This is version . It is not the current version, and thus it cannot be edited.
[Back to current version]   [Restore this version]

Olen koonnut tälle sivulle valistusta go-harrastuksen pahuudesta. Erikseen on nuorille ja vanhemmille suunnatut osuudet, sekä yleinen osuus. Eihän sinun lapsesi vain ole go-koukussa?

Vanhemmille#

ööööö

Nuoren elämään kuuluvia muutoksia ja go:sta johtuvia ilmiöitä on joskus vaikea erottaa toisistaan. Lisäksi go:n pelaamisen alkuvaiheessa nuoret jaksavat vielä entisin voimin. Go:n pelaamisen seuraukset eivät heti näy, etenkin jos pelimäärät pysyvät pieninä. Kuinka vanhemmat tunnistavat ajoissa go:n pelaamisesta kertovat merkit?

Valmista tunnistamiskaavaa ei ole, vaan kokonaiskuva on luotava useista tekijöistä. Oireilu koostuu erilaisista fyysisistä, psyykkisistä ja sosiaalisista osasista. Siksi on tärkeää, että vanhemmat tuntevat lapsensa hyvin ja osaavat kiinnittää oikealla tavalla huomiota hänessä tapahtuviin muutoksiin.

Tunnista lapsesi go-harrastus ajoissa:

Poikkeuksellinen, pitkään jatkuva väsymys ja uupumus.

Epäsosiaalinen käytös: Aiemmin seurallinen nuori alkaa vältellä tuttuja ihmisiä sekä vetäytyy omiin oloihinsa ja kaveriporukoihin, joita vanhemmat eivät tunne.

Poikkeava vaatetus. Nuori voi esimerkiksi alkaa käyttää japanilaistyylisiä vaatteita.

Ylienergisyys, unettomuus, levoton uni. Toisaalta vaikeus herätä. Yleensä tämä johtuu pitkälle yöhön venyneistä nettipelisessioista.

Selittämättömät, järjestelmälliset ja negatiiviset muutokset pysyvissä luonteenpiirteissä: rauhallinen muuttuu äkkipikaiseksi, energinen veltoksi, tarkka hajamieliseksi; pitkään jatkuva riidanhaluisuus, vastuuntunnottomuus. Näiden havaintojen kohdalla on kuitenkin oltava äärimmäisen varovainen, koska tavalliseen murrosikään kuuluu usein voimakkaitakin, yllättäviä, silti ohimeneviä mielialamuutoksia!

Nuoren koulumenestys kärsii ilman mitään järkevää selitystä.

Nuorille#

Aluksi Go:n pelaaminen saattaa vaikuttaa viattomalta kokeilulta, josta ei seuraa mitään pahaa. Moni nuori tuntee ainakin jonkun joka on kokeillut joskus go:n pelaamista ja go-kokemuksia on helppo hankkia. Tarvittaessa myös pelilauta ja kivet saa hankittua.

On kuitenkin selvä trendi, että go:ta vähänkin enemmän kokeilleet joutuvat pelin pauloihin ja alkavat laiminlyödä aikaisempia harrastuksiaan go:n kustannuksella. Kun pelaaminen jatkuu jonkin aikaa, pitää hankkia omat pelivälineet. Tarvitaan myös rankempia annoksia, paljon rahaa palaa erilaisten kirjojen hankkimiseen. Omaa harrastustaan voi rahoittaa välittämällä pelivälineitä ja kirjoja muille pelaajille.

Go:sta voi päästä irti mutta pelin pelaaminen johtaa voimakkaaseen psyykkiseen riippuvuuteen. Monet entiset go:n pelaajat haluavat vältellä go-aikaisia kavereitaan, koska kiven laittaminen laudalle johtaa helposti retkahtamiseen jonka jälkeen on taas pyristeltävä irti kierteestä.

Yleistä go:n pelaajista#

Go-piireille on tyypillistä tiukka hierarkia, jossa paikallista go-rinkiä johtaa muutama "shodan". Shodanin sana on laki, jota noudatetaan tinkimättä. Shodaneiden alapuolella ovat ns. "kerholuokittajat", jotka valvovat "alempia kyu-pelaajia". Nämä "kerholuokittajat" rankaisevat muita pelaajia tarpeen mukaan. Mikäli "kerholuokittajaa" pitää rangaista, rangaistuksen suorittavat shodanit. Shodaneita johtaa erityinen "komitea", joka vastaa viime kädessä ulkomailta toimivalle organisaatiolle.

Go:n pelaajat käyttävät usein hämäävää terminologiaa, jotta heidän juttujensa seuraaminen olisi mahdollisimman hankalaa. Omituiset termit, kuten "tesuji", "wumba", "joulupukki", "fallerii" tai "silmä" viittaavat selkeästi go-harrastukseen.

Asiantuntijat eivät ole yksimielisiä ns. porttiteoriasta, jonka mukaan go:n pelaaminen johtaa helposti myös tupen pelaamiseen ja roolipeliharrastukseen sekä muihin rankempiin juttuihin.

-- Antti Virtanen 12.8.2003


Keskustelua#

Mikä ihmeen hinku on mustamaalata peliä?

-- Jari Koivikko 12.8.2003

Epäilet että joku ottaa tämän tosissaan? Ei ole tarpeeksi yliampuva? Voihan tuohon alkuun kirjoittaa "tämän on tarkoitus olla huumoria", jos on oikeasti pelättävissä että joku ottaa tämän todesta. Tosin jos tämän linkittää huumorisivulta, niin saa olla melkoinen tunteiden rakotulkki, ellei ymmärrä tämän olevan huumoria. Nythän tähän on linkki vain "recent changes" sivulta ja mun omalta sivulta.

Voi tämän poistaakin jos tämä on asiaton, mutta minusta ei ole. Alunperin aion sooloilla uskonnon puolella, mutta päädyin välttämään sitä, koska se saattaa loukata jotakuta ja se ei ole huumorin tarkoitus.

-- Antti Virtanen 13.8.2003

Aika synkkä elämä, jos jollain on ominaisuus ottaa tämä vastaan totisena totena.

-- Sami Halonen 13.8.2003

Tää on hauska. Tähänhän täytyy saada lisää matskua. Lisäsin ton goproblems.com-läpän, jonka kuulin alunperin Janne Kujalalta.

-- juhtolv 13.9.2003

Poistin goproblems-läpän, eli tämän:

Go:n pelaajan elämänmenoon kuuluu usein erilaisten ongelmien hankkiminen. Go:n pelaajat saattavat jopa heittää kiviä silmiin, varsinkin jos silmäsi valehtelevat.

Syy: En pidä siitä että "luovia" tuotoksiani editoidaan (etenkään lupaa kysymättä). Tarkoitus oli varmasti hyvä. Pistin tuon tänne wikiin muiden iloksi (ja kuten havaittiin, myös harmistukseksi), mutta tarkoitus ei ollut, että kaikki voivat muutella sitä vapaasti.

-- antti virtanen 1.10.2003

Jos muokkaaminen ei miellytä, älä laita tekstiä wikiin. Ei wiki niin toimi, että tekstin kirjoittaja voi sanoa, ettei tekstiin saa koskea. Wikin idea on yhteistyössä. Jos haluat tekstin esille siten, etteivät sitä muut saa sotkea, laita se omille kotisivuillesi ja pelkkä linkki wikiin.

--MikkoSaari

Jepjep, Mikko puhuu asiaa. Jos laitat jotain Wikiin, niin kuka tahansa voi muuttaa tekstiä. Jos et tykkää siitä, voit palauttaa tietysti vanhan version. Tämä ei tietenkään estä muita palauttamasta sitä versiota, mistä he pitävät enemmän =). Yleensä wikissä kuitenkin konsensus voittaa, koska useampi ehtii tehdä enemmän muutoksia.

(Niin, ja jos joku harkitsee automaattibotin tekoa joka aina palauttaa muutokset tietylle tasolle, niin hirtän hitaasti julkisesti.)

-- JanneJalkanen, 1-10-2003

Tiedostan toki ristiriidan wikin idean kanssa. Wikin idea ja rajoittamattoman muokkaamisen hyödyllisyys ovat ihan perusteltuja kun kyse on asiapitoisesta tekstistä, tai keskustelusta.

Etteköhän tekin ole yhtä mieltä, ettei esim. ihmisten wikissä olevia "kotisivuja" ole tarkoitus käydä kaikkien muokkaamassa? Se että jotain on mahdollista tehdä ei ole mikään automaattinen perustelu.

Jos vaatimukseni on kohtuuton ja väärä, niin poistakaa sitten tämä sivu (ja teksti) kokonaan täältä wikistä.

Antti Virtanen 2.10.2003 Kyllä minun kotisivuani täällä wikissä saa käydä säätämässä, jos on jotain lisättävää aiheeseen. Se on julkinen kaikkien muokattavissa oleva dokumentti siinä missä muutkin. Kyse on siitä, kuinka muokataan. Tuhoaminen ja poistaminen ei ole suositeltavaa monessakaan paikassa, lisääminen ja parantaminen kylläkin. Ja minun mielestäni ainakin tämäkin dokumentti muuttui vain parempaan päin muutosten myötä.

-- MikkoSaari, 2.10.2003

Jatketaan sivulla Wiki-politiikka.

Eräs suuresti huolestuttava piirre on se, että heille joiden go-ura on jo kääntymässä iltaruskon puolelle, ei yllättäen löydykään enää go-kirjallisuutta!1 Kaikenkarvaisia introdäxöneitä kyllä löytyy pilvin pimein, ja pelin alueet on muutoin kaikenkattavasti ja houkuttelevasti käsitelty jopa suomalaisten kirjoittamina, mutta huutava pula on kirjallisuudesta joka auttaisi heitä jotka ovat jo etsimässä sopivaa luovutuspaikkaa. Toinen vähemmän käsitelty aihe on go-tuotteiden jatkojalostusmahdollisuudet. Nokkelampi tietysti osaa käyttää gobania ja kirjallisuutta takassa tai miksei isommankin roihun sytykkeenä.. mutta entäpä kivet ja kupit?? Kiville kexisin käyttöä vaikkapa hiekkalaatikolla metelöivien naapuruston räkänokkien hiljentämiseen.. jos käytössä on sopiva linko tahi ritsa, niin homma hoituu kätevästi sisältä kotoa keittiön ikkunasta käsin.

-- PaunoX, 13.10.2003

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
« This particular version was published on 11-Jan-2004 13:43 by 62.121.41.61.