Näyttää siltä, että turnaustyyppikeskustelut ovat poikineet tuloksenaan, että tasa-avausturnausten määrä ja osuus ovat kasvaneet merkittävästi Suomessa. Yksi peruste tasa-avausturnausten osuuden kasvattamiseen oli, että kovatasoisimmat pelaajat olivat kyllästyneet lähtemään heittopusseiksi ottamaan selkään usein aliluokitetuilta keskitason kyu-pelaajilta, joiden luokitukset ovat luonnollisesti vähemmän varmasti pelitaitoa vastaavia kuin korkeampien pelaajien. Nyt näyttää siltä, että Suomen kärkipelaajista ainoastaan Matti Siivola on käynyt uusissa tasa-avausturnauksissa tai ilmoittautunut niihin. Näyttää siltä, etteivät uudet tasa-avausturnaukset oikein houkuttele Suomen kärkipelaajia.
Luokituskeskustelujen yhteydessä puhuttiin siitä, miten saadaan kärkipelaajat houkutelluksi tasa-avausturnauksiin. Minusta yksi aivan ilmeinen mahdollisuus on, että WAGC-pisteitä jaettaisiin myös muissa turnauksissa kuin vain SM-kisoissa. Ei kuulosta oikeudenmukaiselta eikä mielekkäältä vaihtoehdolta, että heikommat pelaajat alkaisivat maksaa vahvemmille pelaajille selvää rahaa esimerkiksi rahapalkintojen muodossa, jotta saisivat pelata enemmän vakavia turnauspelejä näiden kanssa. Konkreettinen ehdotukseni on, että WAGC-pisteistä jaetaan puolet SM-kisoissa ja loput kahdessa muussa turnauksessa, joissa kussakin neljäsosa. Pisteidenjakovuoro voisi kiertää Kanikutosen, Takapotkun ja mahdollisten muiden tasa-alkuturnausten kesken.
En ole kuullut vielä kunnollisia vasta-argumentteja ehdotukselleni, vaikka olen siitä muutamille pelaajille puhunut. (Paavo Pietarila, Jaakko Virtanen, Kari Visala ja Teemu Hirsimäki kannattivat sitä. Einari Niskanen piti sitä järkevänä ja lupasi keskustella siitä muiden tengeniläisten kanssa.) Ehdotuksellani ei ole yhtään mitään tekemistä sen kanssa, että pyrittäisiin muuttamaan pelisuoritusten ja turnauksissa sijoittumisen merkitystä WAGC-valintojen kannalta ja siten avaamaan suhteellisesti heikommillekin pelaajille mahdollisuuksia WAGC-edustuksiin, kuten yksi pelaaja luuli. Kyse on ainoastaan siitä, että Japaniin pääsystä kisattaisiin jatkossa myös muissa kotimaisissa tasa-alkuturnauksissa eikä vain SM-kisoissa, mikä nostaisi Suomen turnauksien tasoa. Jos vahvimmista pelaajista tuntuu, ettei ole aikaa käydä kotimaisissa turnauksissa, ei heillä varmaankaan ole aikaa käydä Japanissakaan.
-- Markku Jantunen, 31.1. 2003
Kiitos, ärsytyskynnys ylittyi: Mielestäni suurin huolen aihe Suomessa on se, miten saada uusia kärkipelaajia, kuin että miten työllistää jo 20 vuotta kärkisijoja hallussaan pitäneitä. Kyllä tuolla näennäisellä uudistuksella saadaan aikaan se, että perheellisetkin ovat varmemmin paikalla, mutta aika järeä ase on kyseessä. Huomautan myös, että ekan Grand Prix'n voitti Matti, ja minä toisen, missä olivat muut? Odotan innolla todellisten haastajien ilmaantumista laudan ääreen, ei pelkkään Wikinään.
-- Vesa, 31.1.2003
Jos ei halua lähteä ulkomaille opiskelemaan niin eikö paras keino hivuttautua lähemmäs kärkeä ole "20 vuotta kärjessä olleiden työllistäminen"? Mielestäni todella tasokkaiden (eli parempiaan vastaan pelattavien) pelien pelaaminen (ja läpikäynti jälkikäteen) on hyvä tapa kehittyä. Voihan niitä pelata kerhossakin, mutta uskoisin että tällaisiin peleihin saa turnauksissa huomattavasti enemmän intensiteettiä.
-- Joose, 31.1.2003