Mikä go on?#
Go on 4000 vuotta vanha kiinalainen kahden pelaajan strateginen lautapeli. Peli on erityisen suosittu Japanissa, Kiinassa ja Koreassa, joissa pelillä on kymmeniä miljoonia harrastajia. Euroopan ja Amerikan maissa harrastajia on kymmeniä tuhansia, Suomessa noin tuhat (joista kerhopelaajia noin puolet).
Peli pelataan 19x19 viivan nelikulmaisella laudalla mustilla ja valkeilla kivillä, jotka yksi kerrallaan asetetaan viivojen risteyspisteisiin. Pelin alussa lauta on tyhjä, pelin lopussa lähes täynnä mustia ja valkeita kiviä. Tavoitteena on vallata omien kiviketjujen sisään enemmän aluetta kuin vastapuoli.
Go on taitopeli, jonka säännöt on helppo oppia, mutta jossa pelitaitoaan voi kartuttaa vain opiskelemalla taktiikkaa ja strategiaa ja pelaamalla toisia pelaajia vastaan. Gon mestarit ovat ammattilaisia Japanissa, Koreassa tai Kiinassa, mutta amatööritasollakin pelitaidon kirjo on hyvin laaja. Pelin aloittelija voi pelata myös kokeneempia pelaajia vastaan, koska gon tasoituskäytäntö tekee peleistä tasaväkisen muuttamatta pelin luonnetta.
Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, ja paras tapa ymmärtää Go:ta onkin kokeilla.
Missä gota pelataan Suomessa?#
Suomessa gon harrastajia on noin tuhat, joista aktiivipelaajia yli 450. Suomen go-liitto toimii pelaajien ja kerhojen yhteisenä järjestönä Suomessa. Go-kerhoissa uudet pelaajat ovat aina hyvin tervetulleita!
Suomen Go-liitto, c/o Matti Siivola
Tarhakuja 3 A 1, 01360 Vantaa
puh: 09-8744283, työ: 09-19127394
matti.siivola@helsinki.fi
http://www.helsinki.fi/~msiivola/sgl.html
Helsingin go-kerho, c/o Vesa Laatikainen
Lähderannantie 17 C, 02720 Espoo
puh: 09-548 2852 , työ: 09-5128 2587
Vesa.Laatikainen@teamware.com
http://finland.european-go.org/helsinki/
Loput kerhot löytyvät parhaiten tästä wikistä, sivulta Kerhot.
Miten "go" lausutaan/taivutetaan?#
"Go" (lyhyellä oolla) ei istu sellaisenaan suomen kieleen, joten puhekielessä puhutaan goosta. Goon pelaajat käyttävät usein pitkää oota myös kirjoittaessaan jotain goohon liittyvää. Taivuttamaton muoto on tekstissä aina "go", vaikka goota pelaavat lausuvat senkin "goo".
Mistä saa go-pelivälineitä ja -kirjoja?#
Go-pelivälineet voi tehdä itse, jolloin hinnaksi ruutupaperi ja black-and-white-sokeripala versiolle hintaa jää alle euron. Muitakin halpoja vaihtoehtoja toki on. Parhaista Go-laudoista saa pulittaa useita tuhansia. Käytännössä viidellä kympillä saa erinomaiset pelivälineet.
Suomessa go-pelivälineitä maahantuo Gaimport ky. Jos haluaa mennä merta edemmäs kalaan, kansainvälisiä go-diilereitä ovat Schaak en Go Winkel Het Paard Hollannissa, Yutopian Enterprises ja Samarkand USA:ssa ja Kiseido Japanissa. Englanninkielisiä go-kirjoja on olemassa melkoinen valikoima ja niitä voi ostaa sieltä mistä pelivälineitäkin.
Gaimport ky c/o Timo Reijola puh: 09-346 2555 http://www.kolumbus.fi/gaimport/
Het Paard http://www.schaakengo.nl/
Yutopian Enterprises https://www.yutopian.com/yutop/cat?category=g
Samarkand http://www.samarkand.net/
Kiseido http://www.kiseido.com/
Suomen kirjakaupoista (divareista?) ja kirjastoista voi hyvällä onnella löytää sen ainoan suomalaisen go-kirjan:
Go - jumalten peli, 1985 M.Siivola ja L.Paatero, Like-kustannus
Voiko gota pelata muuten kuin 19x19 laudalla?#
Go-laudan virallinen koko on 19x19 viivan ristikko, mutta pienempiä lautoja voi käyttää gota aloitellessa ja myöhemmin vaihtelun vuoksi. Yleisiä pienempiä lautamittoja ovat 9x9 ja 13x13. Pyöreä ja pallomainen go-lauta ovat erikoisuuksia, joita voi tulla vastaan suuremmissa go-tapahtumissa.
Mitä go-muunnelmia on olemassa?#
Go-muunnelmia on tuhansien vuosien aikana kehitelty useita. Yleisin kaksinpelistä poikkeava muunnelma on rengo, eli kahden tai useamman pelaajan joukkueiden välinen peli. Jokainen pelaaja laittaa kiven vuorollaan, eikä neuvottelu ole sallittu. Erikoisesti pari-go, tenniksen sekanelinpeliä vastaava muunnelma on nykyisin Japanissa hyvin suosittu.
Erityisesti baari-illoissa suosittu variantti on "suomalainen rengo", jossa pelaajia on pariton määrä. (3 tai 5, isommalla porukalla peli hidastuu liikaa). Nimellisesti heikoin pelaaja aloittaa, ja vuoro kiertää myötäpäivään. Näinollen kukin pelaa vuoronperään sekä mustilla että valkeilla kivillä, ja peli päättyy siinä vaiheessa kun nimellisesti vahvin pelaaja päättää luovuttaa jommallakummalla värillä. Myös parillisella pelaajamäärällä voi pelata suomalaista rengoa. Tällöin yhdellä pelaajalla on "token" (peliä kutsutaan nimellä "token rengo", vaikka se on suomalaista perua) ja kun tokenillisen pelaajan vuoro tulee, hän ei pelaakaan siirtoa, vaan antaa tokenin oikealla puolellaan istuvalle. Vinkki: tokeniksi kannattaa valita joku riittävän iso esine, ettei epähuomiossa pelaa silloin kun ei pitäisi.
Tunnetuin sääntömuunnelma go-pelistä lienee "atari-go", jossa peli päättyy siihen, kun mikä tahansa kivi vangitaan. Tätä varianttia käytetään usein pelin opettamiseen vasta-alkajille.
Muitakin muunnelmia toki on useita (keiju-go, sähkö-go, jne.) mutta niillä on enää hyvin vähän tekemistä go:n pelaamisen kanssa.
Gon säännöt#
Hyvät ja havainnolliset säännöt löytyvät osoitteesta:
http://gowrite.net/saannot/saannot.html.
Interaktiivinen, perusteet opettava johdanto löytyy osoitteesta http://playgo.to/interactive/finnish/.
Ovatko nuo nappulat karkkeja?#
Juu, eivät. (Tyypillinen baarissa go:ta pelaava kuulee tämän kysymyksen noin kaksi-viisi kertaa illassa eri variaatioina, joten kannattaa harjoitella vastaus.)
Pääasiassa "nappulat" - eli ns. kivet - ovat lasia, joten niiden syöminen on huono idea. Kalliimmat mustat kivet on sitten tehty yleensä aidosta kivestä, jota louhitaan yhdestä tietystä kaivoksesta Japanissa, ja valkeat kivet taasen jättiläissimpukoitten kuoresta. Näihin voi sitten upottaa rahaa useampia tonneja, jos siltä tuntuu.
Miten go eroaa shakista/tammesta/othellosta?#
Lyhyt vastaus: kuin päivä yöstä.
Pidempi vastaus: Shakki ja tammi ovat pelejä, joissa alussa pelimateriaali on alkuasetelmassaan laudalla ja nappuloiden määrä pelin edetessä vähenee. Go:ssa (ja othellossa) tilanne on päinvastoin. Go:ssa tärkeä osa pelivahvuutta on visuaalinen hahmottaminen, jota tarvitaan perinteisemmän "raa'an laskutehon" lisäksi. Go-lauta on kooltaan shakkilautaa suurempi, ja mahdollisten siirtojen ja tilanteiden määrä on shakkiinkin verrattuna aivan eri kertaluokassa. Go on näistä peleistä ainoa, jossa keskitasoinen kerhopelaajakin vielä voittaa vahvimmatkin tietokoneohjelmat. Muitakin eroja toki löytyy.
Onko go looginen peli?#
Kyllä ja ei. Kyllä siinä mielessä, että kaikki pelit vaativat jossain määrin loogista ajattelua, eikä go ole mitenkään poikkeus.
Go:ssa on kuitenkin hyvin vaikea pärjätä pelkällä logiikalla, koska siirtovaihtoehtoja on niin paljon. Tämän takia go:n pelaajalla on oltava myös silmää muodoille ja estetiikalle; pelaajien parissa puhutaan usein "kauniista muodosta", tai "rumasta möykystä", mutta näiden termien selittäminen onkin sitten vaikeampaa.
Erityisesti pikapeleissä ei logiikalla juuri ole sijaa, vaan pelaajat pelaavat pitkälti puhtaan intuition varassa. Kuuluisa go-sanonta: "Aloittelijan tulisi hävitä ensimmäiset sata peliään mahdollisimman nopeasti" osaltaan viittaa juuri siihen tosiasiaan, että alkuun kannattaa vain pelata voitosta tai tappiosta välittämättä, koska silmä ei ole vielä harjaantunut havaitsemaan aivan perusmuotoja. On luultavasti nopeampaa ja helpompaa alkuun vain "kokeilla mitä tapahtuu", ja ottaa heti perään uusi peli, kuin miettiä perusteellisesti (ja hitaasti) eri vaihtoehtoja.
Voivatko eritasoiset pelaajat pelata keskenään?#
Kyllä. Go:ssa on varsin toimiva tasoitusjärjestelmä, jossa vahvempi pelaaja antaa heikommalle pelaajalle tasoitusta 1-9 kiveä (joskus jopa enemmänkin), jotka sijoitetaan laudalle ennen pelin alkua. Tällä lailla saadaan pelistä haastava molemmille.
Tasoituskivien määrä saadaan pelaajien välisestä luokituserosta: jos 10 kyu:ksi luokitettu pelaaja pelaa 5 kyuta vastaan, hän saa 10-5 = 5 kiveä tasoitusta. (Kyu-asteikolla pienempi luku tarkoittaa vahvempaa pelaajaa). Luokitusten määrääminen onkin sitten syvempää magiaa, mutta Suomessa luokituksen tekee joku niistä vahvemmista pelaajista, joilla on luokitusoikeus.
Mikä ihmeen kyu?#
"Kyu-luokitus" on luku, joka kuvaa pelaajan vahvuutta, paljolti samaan tapaan kuin "tasoitus" golfissa. Pelaajan kehittyessä kyu-luokitus pienenee, kunnes 1-kyun jälkeen luokitusta aletaan mitata daneilla. (Itämaisissa kamppailulajeissa tämä vastaisi mustaa vyötä). Dan-luokituksissa suurempi numero tarkoittaa vahvempaa pelaajaa.
Amatöörien luokituksia voisi (käyttämäni jako on täysin mielivaltainen) kuvailla esimerkiksi näin:
- 30-20 kyu: aloittelija
- 20-13 kyu: go:n harrastaja
- 13-5 kyu: aktiivinen harrastaja
- 5-1 kyu: taitava harrastaja
- 1-7 dan: mestari
Suomen vahvimmat pelaajat ovat luokitukseltaan 5 dan. Dan-luokitettuja pelaajia on tällä hetkellä (9.2.2005) Suomessa yhteensä 23.
Voiko go:ta pelata tietokonetta vastaan?#
Kyllä, mutta koska tietokoneet eivät toistaiseksi osaa pelata erityisen hyvin, ne kelpaavat vastukseksi vain muutaman ensimmäisen pelin ajaksi. Tietokonetta vastaan voi (ja mielestäni kannattaakin) pelata alussa, koska sillä lailla saa omasta pelistä karsittua ne ilmiselvimmät virheet pois, ja lisäksi tietokone on väsymätön vastustaja, joka ei kieltäydy pelistä. Koska kuitenkin tietokoneiden pelityyli on aina samanlainen, eikä se kehity, on vaara että opit pärjäämään nimenomaan kyseistä pelityyliä vastaan, ja käyttämään tietokoneen virheitä hyväksesi. Tässä vaiheessa et enää opi go:ta, vaan opit tietokoneen virheitä.
Tietokonetta vastaan pelaaminen kannattaa lopettaa varsin varhain, ja siirtyä pelaamaan ihmisiä vastaan.
Onko olemassa go-3d-näytönsäästäjiä?#
Siis sellaisia jotka aikansa kuluksi toistaa valittuja pelejä "kolmiuloitteisella" -laudalla. (Löysin vain 2d -sellaisen :(
- http://senseis.xmp.net/?Screensavers, tuosta voi valita mieleisensä.
Voiko gota pelata sitten verkossa?#
Toki, Internetissä on Go-servereitä, joihin liittyminen on ilmaista. Perinteisiä go-servereitä ovat:
- KGS http://kgs.kiseido.com/, erityisen aloittelijaystävällinen.
- IGS telnet:igs.joyjoy.net:6969 http://igs.joyjoy.net/, jossa näkee ammattipelaajia.
- NNGS telnet:nngs.cosmic.org:9696 http://nngs.cosmic.org/
- WING telnet:wing.gr.jp:1515 http://www.wing.gr.jp/
Internetissä myös ainakin yksi virtuaalinen Go-kerho:
- Wings Across Calm Water Go Club http://www.wingsgoclub.org/
Missä on sen-ja-sen turnauksen tulokset?#
Wikin menneiden turnauksien sivulta löydät linkit useimpien turnausten tuloksiin. Turnauksen tuloksien julkaiseminen on yleensä turnauksen järjestäjän vastuulla, joten kannattaa kysellä sähköpostitse ko. organisaattorilta. Helsingin go-kerhon tiedottaja kerää tuloksia kansioonsa. Toisaalta, turnaustuloksien julkaiseminen ei aina ole pakollista eikä go-liitto ole sen laiminlyöntiä sanktioinut.
Mikseivät pelaajien sijoitukset turnauksessa määräydy suoraan voitettujen pelien määrän mukaan?#
Tyypillisessä turnauksessa pelataan 5 kierrosta. Sen aikana on mahdollista löytää turnaukselle voittaja, mikäli osallistujia on korkeintaan 2^5 eli 32. Jos turnaukseen halutaan enemmän osallistujia, tai halutaan voittajan lisäksi saada selville toinen ja ehkä kolmaskin sija, on kierroksien määrää kasvatettava. Koska käytettävissä on rajallisesti aikaa, hoidetaan nämä lisäkierrokset simuloimalla pelejä pelatuksi ennen turnauksen varsinaista alkua. Simulointi tapahtuu MacMahon-järjestelmällä (nimi kirjoitetaan usein myös McMahon.) Käytännössä se tarkoittaa, että luokitukseltaan vahvempien pelaajien oletetaan voittaneen simuloiduilla kierroksilla enemmän pelejä kuin heikompien. Tuloslistalla simuloitujen ja "oikeiden" voittojen summa löytyy sarakkeesta "MMS", eli "MacMahonScore".
Tajusinpa että täältä puuttuu joka Wikin perusperiaatteisiin kuuluva juttu. Kun sfnet.harrastus.pelit.go:n FAQ lienee paras saatavilla oleva dokumentti (joka tosin piti kaivaa Wayback Machinesta), niin kopsasin sen tähän. Muuttakaa, niin saadaan ajantasainen dokumentti. Tavoitteena on saada dokkari jonka voi myös tarpeen vaatiessa printata, joten älkää upottako ihan kaikkia linkkejä. --JanneJalkanen