikkaan, että helsinkiläisten majoitustaakka on olennaisesti muita paikkakuntia helpompi. Melkein kaikilla kun on pääkaupunkiseudulla alueen suuresta asukasmäärästä johtuen useita ei-go-ystäviä, joiden luona yöpyä.

-- Jaakko, 20.12.

Hassua miten Markun ylempänä esitty näkemys kaiken järjestymisestä ja meikäläisen oikaisu tulkitaan moitteeksi. Edelleenkin, Turun järjestelyissä ei ollut erityistä suurta vikaa.

Yhtä kaikki, Matti oli ainoa helsinkiläinen dan-pelaaja Turun GP:ssä. Ketään ei ilmeisesti kiinnosta se, että mstä tämä voi johtua...

Mainittakoon että omat (kusipäiset) näkemykseni turnausten kiinnostavuudesta perustuvat siihen, mitä olen parin vuosikymmenen aikana nähnyt. Koska ketään ei ilmeisesti tämä puoli tai meikäläisen näkemykset kiinnosta, lopetan omalta osaltani keskustelun tähän.

-- DonOlli 20.12.

PM-kisoja ja kesäleiriä lukuunottamatta PK-seudun kahdeksasta (ennen kesäkuuta seitsemästä) dan-pelaajasta vain Matti ja Hirsimäen Teemu näyttävät osallistuneen Kehä-III ulkopuolella järjestettyyn turnaukseen vuoden 2003 aikana. Vertailuryhmän viisi tamperelaista dania liikkuivat kaikki ja usein vieläpä suurissa parvissa aktiivisesti Tampereen rajojen ulkopuolella (esim. Turku 4/5, SM-karsinnat 4/4, Jyväskylä 3/5, Takapotku 3/5). Isoissa Hesan turnauksissakin (Takapotku, karsinnat) oli enemmän tamperelaisia kuin helsinkiläisiä dan-pelaajia!

Eron liikkumisaktiivisuudessa uskon johtuvan lähinnä elämäntilanteista. Silti on sanottava, että muillakin tutuksi tulleilla elämänalueilla eli tieteessä ja media-alalla helsinkiläisten kiinnostuksen herättäminen mihinkään pääkaupunkiseudun ulkopuolella tapahtuvaan seminaariin, kollokvioon, kissanristimiseen tms. on täysi vitsi. Yleinen käsitys ainakin näillä aloilla on, että jos joku hesalainen tulee paikalle, niin vain voidakseen haukkua tapahtuman jälkikäteen... :)

-- Jaakko, 21.12.

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
« This particular version was published on 05-Sep-2005 00:12 by JaakkoVirtanen.