''Tajusinpa että täältä puuttuu joka Wikin perusperiaatteisiin kuuluva juttu.  Kun sfnet.harrastus.pelit.go:n FAQ lienee paras saatavilla oleva dokumentti (joka tosin piti kaivaa [Wayback Machinesta|http://www.archive.org], niin kopsasin sen tähän.  Muuttakaa, niin saadaan ajantasainen dokumentti. Tavoitteena on saada dokkari jonka voi myös tarpeen vaatiessa printata, joten älkää upottako ihan kaikkia linkkejä.  --[JanneJalkanen]''

----

!!Mikä peli go on?

Go on 4000 vuotta vanha kiinalainen kahden pelaajan strateginen lautapeli. Peli on erityisen suosittu Japanissa, Kiinassa ja Koreassa, joissa pelillä on kymmeniä miljoonia harrastajia. Euroopan ja Amerikan maissa harrastajia on kymmeniä tuhansia, Suomessa noin tuhat.

Peli pelataan 19x19 viivan nelikulmaisella laudalla mustilla ja valkeilla kivillä, jotka yksi kerrallaan asetetaan viivojen risteyspisteisiin. Pelin alussa lauta on tyhjä, pelin lopussa lähes täynnä mustia ja valkeita kiviä. Tavoitteena on vallata omien kiviketjujen sisään enemmän aluetta kuin vastapuoli.

Go on taitopeli, jonka säännöt on helppo oppia, mutta jossa pelitaitoaan voi kartuttaa vain opiskelemalla taktiikkaa ja strategiaa ja pelaamalla toisia pelaajia vastaan. Gon mestarit ovat ammattilaisia Japanissa, Koreassa tai Kiinassa, mutta amatööritasollakin pelitaidon kirjo on hyvin laaja. Pelin aloittelija voi pelata myös kokeneempia pelaajia vastaan, koska gon tasoituskäytäntö tekee peleistä tasaväkisen muuttamatta pelin luonnetta.

!!Missä gota pelataan Suomessa?

Suomessa gon harrastajia on noin tuhat. Suomen go-liitto toimii pelaajien ja kerhojen yhteisenä järjestönä Suomessa. Alla on listattu Suomen go-kerhot, yhteystiedot löytyvät, jos ovat löytyäkseen, go-liiton veppisivuilta. Go-kerhoissa uudet pelaajat ovat aina hyvin tervetulleita!

Suomen Go-liitto, c/o Matti Siivola\\
Rautkalliontie 4 B 24, 00136 Vantaa\\
puh: 09-8744283, työ: 09-19227394\\
matti.siivola@helsinki.fi\\
[http://www.helsinki.fi/~msiivola/sgl.html]

Boshi, Vantaa

Helsingin go-kerho, c/o Vesa Laatikainen\\
Laakavuorentie 14 B 48, 00970 Helsinki\\
puh: 09-395 1391, työ: 09-5128 2587\\
Vesa.Laatikainen@teamw.com\\
[http://kate.pc.helsinki.fi/~olounela/hgk.html]

Loput kerhot löytyvät parhaiten tästä wikistä, sivulta [Kerhot].

!!Voiko gota pelata verkossa?

Toki, Internetissä on lukuisia virtuaalisia go-kerhoja, joihin liittyminen on ilmaista. Perinteisiä telnet-protokollaa käyttäviä go-servereitä ovat:
* [IGS] telnet:igs.joyjoy.net:6969 http://igs.joyjoy.net
* [NNGS] telnet:nngs.cosmic.org:9696 http://nngs.cosmic.org
* [KGS] [http://kgs.kiseido.com]


!!Mistä saa go-pelivälineitä ja -kirjoja?

Go-pelivälineet voi tehdä itse, jolloin hinnaksi ruutupaperi ja black-and-white-sokeripala versiolle hintaa jää alle euron. Parhaista Go-laudoista saa pulittaa useita tuhansia. Käytännössä viidellä kympillä saa erinomaiset pelivälineet.

Suomessa go-pelivälineitä maahantuo Gaimport ky. Jos haluaa mennä merta edemmäs kalaan, kansainvälisiä go-diilereitä ovat Schaak en Go Winkel Het Paard Hollannissa, Yutopian Enterprises ja Samarkand USA:ssa ja Kiseido Japanissa. Englanninkielisiä go-kirjoja on olemassa melkoinen valikoima ja niitä voi ostaa sieltä mistä pelivälineitäkin.

 Gaimport ky c/o Timo Reijola puh: 09-346 2555
                       [http://www.kolumbus.fi/gaimport/]

 Het Paard             [http://xs4all.nl/~paard/]

 Yutopian Enterprises  [http://www.best.com/~webwind/go]

 Samarkand             [http://www.samarkand.net/]

 Kiseido               [http://www.labnet.or.jp/~kiseido/]

Suomen kirjakaupoista (divareista?) ja kirjastoista voi hyvällä onnella löytää sen ainoan suomalaisen go-kirjan:

    Go - jumalten peli, 1985 M.Siivola ja L.Paatero, Like-kustannus

!!Voiko gota pelata muuten kuin 19x19 laudalla?

Go-laudan virallinen koko on 19x19 viivan ristikko, mutta pienempiä lautoja voi käyttää gota aloitellessa ja myöhemmin vaihtelun vuoksi. Yleisiä pienempiä lautamittoja ovat 9x9 ja 13x13. Pyöreä ja pallomainen go-lauta ovat erikoisuuksia, joita voi tulla vastaan suuremmissa go-tapahtumissa.

!!Mitä go-muunnelmia on olemassa?

Go-muunnelmia on tuhansien vuosien aikana kehitelty useita. Yleisin kaksinpelistä poikkeava muunnelma on rengo, eli kahden tai useamman pelaajan joukkueiden välinen peli. Jokainen pelaaja laittaa kiven vuorollaan, eikä neuvottelu ole sallittu. Erikoisesti pari-go, tenniksen sekanelinpeliä vastaava muunnelma on nykyisin Japanissa hyvin suosittu.

!!Missä on sen-ja-sen turnauksen tulokset?

Wikin [turnaussivulla|Turnaukset] on linkkejä menneiden turnausten tuloksiin. Turnauksen tuloksien julkaiseminen on yleensä turnauksen järjestäjän vastuulla, joten kannattaa kysellä sähköpostitse ko. organisaattorilta. Helsingin go-kerhon tiedottaja kerää tuloksia kansioonsa. Toisaalta, turnaustuloksien julkaiseminen ei aina ole pakollista eikä go-liitto ole sen laiminlyöntiä sanktioinut.

!!Go säännöt

Hyvät ja havainnolliset säännöt löytyvät osoitteesta http://eunet.fi/~paatero/säännöt.html. http://www.hut.fi/~lpaatero/saannot.html Lauri@Paatero.pp.fi
\\Interaktiivinen perusteet opettava johdanto löytyy osoitteesta http://playgo.to/interactive/finnish/.