Onko wikissä jotenkin huomioitu häirikköosoitteiden "bannaaminen", kun noita mainoksia ym. näyttää nykyään tulevan silloin tällöin?
Erittäin korkealentoisena ideana, jonka toteuttaminen ei varmasti ole ongelmatonta eikä kovin korkealla missään prioriteettilistassa, wikiin voisi lisätä spämmisuodatuksen. Esim. jos joku lisää sivulle pelkkiä linkkejä sisältävän kappaleen (tai jotain muuta määriteltyihin sääntöihin sopivaa), muutos saisi jonkin määrän pisteitä. Pisteytys voisi riippua lisättyjen linkkien määrästä ja siitä, miten lähellä pääsivua muutokset ovat sivuhierarkiassa. Lisäksi jos samasta osoitteesta tehdään spämmiksi epäiltyjä muutoksia useammalle sivulle, se voisi nostaa kaikkien muutosten pisteitä. Jos pisteet ylittävät jonkin rajan, muutoksia ei hyväksyttäisi.
Jos haluaa olla oikein ovela, spämmerille itselleen voisi tietysti tarjoilla sivusta oman version, jossa muutokset näyttävät menneen läpi... :-) Ja jotta virheellinen spämmiluokitus ei niin helposti pääsisi puremaan muita käyttäjiä, rekisteröidyn wikitunnuksen tekemät muutokset voisi hyväksyä automaattisesti. Jos spämmeri sitten rekisteröisi itselleen tunnuksen, sillä tehdyt muutokset olisi kai periaatteessa helppo poistaa.
(En silti ajatellut vapaehtoistua koodaamaan spämmisuodatinta wikiin, kunhan vain heittelin ideoita kun tuli mieleen...)
Mahtaisiko olla yksinkertaisempaa tarjota rekisteröimättömille käyttäjile eri versio editorista, sellainen joka ei antaisi laittaa ulkoisia linkkejä.
--Matti
Totta, tuskin tuollainen rajoitus kovasti haittaisi normaalia käyttöä (tai jos jotain haittaa niin wikitunnuksen voi luoda helposti).
Jos tunnuksettomien editointia rajoitetaan (tai myös jos tunnuksellisten muutokset hyväksytään helpommin), saattaa tietysti käydä niinkin, että häirikkö kirjautuu sitten sisään jollain sivuilta poimimallaan tunnuksella. Sellaisesta voisi olla paljon enemmän riesaa kuin nykyisistä ongelmista, ja sitä taitaa olla vaikea estää mitenkään.
Wikipedia.orgissa toimii mainiosti IP-pohjainen suodatus, ja olen myös täällä sulkenut tiettyjä IP-osoitteita pois kokonaan (eli jos ette voi editoida tätä Kiinasta, niin siinä selitys), joskin tämä on tehty palomuuritasolla. JSPWiki ei sinällään tällä hetkellä tue IP:iden blokkaamista, joskin tämän varmaan voisi tehdä.
Sinälläänhän homma toimii niin kauan kuin ihmiset jaksavat siivota wikiä, avoimeen systeemin kun roskaa tulee aina. Ja ainakin toistaiseksi kaikille avoimen järjestelmän edut ovat isommat kuin ne haitat mitä tulee kun sivuja pitää siivota aina silloin tällöin. Muistakaa, että tämä on yhteinen pelikenttä, ja ainakin toistaiseksi täällä on enemmän "hyviä" käyttäjiä kuin "huonoja" käyttäjiä, joten sivuja pitäisi pystyä siivoamaan ja valvomaan ihan sosiaalisen paineen voimin :)
Mutta ideoita saa ja pitääkin esittää - jos joku ratkaisee spämmiongelman, niin totta kai sellainen ratkaisu ilmaantuu jspwikiin...
Taas oli spammia. Ilmeisesti uudet sivut poistettiin nopeasti, koska muutoslista kutistui sitä uudelleen katsottaessa. Mahtaisiko mistään löytyä kkodinpätkää, joka tunnistaisi sivulla olevan kielen? Tällöin voisi estää muiden kuin suomenkielisten sivujen tekemisen. Asian laita tietysti kerrottaisiin suomeksi. Jos muunkieliselle sivulla tulee tarve, niin sen perustamiseksi olisi olemassa jokin muu menettely.
Spämmit on toistaiseksi siivottu pois nopeasti. Vilkaisen yleensä viimeiset muutokset, jolloin ylimääräiset rivit listassa ärsyttävät.
--Matti Siivola 6.10.2004
Mun kommentaarini ja keskustelua asiasta täällä. Kielen tunnistaminen on kyllä oikeastaan pirun vaikeaa, ja tuollaiset voi tietysti kiertää aika helposti. Harkitsen tällä hetkellä koko Kiinan sulkemista pois palomuuritasolla, vituttaa sen verran. Luultavasti tuo kaveri tulee vielä takaisinkin... Pitäkää silmät auki.
-- Janne Jalkanen, 6.10.2004
Näköjään tyyppi kävi taas. Jos se haluaa näkyvyyttä hakukoneissa, nythän se saa sen poistoista huolimatta sivuhistorian ja RecentChangesin kautta. Pitäisikö vanhoja versioita sisältäville sivuille lisätä robots noindex? En tiedä ajatteleeko tyyppi asiaa niin pitkälle, että jättäisi sivut rauhaan jos muutoksista ei jää mitään jälkeä minnekään, mutta ainakin olisi mukavampaa olla antamatta sille sitä mitä se haluaa.
-- Juha Koivisto, 7.10.2004
Tuli tässä mieleen yksi mahdollinen tapa rajoittaa tällaista toimintaa:
Voisiko Wiki sisältää kieltolistan ulkoisista linkeistä?
Jos tallennuksessa tällainen linkki löytyy, niin tallennusta ei lainkaan tehdä. Esimerkiksi linkit kokonaan numeroista tehdyihin domain nimiin voitaisiin kieltää.
Tällöin jäljelle jäävä ongelma: Kuka ylläpitää kiellettyjen site:jen listaa?
-- Lauri Paatero, 7.10.2004
Spämmiä... Ilmeisesti samat jotka jo aamulla oli kerran poistettu.
-- Johanna Tuominen 7.10.2004
Laurin ehdotus on esitetty myös Jannen antaman linki takana ja Juhan jollakin WikiSpam-sivulla.
Pohdiskelin, että mikähän olisi legitiimin peruskäyttäjän maksimi datan syottönopeus. Kannattaisiko blokata yritys tehdä liikaa muutoksia nopeasti? Kaikki tällaiset viritykset tietysti dokumentoidaan vain suomeksi.
-- Matti Siivola 7.10.2004
Ehkä kiellettyjen listaa voisi ylläpitää automaattisesti luomalla kaikista wikin sisältämistä ulkoisista linkeistä tietokannan, joka sisältää tiedon siitä milloin linkki on lisätty ja milloin poistettu. Linkit, jotka toistuvasti poistetaan pian niiden luomisen jälkeen, ovat todennäköisesti jotain ei-haluttua, kun taas linkit, jotka ovat saaneet olla sivuilla kauan, ovat todennäköisesti ok.
-- Juha Koivisto 7.10.2004
Etsin itse asiassa ei-kielispesifistä ratkaisua, koska haluan sen mukaan koko JSPWikin distribuutioon, en ainoastaan tänne.
Tällä hetkellä mietin juuri "kiellettyjen sanojen" listaa, jota luonnollisesti ylläpidettäisiin yhdellä Wikisivulla (tietokantahan tämäkin on...). Uudessa JSPWikissä kun on olemassa jo mahdollisuus lukita sivuja vain tiettyjen ihmisten muokattavaksi. Tällöin wikiin syntyisi administraattoreiden kasti, joilla on enemmän oikeuksia kuin muilla.
Maksimisyöttönopeus ei toimi, koska jotkut kirjoittavat tekstinsä erillisessä editorissa ja sitten cut-n-pasteavat sen.
Automaattinen linkkien tunnistus voisi ehkä toimia, mutta kaikenlainen automatiikka saa olla aika hyvin testattua tai se tappaa käytettävyyden.
-- Janne Jalkanen 7.10.2004