This is version . It is not the current version, and thus it cannot be edited.
[Back to current version]   [Restore this version]

Muistan kuulleeni, että keskikastin pelaajien tulisi keksiä keinoja, joilla vahvimmat pelaajat houkutellaan turnaukseen. Tämä huolestuttaa minua, sillä olen kuvitellut, että turnaukseen tullaan pelaamaan. Jos vahvimmat pelaajat menettävät halunsa tulla pelaamaan, niin silloin he ovat menettäneet jotakin, mitä ei voi korvata.

On ymmärrettävää, että vastus, joka Suomessa on tarjolla vahvimmalle pelaajalle, ei ole täysin tyydyttävää. Ennen tämä ei kuitenkaan estänyt vahvimpia kiertelemässä turnauksissa myös maaseudulla. Jos tilanne on muuttunut jonkin gohon liittymättömän seikan tähden, mitään ei voi eikä kuulukaan tehdä. Luin joskus rec.games.go:sta, kun joku britti protestoi, että siviilielämä - työt ja perhe - ryöstää gonpelaajia kesken parhaan tuotantokauden. Ilmiö siis tunnetaan muuallakin.

Ehkä keskikastin pelaajien ei tulisi keksiä keinoja, joilla vahvimmat pelaajat houkutellaan turnauksiin. Turnauksissa pelaamisen pitäisi olla houkuttelevaa itsessään.

-- Teemu Rovio, 5.2.2003

Oma arvaukseni on, että kyseeseen tulee melkoiselta osin pitkästyminen aina siihen samaan. Tämän lisäksi pitkäaikainen tasotuspelien pelaaminen alkaa kantaa veronsa. Ainakin itselläni näillä on suurehko merkitys.

Siviilielämä tietty syö, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Sille ei voi mitään, ollaan kuitenkin amatöörejä, ja sitä vastaan taisteleminen ei vain tule toimimaan. Pitkäaikainen kokemus kertoo, että suuri osa niistä, jotka "eksyivät" elämän puolelle, tulevat takaisin ja jatkavat pelaamistaan. Ellei sitten ole jotain erityistä syytä lopettaa kokonaan -- ja silti on koko joukko entisiä pelaajia, jotka vain aloittivat uuden elämän (ja lopettivat gon.)

Ehkäpä nyt on suvantovaihe, ja usean pelaajan voimavarat ja mielenkiinto ovat vain puhki kulutettuja samanaikaisesti. Jos näin, millään pakkokeinolla ei näitä pelaajia mukaan saada, ja porkkanatkin lienevät jongin aikaa tehottomia... Tässä tapauksessa asia tietty korjaantuu ajan kanssa, nopeamman yrittäminen väkisin ei luullakseni aiheuta kuin vahinkoa.

Jep, arvailua, vaan perustuu omiin fiiliksiini.

-- ObOlli.

Oikeastaan on hiukan ristiriitaista, että terävin kärki on tällä hetkellä hiukan pitkästyneitä, vaikka suomalainen Go elää (ainakin minun mielestäni) parasta aikaansa. Mutta, en tiedä ihmisten motiiveja enkä koita niitä arvaillakaan, todetaan tilanne olevaksi.

Takapotku toimii hyvänä indikaattorina pelaajien kasvusta, entiset ennätykset taitavat mennä rikki roimasti. Ja myöskin kerhojen pelaajamäärät ovat kasvaneet mukavasti. Arvioisin, käyttäen Takapotkun ja Jaakko Munkin ennakkoilmottautumislistoja hyväkseni, että turnausaktiivien määrä on lähes tuplaantunut viimeisen kahden vuoden aikana. Mikäli kehitys jatkuu tällaisena niin muutaman vuoden päästä saatetaan saada satakin turnaajaa rikki? Uskallan olettaa, että näiden pelaajien tuoma liikemäärä tuo myös kovat pelaajat paikalle, mikäli uusia "uhkia" ei tule alapuolelta niin ainakin mielenkiinnosta ja ovathan palkinnotkin jo vähän mukavemmat. Eikös?

-- Falla 05.02.2003

Turnauksen suuri koko muuten antaa mahdollisuuksia nostaa palkintosummia ja tehdä turnauksen houkuttelevammaksi ulkomaalaisille vahvoille pelaajille, jotka arpovat, mille muille maille kannattaa mennä omenoita ostamaan ja kaalinpäitä kauppaamaan. Ulkomaalaisia voidaan houkutella myös muiden turnausjärjestelyiden avulla, joihin kuuluvat aikataulu, turnausluokka, turnauspaikan viihtyisyys ja sijainti sekä mahdolliset sivutapahtumat. Tietenkin myös turnauksen markkinointi vaikuttaa sen houkuttelevuuteen. (Takapotkusta näyttää tulevan houkutteleva turnaus.)

-- Markku Jantunen, 6.2. 2003

Jatkan Turun jälkipyykistä täällä. Minusta kannattaisi myös kysyä mikä tuo pelaajia kansallisen huipun alapuolelta turnaukseen. Turussa osallistuminen oli:

Taso%
5 dan50
4 dan -
3 dan 0
2 dan 25
1 dan 57
1 kyu 14

Ainostan shodaneita oli suurempi osuus kuin 5 daneja. Kannattaisi keskittyä huokuttelemaan 2-3 danin pelaajia turnaukseen. Muutama 1 kyu lisääkään ei olisi pahitteeksi. Viime Takapotku pyrki houkutteleaam paikalee 1-2 danin pelaajia ja onnistui siinä. Seuraavaan on jo ilmoittautunut 3 ja 5 dan.

Matti Siivola 12.12.2003

Matti puhuu asiaa.

Itse käyn harvoissa turnauksissa, koska muut asiat eivät mahdollista kovin monia turnauksia. Jos käytän vähiä käyntikertoja turnaukseen, jossa sitten on kovin epätasaista pelejä, niin kyllä harmitaa. Tämä varmaan vähensi turnausten kiertämistäni esihistoriallisina aikoina.

Turnauksia arvioi aina edellisen pohjalta, muita tapoja on itse asiassa aika vähän. Kivassa turnauksessa käy mielellään uudelleen ja kaikki mitä turnauksen ympärillä tapahtuu, vaikuttaa tähän. Tästä syntyy helposti kierre, mikä lienee aika luonnollista.

Hyvän turnauksen rakentaminen vaatii kärsivällisyyttä. Joskus enemmän, joskus vähemmän. Ja jos tuntuu, että turnaus ei kehity haluamaansa suuntaan, kannattaa varmaan kuunnella kritiikkiä. Pelaajat äänestävät tulemisellaan, mutta eivät automaattisesti kertoa syitään. Kaikki eivät myöskään halua kritisoida Wikissä. Tätä varten kyselyn tekeminen turnauksen toimimisesta voi olla erittäin hyvä idea.

Kommentti Turun GP:hen: Turun turnaukseen menointoa rajoitti epäselvyys turnaus systeemistä silloin kun tein tosiasiallisen päätöksen. Tällöin tieto kun oli, että käytössä on jonkinlainen ryhmäjako. Olen kiinnostunut lähinnä tasaisista peleistä ja systeemikokeilut sisältävät väistämättä jonkinlaisen riskin.

En vastusta kokeiluja, ilman kokeiluja mikään ei muutu. kokeillessa pitää vain ymmärtää, että ne voivat vaikuttaa osaan pelaajista. Tätä voi huomioida esimerkiksi kuvaamalla kokeilut ajoissa, ennen kuin ihmiset tekevät päätöksiä osallistumisesta. Keskustelullekin kannattaa varata riittävästi aikaa.

-- Lauri Paatero

Mutta tottahan se on, tilastot kertovat. Turussa meni kaikki päin mäntyä. Vaikea keksiä mitä turnausjärjestäjät eivät tehneet väärin. Sijaintimmekin oli niin paljon edullisempi go-populaatiojakaumaa ajatellen. Epäonnistumisemme organisaattoreina ja markkinamiehinä todistavat jo oheiset osallistujamäärätaulukotkin.

Kaikki osallistujat:

Osallistujia1 kyu1 dan2 dan Yhteensä
Takapotku3328
Turku3317

Yli 100 km päästä tulleet:

Osallistujia1 kyu1 dan2 dan Yhteensä
Turku3317
Takapotku1214

Kyllä nyt hävettää että onnistuimme esimerkiksi Takapotkuun verrattuna niin huonosti houkuttelemaan pelaajia kansallisen huipun takaa paikalle. Oli virhe olla ottamatta 1 kyu - 2 dan akselia selkeäksi kohderyhmäksi.

Muuten, moninkokertaistuneetko palkinnot Takapotkussa on viime vuoteen verrattuna? Turnaus on osa jotain Eurooppalaista systeemiäkin tänä vuonna, cuppiako se nyt oli? Voisiko näillä, erityisesti jälkimmäisellä asialla olla jotain tekemistä sen suhteen, ketä turnaus tänä vuonna kiinnostaa?

-- Jaakko, 12.12.2003

Laurille nyt vaivaudun vastaamaan asiallisestikin. Kuten olen jo aiemmin todennut, tiedotus turnauksesta oli puutteellista ja otan sen täysin piikkiini.

Fakta nyt kuitenkin on se, että Turku GP:hin saapui 1 kyu vahvempia kaukomatkalaisia kaikkiaan 8 pelaajaa. Onko tätä kansainväliset turnaukset ja SM-karsinnat/kisat unohtaen ylitetty joskus? Ei ainakaan monesti.

Kaikki kaukaa saapuneet olivat lisäksi pelaajia, jotka ovat olleet Turussa aikaisemminkin. Se palaute, jota minulle henkilökohtaisesti annettiin tästä ja aikaisemmista turnauksista, on ollut erittäin myönteistä ja sitä tuli monelta pelaajalta, pyytämättä. Erityisesti on kehuttu tunnelman rentoutta ja turnausmiljöötä. Selvää on ettei Turkuun tulla testaamaan vahvojen paikallisten kuntoa, koska vahvoja paikallisia ei ole. Turkuun tullaan muista syistä.

Jos samaan sävyyn kirjoittelu ja yhtä laadukkaat tilastolliset päättelyt jatkuvat, loan heittäjät kyllä varmasti onnistuvat vaikuttamaan kaikkien mielikuvaan siitä, millainen turnaus TurkuGP on aiempina vuosina ollut.

-- Jaakko, 12.12.2003

"Jos samaan sävyyn kirjoittelu ja ..."

Olen yllättynyt siitä, että kritisoit vastauksessasi sävyäni. Tämä ei rohkaise antaan mitään palautetta jatkossa.

-- Lauri Paatero 12.12.2003

Väitän että Takapotku 2003 on huono vertailukohta. Ekaa kertaa järjestettynä ei mitään perinteitä ollut, kokeiltiin muutamaakin asiaa, kohdennettiin erityisesti 1 dan - 1 kyu porukalle, joka on sen jälkeen kasvanut taas, jonkin verran Turku GP:hen mennessä. Turulla on vahvat perinteet, sen kohde yleisöä on GP:hen osallistuneet, koko suomen dan-pelaajat. Eroja on vaikka kuinka.

-- Jari Koivikko 12.12.2003

Anteeksi Lauri, olisi pitänyt olla eksplisiittisempi. Kommenttini ei kohdistunut sinuun millään tasolla. Kontribuutiosi oli mitä asiallisin ja vastaavalla linjalla kun muut (minut mukaan lukien)osaisivat pysytellä, niin hienoa olisi :). Pahoittelen.

-- Jaakko, 12.12.2003

Tärkein yksittäinen seikka osallistumiselle taitaa olla tittelin arvo. Toiseksi merkittävin on turnauksen sijainti. Koska Helsingissä on mahdollista pelata paikallisesti paljon, ei esim. Turku onnistunut houkuttelemaan helsinkiläisiä suhteessa juuri ollenkaan muihin paikkakuntiin verrattuna.

Itse pidän Turun turnausta mukavana tapahtumana. EGF-pisteiden käyttö oli mielestäni todella hyvä asia ja teki turnauksesta paljon "urheilullisemman".

-- Kari Visala 12.12.2003

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
« This particular version was published on 05-Sep-2005 00:12 by 81.197.68.66.