This is version . It is not the current version, and thus it cannot be edited.
[Back to current version]   [Restore this version]

Turkulainen nikiuu (1847).

Kångressiblokeerausta Leksandissa vierailusta#

Oli ehdottomasti positiivinen kokemus asua muutama viikko Leksandissa. Majoitusjärjestelyt olivat loistavat ja neljällä kymmenellä eurolla sai todella hienoa luksusta kahdeksi viikoksi. 400 neliön huoneessa kelpasi nukkua ja nauttia lähes täydellisestä yksityisyydestä - kenties muutaman kerran viikossa asunnossani sählyä pelaamassa käyneitä ruåtsalaisuroksia lukuun ottamatta. Myös paluumatkalla Tukholman hotelli Puistonpenkki tarjosi oikein mukavat ja edullisen majoituksen.
      Turnaaminen oli myös ihan hauskaa. Saali vaan että kiuupelaajat eivät jaksa miettiä vaan haluavat blitzata turnauspelit mikä tietenkin tekee turnauspelaamisesta epämukavampaa. Kaikki kunnia turnauksen järjestäjille hyvin organisoidusta turnauksesta. Järjestelyt jättivät kovin vahan sijaa näkyville moitteille. Itseäni häiritsivät lähinnä käytetyt peliajat, joiden valintakriteerit tuntuivat lähinnä hassuilta. Mitä hyötyä on kolmen sekunnin bioojomista tai turhasta absoluuttisin ajoin pelatusta Rabid-turnauksesta? Eli Tampereen turnausta silmällä pitäen itse pitäisin parempina aika-asetuksia. Pääturnauksessa 150 min + 3x60s (4d+) ja 120 min + 3x40s (3d-). Viikonlopputurnauksessa 60 min + 3x30s ja Rapidissa 30 min + 3x20s, jotta Rapid ei olisi blitzia ja jotta silla olisi jotain turnauksellista painoarvoa ja sen tulokset olisivat kelpoisia lähetettäväksi Egf:aan.
      Omat kommenttini omista peleistäni lienee parhaimmin katsottavissa kifuistani, mutta kommentoin nyt muutamalla sanalla. Muillekin blokkaajille, suosittaisin että yksi kifu kertoo pelistä ja siitä kuinka se meni enemmän kuin tuhat sanaa.
      Avasin turnaukseni tietenkin tappiolla (kymmenes perättäinen avauskierroksen tappioni). Meni ihan mukavasti ja suunnitelman mukaan kunnes oojosessa tein strategisen virheen jonka seurauksena vastustajani sai tehtyä paljon pisteitä kun itse sain tehdä mielitekojani eli huonoja muotoja. Toinen peli oli sitten katastrofi, jossa "trikitin" vastustajaa. Katso lisäkommentteja kifusta. Onneksi sain revanšini Sebastianista sitten viikonlopputurnauksessa. Kaksi avaustappiota varmisti, että seuraavat kolme peliä oli sitten helppoja.
      Viikonlopputurnaus meni erinomaisesti. Ensimmäisen kierroksen suuria vaikeuksia lukuun ottamatta voitin (tai havisin) helposti. Ainoan tappioni karsin hollantilaiselle oo-nilikille, joka saanee kångressin jälkeen korotuksen 2+daniksi (kokonaistulos 13/15!).
      Kuudennella kierroksella olin sitten ainoan kerran epäonninen parituksen suhteen ja sain kesken turnauksen mukaan tulleen ja väärässä ryhmässä pelanneen vastustajan vastaani. Saksalaista šodania vastaan ei miun huonot muotoni olleet 84 turnauksen kokemusta haastamaan ainakaan valkeilla. No vastineeksi tästä sain sitten seuraavalla kierroksella pilata belgialaisen nilikin nättiä tulosriviä. Seuraavaksi oli vastassa saksalainen ikkiuu. Olga pelasi hiukan liiankin nättiä Gota ja muutama hänen tekemänsä parin pisteen loppupelivirhe sitten riitti varmistamaan voiton minulle, mutta kuitenkin turnauksen nätein vastustaja ja peli joka tapauksessa. Viimeistä edellinen peli oli toisen pelin tapaan katastrofi jossa tuhosin itse itseni. Ja viimeisellä kierrokselle ei enää riittänyt peli-iloa vaan halusin tappaa vastustajan (no eihän se kuollut) ja tuloksena turnauksen heikkotasoisin pelini.
      Kaiken kaikkeaan vaikka siltä ei pelatessa tuntunut turnaus oli varsin tasapainoinen tai paremminkin symmetrinen. Havisin ensimmäisen ja viimeisen pelin huonolla pelaamisella. Toisen ja toiseksi viimeisen pelin havisin yksittäiseen fataaliin 50 pisteen virheeseen. Muutoin voitin kaikki pelit lukuun ottamatta turnauksen puolivälissä sunnuntaina ja maanantaina valkeilla hävittyjä pelejä itselleni liian vahvoja vastustajia vastaan.

Hieman tilastoa
Kokonaisvoittoprosentti 60 (9/15)
Nidania vastaan 0 (0/1)
Šodania vastaan 33 (1/3)
Ikkiuuta vastaan 100 (2/2)
Nikiuuta vastaan 62 (5/8)
Sankiuuta vastaan 100 (1/1)

Tilastossa on turnausta seuranneet mahdolliset ilmeiset korotukset huomioitu ja korotuksen paljouden kriteerinä olen käyttänyt pienintä mahdollista korotusta, minkä olen itse arvioinut turnaustuloksen perusteella. Eli se sen puolesta on alustava kunnes korotukset päivittyvät Egf:n tilastoihin. Huomaa että itse olen yhdistänyt viikonlopputurnauksen sekä pääturnauksen. Kyse on kuitenkin kahdesta erillisestä turnauksesta eikä tuloksia voi periaatteessa noin vain yhdistää. Molemmat toki ovat suurempia ja painoarvoltaan arvokkaampia kuin mikään suomessa järjestettävä tai järjestetty turnaus ennen vuotta 2010.

adhd#

Koska adhd lapset tuntuvat olevan yliedustettuina Gon pelaajien keskuudessa kirjoittelin muutamia huomioita turnauskäyttäytymisen piirteistä joita itse arvostan.
      Hyvä vastustaja miettii jokaista siirtoaan minuutin ennen kuin asettaa kiven laudalle. Hän ei tee tätä siksi että kuvittelisi itse löytävänsä näin paremman siirron vaan siksi että hän tarjoaa vastustajalleen paremmat edellytykset löytää hyvä siirto. Vastustajan ajalla miettiminen on tehokasta koska ei ole mitään kiirettä tehdä lopullista valintaa mihin kivensä laittaa ja voi huoletta keskittyä koko laudan tapahtumiin.
      Hyvä vastustaja ei poistu tauolle vastustajan vuorolla vaan aina omalla vuorollaan. Jos poistuu tauolle vastustajan vuorolla, kellosta johtuen pakottaa tämä käytännössä kanssapelaajan rikkomaan etikettisaantoa, jonka mukaan kiven laittaminen vastustajan huomion poissa ollessa on epäsoveliasta. Erityisen typerää tämä on silloin jos pelaa vaikean näköisen siirron ennen poistumistaan, jolloin poistumisellaan sanoo "mieti rauhassa mutta et sinä kuitenkaan löydä hyvää siirtoa, koska olet niin huono." Jos tällaista haluaa sanoa, on se parempi sanoa suoraan ja sanallisesti kuin ilmaista asia implisiittisesti käyttäytymisellään.
      Kun kanssapelaaja miettii ei ole soveliasta härvätä muuta, katsoa paljon vastustajalla on pelikellossa aikaa, pyöriä tuolilla ympyrää tai katsella ympäriinsä ja erityisesti ei ole soveliasta poistua pelipöydästä "katselemaan" muiden pelien tapahtumia. Tällaisella käyttäytymisellä kerrot vastustajallesi, että "olet niin huono ettei minun tarvitse edes keskittyä peliin ja silti voitan sinut." Eli ainakin on syytä näytellä kiinnostunutta vaikka oikeasti ei olisikaan kiinnostunut. Härväämiset ja muut pakkoliikkeet on parempi tehdä omalla ajallaan.
      Yleisesti pelin tapahtumilla on valtava tiedostamaton vaikutus yksilön ajatuksiin ja käyttäytymiseen. Ja ainakin minusta on mielenkiintoista tarkkailla itseäni ja muita kuinka pelin tapahtumat heijastuvat käyttäytymiseen ja ajatuksiin.

Tasainen komi#

Asia jota itse kukin voisi miettiä eli esteettisin syin olisi perusteltua, mutta myös pelillisin eli voisi joskus kokeilla jos laitettaisiin komi kahdeksaksi pisteeksi. Ammattilaispeleissä mustalla on hieman suurempi voittoprosentti, mutta erityisesti suomalaisten peleissä mustalla on merkitsevästi korkeampi voittoprosentti. Joten olisi perusteltua pelata kahdeksan pisteen komilla. Oikea syy kuitenkin miksi tällainen voisi olla kokeilemisen arvoinen, on kuitenkin estetiikka eli "6,5" on yksiselitteisesti ruma luku; "7" on jo kauniimpi, mutta sekään ei ole verrattavissa luvun "8" esteettisyyteen.

Huomautuksia Japanin kirjoittamisesta ja lausumisesta#

Sen verran huomauttaisin, että syystä tai toisesta japanin kielen translitteroinnissa jätetään pitkät vokaalit pois. Tämä on väärin ja ehdottaisin kaikille, että alettaisiin käyttää sanojen korrekteja kirjoitus- ja lausumismuotoja. Toisin kuin anglistisella kielialueella, suomen kielessä ei ole ongelmia omaksua translitterointia jossa sanojen ääntäminen menee yhden suhde yhteen niiden kirjoitusasun kanssa. Tässä suhteessa japani ja suomi ovat samiksia. On kammottavan kuuloista kun kuulee kuinka suomalainen nidan sanoo "zoseki" vaikka kyseinen sana (jooseki) tulisi ääntää "zooseki". Eli "o":n tulisi olla pitkä vokaali kyseisessä sanassa.
      Japanin kielen translitterointia vaikeuttaa se, että japanin pitkää vokaalia ei kirjoiteta samalla tavalla kuin se lausutaan. Eli pitkä oo kirjoitetaan "ou"; pitkä ee kirjoitetaan "ei" (Esim. "keima" lausutaan "keema"); mutta pitkä uu kirjoitetaan "uu". Tämän ja näissä olevien poikkeuksien vuoksi joku on saanut päähänsä jättää anglistisesta translitteroinnista pitkät vokaalit kokonaan pois ja jotta asia olisi varmasti riittävän sekavaa, niin ee on jätetty "ei" kirjoitusasuunsa. Ii ja aa ovat melko harvinaisia pitkinä vokaaleina.
      "joo" ja "choo" ääntyvät suunnilleen samalla tavalla ja suomen lähin vastaavuus näille lienee "zoo" (vrt. "Pizza" t. "pitsa"). "Zoo" kuulostaa usein suomalaisen korvassa melkein ässältä ollen siis oleellisesti pehmeämpi kuin "joo" tai "choo". "yoo" on tietenkin meikäläinen "joo". Näitä sekä pitkiä vokaaleja lukuun ottamatta japani ääntyy ärrää myöten täsmälleen samalla tavoin kuin suomi eli siten kuten sitä kirjoitetaan, ja suurin hankaluus onkin käytetty englantilainen äännejärjestelmä, mikä aiheuttaa joidenkin konsonanttien kanssa hankaluuksia, sillä Byooyomi lausuttaisiin bioojomi. Hayashi pitäisi olla Hajaši, jne.
      No eipä tässä kuitenkaan kummempaa. Ihmiset harvoin nyt ovat kiinnostuneita asioiden korrektista ilmaisusta. Asia vain on niin ikävästi rikki, etteivät ihmiset useimmiten edes tajua sen olevan rikki ja että pitkien vokaalien poisjättämiselle ainoa syy on siinä, etteivät amerikkalaiset niitä osaisi lausua,, kuten eivät osaa lausua latinankaan pitkiä vokaaleja. Myöhemmin on hiukkasen väärin kirjoitettua go-sanastoa. Huomaa kuitenkin; suomen kieliopin mukaan lainasana go ääntyy goo(!), vaikka toki kirjoitetaan "Go" kuten japanin kielen kantasana "igo" (囲碁), antaa ilmaista.
      Huomaa kuitenkin, että itse tykkään suhuässästä, mutta sen kirjoittaminen ei varmaan ole parempi kuin "sh:n". Suhuässän isoimpana ongelmana lienee kuitenkin se että se on Qwerty-näppiksellä hankala kirjoittaa (syystä jota en todellakaan voi ymmärtää). Muutoin se olisi ihan hyvä kirjain suomenkielessä kun japanilaisten lainasanojen lisäksi on myös muita jo paljon vakiintuneempiakin sanoja kuten šeikki, šokki, revanši, šakki, et cetera, joiden kirjoittamisessa suhuässä olisi ihan hauska.

jooseki定石moyoo模様koo
kyuubyooyomi秒読みjuubango十番碁
booši帽子(Hattu)Šuusakuryuu秀策流 (Šuusakun tyyli)
ryookoo両劫 (Kaksoiskoo)ryoobane両バネ(Tuplahane)
oonadare大雪崩れ(Suuri lumivyöryjooseki)šichoo(Portaat)
šoogi将棋(Japanin šakki)chuuban中盤(Keskipeli)
šidoogo指導碁Honinboo Doosaku本因坊道策
kyuušo急所uchuuryuu宇宙流tooryoo投了
šichooatari征当りkyuuba急場kooboo攻防
kooten交点yooten要点sooba相場
mujooken iki無条件生きmukoo無劫ooba大場
chuuto hanpa中途半端chooši調子bootsugi棒継ぎ

Japanilaisia nimistöäkin on Kyooto Oosaka Tookyoo Hokkaidoo
Ja tietenkin kamppailulajeja Budoo Juudoo Sumoo Kempoo

Katso lisää Go-sanastoa sekä tarkemmat määritelmät kyseisille sanoille.

Katso myös Wikin keskustelua translitteroinnista


Hiukan infoa minusta:

Jouni ValkonenYlioppilaskylä 16 B 7, 20540 Turku
fil.yo / Biokemia050 367 4132
jounivalkonen {miuku} gmail.com
Dragon Go Server
GameKnot

Kommentteja, huomautettavaa, keskusteltavaa yms. sanottavaa:
Keskustelua

Turnaustulokset #

turnaus sijainti luokitus pelit tulos
1EGC Viikonloppu Leksand
8/2008
2 kiuu 2k+ 2k+ 1k+1k(2d)-1d+ 4/5
2EGC Leksand
7/2008
2 kiuu 2k- 2k- 3k+2k+2k+
1d- 3(2)k+ 1k+2k-1d-
5/10
3TurkuGP Turku
7/2008
2 kiuu 2k- 4k+ 2k+2d-1d- 2/5
4JaakkoMunkki Helsinki
3/2008
2 kiuu 2k- 3(2)k- 1k-1k-3k+ 1/5
5Takapotku Ruoholahti
2/2008
3 kiuu 4k+ 4(3)k+ 4k+ 3k+ 4/4
6TurunMestari -finaali Turku
11/2007
3 kiuu 2d- 1k- 2k- 3(2)k+ 2d- 1/5
7TurunMestari -karsinta Turku
9/2007
3 kiuu 2d- 4k+ 2k+ 3k- 2/4
8SM I -karsinta Turku
9/2007
4 kiuu 2k- 5k+ 5k+ 3k+ 6k+ 4/5
9TurkuGP Turku
6/2007
5(4) kiuu 6(5)k- 5k+ 3k+ 2k+ 2d- 3/5
10PM Helsinki
4/2007
6 kiuu 6k- 7k+ 6k- 7k+ 5k- 7k- 2/6
11Takapotku Helsinki
2/2007
6 kiuu 6k- 6k+ 5k+ 4k- 5k- 2/5
12TPEGT Tampere
10/2006
6 kiuu 6k+ 5k+ 4k- 4k- 6k- 2/5
13SM I -karsinta Helsinki
9/2006
6 kiuu 5k- 3(2)k- 10(9)k- 15k+ 8k+ 2/5
14MeidookanOpen Helsinki
7/2006
6 kiuu 12k+ 5k- 7k+ 3k- 10k+ 3/5
15Takapotku Helsinki
2/2006
8 kiuu 8k+ 7k- 8k- 8k+ 6k+ 3/5

Tilastoitujen pelattujen pelien lukumäärä vuoden 2008 puoleen väliin mennessä. Tilastoimattomia pelejä on vaihtelevasti.

Turnauspelit Turkusarja DGS KGS IGS =
2005-4-157 -161
2006202814357-419
20073013922939516793
200899040110139385
Yhteensä5925929310191561786

===

The essence of getting strong is to know when it is correct to resign.

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.

List of attachments

Kind Attachment Name Size Version Date Modified Author Change note
sgf
Joonas-Jouni-2013-B+res.sgf 0.9 kB 1 09-Jun-2013 11:59 Jouni Valkonen Takapotku neljäs kierros tappio
sgf
Jouni-Antti-2013-B+res.sgf 0.8 kB 1 09-Jun-2013 11:58 Jouni Valkonen Takapotku kolmas kierros voitto
sgf
Jouni-Sami-2013-B+res.sgf 1.4 kB 1 09-Jun-2013 11:57 Jouni Valkonen eka kierros voitto
sgf
bang-jouni-r4.sgf 1.4 kB 1 07-Feb-2016 19:16 37.33.48.202 HelOp2016.r4 bang-jouni 0-1
sgf
eerika1204.sgf 10.6 kB 1 23-Apr-2012 19:15 Jouni Valkonen JSM r.3 vs. Eerika Norvio
sgf
henry-jouni-2013-b+res.sgf 1.2 kB 1 09-Jun-2013 17:33 Jouni Valkonen takapotkun viides kierros tappio
sgf
joonas1204.sgf 1.7 kB 1 23-Apr-2012 19:17 Jouni Valkonen JSM r.5 vs. Joonas Ylönen
sgf
jouni-arto-r1.sgf 0.6 kB 1 06-Feb-2016 13:43 37.33.48.202 HelOp2016.r1 jouni-arto 1-0
sgf
jouni-henry-r3.sgf 1.1 kB 1 07-Feb-2016 13:51 37.33.48.202 HelOp2016.r3 jouni-henry 1-0
sgf
kiyoshi09.sgf 1.4 kB 1 03-Aug-2009 15:21 Jouni Valkonen EGC 6. kierros
sgf
mika1204.sgf 1.0 kB 1 23-Apr-2012 19:13 Jouni Valkonen JSM r.2 vs. Mika Niskala
sgf
ming09.sgf 1.1 kB 1 29-Jul-2009 18:28 Jouni Valkonen EGC 3.kierros
sgf
olli1204.sgf 1.8 kB 1 23-Apr-2012 19:16 Jouni Valkonen JSM r.4 vs. Olli Pulkkinen
sgf
pekka1204.sgf 1.4 kB 1 23-Apr-2012 19:12 Jouni Valkonen JSM r.1 vs. Pekka Keipi
sgf
pempu-jouni-r2.sgf 1.6 kB 1 07-Feb-2016 19:17 37.33.48.202 HelOp2016.r2 jouni-pempu 0-1
sgf
pessi1104.sgf 1.2 kB 1 04-Apr-2011 17:45 Jouni Valkonen jsm round 1
« This particular version was published on 10-Aug-2008 23:35 by JouniValkonen.