Ennakkovalmistelu on paljon isompi työ kuin kuvittelisi, ja ehdottomasti isoin ja merkittävin osa turnauksen järjestämistä.
-- DonOlli, 5.2.
Tämä kuitenkin riippuu paljon turnausjärjestäjien kunnianhimosta sekä turnauksen tyypistä että koosta. Kansainvälistenkin turnausten järjestelyvaiva on voinut olla hyvinkin pieni, jos turnauksen koko on ollut pieni (20-30 henkeä) ja riittävän hyvät peruspuitteet (lähinnä tila ja välineet) valmiina tai helposti saatavana. Esimerkiksi Tampereen (1995) ja Turun (2003) Pohjoismaiden mestaruuskisat järjestyivät muutaman tunnin esivalmisteluilla siitäkin huolimatta, että Turussa osallistujia oli kuutisenkymmentä ja järjestelyihin kuului saunailta ja ruokailut. Jos kuitenkin kaikki pitää järjestää täysin tyhjästä alkaen ja halutaan järjestää pikkuseikat ja lisäpalvelut (esim. videotykki, kifupohjat, hieno neliväriesite, kynät, ammattilaisopettajat jne.) viimeisen päälle, aikaa voi mennä erittäin paljon. Kokemus kuitenkin osoittaa, että täysin kelvollisen ja viihtyisän turnauksen saa aikaan aivan kohtuullisella vaivalla ja pienelläkin organisaatiolla.
-- Markku
Markku näkyy anonyyminä kirjoitelleen "faktoja" turnauksen vaivalloisuudesta kaikkien ihailtavaksi. Omasta puolesta en kuitenkaan niitä voi allekirjoittaa, enkä missään nimessä haluaisi olla minkään nopean puolihuolimattomasti järjestetyn turnauksen puuhaamisessa mukana. Itse asiassa pidän hyvän turnauksen järjestämistä riivatun vaivalloisena ja työläänä, ja pidän työmäärän vähättelyä edesvastuuttomana puuhana.
Ottaen huomioon etten halua tästäkään sivusta rähinäareenaa, lopetan siis sivun muokkaamisen omalta puoleltani -- ihan turha lisätä merkintöjä jos niitä vähätellään niin paljon kuin mahdollista -- jotta liikaa vääriä käsityksiä ei syntyisi.
-- DonOlli, 5.2.
Kohtuullinen vaiva:
Kifupohjat | 5h |
Paritus, tulosten kirjaus ohjelmaan | 2h |
Saunalla myyminen | 7h |
Tulosläystäkkeiden valmistus | ½h |
Kaikenlainen suunnitteluun ja yleiseen pähkintään käytetty aika | 3h |
Yo.lokeroihin soveltumaton "työ" edellisellä viikolla | 5h |
Yhteensä | 22½h |
Eli olisin Kanikutoseen näkemälläni vaivalla järjestänyt PM:t 2003 vaikka kolmeen kertaan? Juupajuu.
-- Tapio
Sinä et ollut järjestämässä sen enempää PM-kisoja vuonna 1995 etkä vuonna 2003. Minä taas olin yksi PM-kisojen pääjärjestäjistä vuonna 1995. PM-kisojen 2003 järjestäjän kanssa olen näistä asioista henkilökohtaisesti keskustellut.
Minä en aio vaatia keneltäkään minkäänlaisessa turnauksessa:
- kifupohjia
- saunalla myymistä (joka ei kuulu ennakkovalmisteluihin)
- tulosläystäkkeitä.
Jos kolmen yllämainitsemani järjestäminen on vastenmielisempää kuin niiden järjestämisestä saatu ilo, niitä ei kannata järjestää, koska ne eivät ole välttämättömiä. Ne kannattaa toki järjestää, jos tuntuu kivalta jutulta järjestää ne. Jos niiden järjestäminen tuntuu hyvin epämiellyttävältä, niitä ei kannata järjestää.
-- Markku
Ainoat asiat, joista turnauksen järjestäjän kannattaa ottaa stressiä ovat turnauksen läpiviennin kannalta välttämättömät asiat. Muut kannattaa järjestää silkasta järjestä- misen ilosta. Jos turnauksia aletaan järjestää liian ryppyotsaisesti, se ei voi olla heijastumatta niiden ilmapiiriin negatiivisesti.
-- Markku
Käsittääkseni tässä on lista asioista, joita on hyvä miettiä, kun alkaa tekemään asioita. Jos joku on turha, ylimääräinen tai liian työläs, sen voi jättää pois mutta ei ainakaan unohtunut vaan on tietoinen päätös. Näin varmistetaan, että saadaan sellainen tulos kuin halutaan.
-- Jari
Jari, on ihan hyvä, että tällaisia listoja kootaan. Minun kommenttini oli vastaus (mitä ilmeisimmin Ollin kirjoittamaan) kohtaan, jossa hän sanoi ennakkovalmistelua paljon isommaksi kuin kuvittelisi. Tuo on selvästikin mielipide, eikä kuulu sinänsä kuulu muistilistaan, joten Ollin syytös minua kohtaan on sikäli asiaton: hän syyttää minua jostain mihin "syyllistyi" itse. Toiseksi, on tosiasia, että lähimmenneisyydessäkin on järjestetty iso kansainvälinen turnaus, jossa ennakkovalmistelujen osuus työmäärästä oli korkeintaan samansuuruihin kuin itse turnauspaikalla tehty työ. Luettelin lisäksi joukon edellytyksiä, joiden ollessa voimassa voidaan päästä varsin vähällä ennakkovalmistelulla. Tämän tosiseikan ääneenlausuminen ilmeisesti ärsytti Ollia, mutta se on hänen oma ongelmansa.
-- Markku
On hienoa, että jotkut ihmiset näkevät vaivaa organisoidakseen turnauksia. Tämä muistilistakin on hieno asia. Kuitenkin, jos ei omin avuin tajua palauttaa tyhjiä pulloja kauppaan tahi sitä, että matka-avustusten käsittely sisältää vaiheet "hakemusten käsittely", "avustusten myöntäminen", "tositteiden keruu", "avustusten maksaminen" , en usko että kompetenssia turnausorganisaattoriksi löytyy vaikka mikä olisi. Eli karsikaa järkevälle tasolle listan kokoa, kiitos. Listan informaatio- ja käyttöarvo kärsivät vakavasti, kun lista pullataikinan lailla paisuu itsestäänselvyyksistä.
Turnausorganisaattorin homma on yleensä epäkiitollista työtä, siihen on hyvä varautua. Valittajia on lähes vääjäämättä enemmän kuin kiittäjiä. Osallistujamaksut voi tietysti jakaa osittain organisaattoreille palkkana kuten Takapotkussa, mikä tietysti vähentää organisaattorin työn epäkiitollisuutta. Samaten voi korostaa turnausorganisoinnin työläyttä, jolloin uhrautumisestaan organisaattoriksi saa krediittiä.
Mielestäni on kuitenkin hieman edesvastuutonta ylikorostaa turnausorganisoinnin työläyttä. Ihanteellistahan olisi, jos Suomessa perinteisten turnausten lisäksi nähtäisiin myös uusia turnauksia ja perinteisillä turnauspaikkakunnillakin nähtäisiin uusia organisaattoreita. Ei varmaankaan ole rohkaisevaa kirjoittaa, kuinka suunnaton työmäärä turnausorganisointi on tai haukkua julkisesti turnaus lyttyyn, kun jokin pikkuasia menee pieleen. Varsinkaan, kun ei ole edes totta, että turnausorganisointi olisi niin työlästä. Ei tarvitse osata kuin pitää turhanpäiväinen byrokratia kurissa ja keskittyä olennaiseen. Mikä hauskinta, kun turnauksen organisoi hyvässä hengessä, työ ei edes tunnu työltä.
PM-kisojen organisointiin minulta arviolta kulunut aika 2003: Turnauskutsujen, www-sivujen ja wiki-sivujen teko + päivitys 6 h Majoitusten järjestely 3 h Pelipaikan, saunan, ruokailun yms. järjestäminen 3 h Turnauksen suunnittelupalaveri Lindin Timon kanssa 1 h (budjetti, aikataulu yms.) Teippien, tulostuspaperin, kahvin yms. hommaaminen 1 h Muu (?) 3 h
Lisäksi muilta kulunut aika: Pelipaikalla tapahtuva siivous, pöytien järjestely ja numerointi, kahvien keitto jne: pyysin kaikkia paikallisia, joille sopii, tulemaan paikalle ajoissa ja varautumaan siihen, että paikka järjestetään ja siivotaan turnauksen päätyttyä. Vaikea arvioida aikaa, kaipa tuota kului. Lisäksi turnauksesta keskusteltiin oluen äärellä normaalin peli-illan yhteydessä monesti. Kuitenkin, esimerkiksi organisaation sisäiseen viestintään ei tarvinnut palkata henkilöä, eikä mikrotukeen. Silti turnaus onnistui suuremmitta murheitta.
Zagrebissa 2002 muistan, kuinka byrokratia oli viety äärimmilleen. Tämä ei ollut tehokasta - se jähmäsi kaiken. Muun "hyvän" lisäksi turnaukseen syntyi armeijamainen "me määräämme tyhmiä, te tottelette" -henki, missä ei tietenkään ollut hurraamista.
Tapiolle: melkein kolmasosa (7 h) työstäsi Kani6:ssa koostui oluen myynnissä. Tämä oli hieno uhrautuminen, johon minä itse en olisi lähtenyt rahastakaan :). PM-kisoissa teimme niin, että jokaisen omalla vastuulla oli maksaa juomansa oluet (toki hieman sivusilmällä asiaa pyrittiin valvomaankin). Joka tapauksessa, noin 95 % juoduista juomista myös maksettiin, mikä kertoo kyllä go-väen rehellisyydestä. Kiitoksia teille!
-- Jaakko, 6.2. 2004
Markku, ei Tapsakaan tarkoittanut, että järjestäminen olisi ollut vastenmielistä. Kyse on lähinnä siitä, että turnauksen järjestelyihin kuluvaa aikaa ei kannata aliarvioida. Tuntuu hassulta, kun joku sanoo, että homman hoitaa parissa tunnissa, ja itse on juuri käyttänyt turnauksen järjestämiseen ties miten monta (jopa kymmentä) tuntia. Johtuuko sitten kokemattomuudesta vai siitä, että halusin tehdä kunnolla sen, mitä lähdin tekemään, sama se. Oma työmääräni oli Kanikutosessa hyvin suuri, melkeinpä liikaakin, sillä hommaan ryhtyessä en tiennyt, mitä kaikkea pitääkään ottaa huomioon. Pikkuasioita löytyi joka nurkan takaa. Mielestäni on parempi suhtautua hieman pessimistisesti kuin liian optimistisesti siihen, kuinka paljon turnauksen järjestämiseen kuluu aikaa: ei ainakaan tule liian pahoja yllätyksiä vastaan. Sitäpaitsi asiat on mukavampi tehdä rauhassa kuin viime hetken kiireessä. Joka tapauksessa Kanikutosen järjestäminen oli pääasiassa hauskaa. Mainitsinpa senkin nyt ihan varmuuden vuoksi.
Jaakko: Organisaattoreille palkkaa Takapotkusta? Itse järjestäjiin kuuluvana en kyllä ole tästä kuullut.
-- Suvi, 6.2.2004
Minä en ole vähätellyt Takapotkuun tai Kanikuutoseen käytettyä työmäärää. Itse asiassa en ole lausunut niistä tässä keskustelussa halaistua sanaa, kuten jokainen voi yltä todeta. Itse asiassa olin Kanikuutosen tapauksessa positiivisesti yllättynyt ja kiitollinen nähdystä vaivasta erityisesti illanviettojen eteen.
Suvi, PM-kisat järjestettiin Tampereella vuonna 1995 todellakin muutaman tunnin esivalmistelulla. Kaikki turnauksen kannalta tarpeellinen saatiin järjestetyksi eikä mikään tärkeä asia mennyt pieleen. Kuten alkuperäisessä puheenvuorossani esitin, tämä oli mahdollista, koska tilat olivat valmiina (pari luokkahuonetta TTKK:lta) ja välineiden saanti oli helposti järjestettävissä (yksi puhelinsoitto Matille, jolta pyydettiin tarvittavat lisäkellot). Pohjoismaiset vieraat ja ulkopaikkakuntalaiset majoitettiin luonnollisesti hervantalaisten pelaajien koteihin. Turnausaikataulu ja muut tarpeelliset turnaustiedot laadittiin vanhalla rutiinilla ja ne sähköpostitettiin Pohjoismaiden go-liittojen kontaktihenkilöille, jotka toimittivat ne edelleen omiin kalentereihinsa. Kutsussa sanottiin kenelle voi emailata tai soittaa ilmoittautuakseen ja kysyäkseen majoitus yms. tietoja. Paikallistuntemukseeni kuului muutama hotelli ja retkeilymaja, joita olin ajatellut suositella. Hintojen kyseleminen vaati muutaman puhelinsoiton. Pikapeliturnauksen ja illanvieton järjestäminen Näsinneulan pyörivässä ravintolassa vaati yhden puhelinsoiton, jossa sovittiin hinta ja ajankohta. Saunoimmenkin muistaakseni joku ilta jossain, taisi olla Konetalon saunalla. Senkään varaaminen ei ollut suurisuuntainen operaatio. Paritus tehtiin koulun koneella valmiilla ohjelmalla. Tuomari (etukäteen) ja vetoomuskomiteakin nimitettiin, mutta ne eivät joutuneet tekemään mitään, kuten eivät juuri koskaan joudu.
Aikaa meni:
- puhelinsoitot n. 6-8 kpl: 1h
- sähköposti: 0,5h
- turnausesite: 0,5h
-- Markku
Nyt kun markku kirjoitti tuonne väliin nimeten meikäläisen, täynnee vastaamani. Kokemukseni kertoo että turnausjärjestelyyn käytetty aika ja vaiva näkyy turnauksen plaadussa. Esmes Turun PM:n suunnittelu ja pohtiminen on kuitattu lauseella "vaikea arvioida aikaa, kaipa tuota kului," eli väitteet muutaman tunnin kokonaistyömäärästä ovat haihattelua. Lisäksi on jätetty kokonaan laskematta parittaminen (jonka minä tein) sekä tuomarityöskentely (jonka teki Matti,) ja tämän arvioisin vieneen yhteensä tunnin tai muutaman -- mutta totta kai tästä ei pidetty metakkaa, koska tärkeämpää oli varmistaa että turnaus sujuu ja ulkomaalaiset tulevat toistekin. Tampereen PM:stä en juuri muista muuta kuin että eipä siellä ulkomaalaisia juuri näkynyt, tämäkö sitten on sitä hyvää turnausjärjestelyä?
Viime vuoden Takapotkuun kului varsin paljon aikaa (ja olutta) kaikilta kolmelta järjestäjältä, eikä siitä saatu vaivan palkaksi muuta kuin hieman persnettoa (ei siis palkkaa kuten Jaakko yllä virheellisesti väittää) ja julkiset kiitokset hyvin järjestetystä turnauksesta -- sekä tietty nyt nämä epäkiitolliset kommentit siitä kuinka tehtiin turhaa työtä kun homman olisi voinut tehdä parissa tunnissa. Tietty, tämänkin ennusttamiseen uhrattiin muutama hetki tuopin ääressä, muttei enempää; päämäärät ja tarkoitus olivat aivan muualla kuin henkilökohtaisessa hyödyssä tai arvostuksessa. Tänä vuonna Takapotkuun käytetty aika on ollut selvästi suurempi, mutta niinpä on enemmän saatu aikaankin.
Yksi nimenomaisista päämääristäni Takapotkun kanssa on ollut näyttää, että hyvä turnaus vetää pelaajia -- ehkäpä joku muukin muistaa miten Markku toista vuotta sitten pohti julkisesti että millä kepillä Suomen huippupelaajat pakotetaan turnauksiin -- ja että kuinka turnauksen voi järjestää hyvin. Suvi ja Tapio sovelsivat erittäin hyvällä menestyksellä kani6:ssa samoja, jo viime vuoden takapotkussa kokeiltuja näkemyksiä ja lähestymistapaa -- ovat tämän vuoden Takapotkuorgansaatiossa mukana joten tietävät miten sitä järjestetään -- puhumattakaan Tuomon tekemästä varsin suuresta työmäärästä. Ja kas kas, meikäläisellä ei ole epäilystäkään etteikö se olisi ollut paras Tampereella ikinä järjestetty turnaus. Toisin sanoen yksi päämääristäni on onnistunut, olen saanut siirrettyä uudemmalle polvelle hieman turnausjärjestelynäkemyksestäni ja -kokemuksestani.
Tähän myös liittyi listan laatimisessa auttaminen; kyseessä on pitkälti kokemusten kirjaaminen selkeämmäksi listaksi, josta muiden turnausten järjestäjät saattavat hyötyä, vaikkeivät kaikkea listassa mainittua tekisikään. Itse tulen käyttämään tuota Takapotkun tarkistuslistana, suunnilleen kaikki listattu on parhaan mukaan huomioitu ja yritetty hoitaa kunnolla (siitä julkinen kiitos kaikille järjestäjille!) eikä yhtään kaduta.
Ehkäpä tämä riittää lopultakin osuudestani tähän keskusteluun; uskon vilpittömästi että Markku ei usko tai suurestikaan arvosta näkemystäni, mutta se ei meikäläistä juurikaan haittaa, enkä missään nimessä aio haaskata enempää aikaa tai vaivaa asiasta kinastelemiseen.
-- DonOlli, 6.2.
Voi olla liikaa vaadittu, mutta kannattanee opetella lukemaan, Olli. Puhe oli muutaman tunnin ennakkovalmisteluista eikä kokonaistyömäärästä. Älä tunge sanoja muiden suuhun. Toisin sanoen, huomatuksesi tuomaroinnista yms. turnauksen aikana tehdystä työstä ovat asian vierestä (sinun mukaasi tunti). Ainoa kohta, josta Jaakko ei esittänyt aikoja, oli turnauspaikan siivous turnaukseen jälkeen. Se ei kuulune ennakkovalmisteluihin. Röyhkeytesi ilmenee juuri siinä, että sinä tyrmäät ehdoitta toisten näkemykset ja kokemukset. Sinun ylimielinen asenteesi tässä keskustelussa minun alkuperäistä kommenttiani kohtaan, joka korosti nimenomaan sitä, että turnauksen perusasioiden kuntoon laittaminen ei todellakaan välttämättä vaadi mitään kymmenien tuntien ponnisteluja (useilta henkilöiltä), painii melkein samassa sarjassa sen törkeän ja asiallisesti ottaen perusteettoman mollaamisen kanssa, jonka osoitit Turun PM:n järjestelyitä kohtaan toisessa wiki-keskustelussa.
Mitä Tampereen PM:ään tulee, noin vuosikymmen sitten gon harrastajamäärät olivat monta kertaa pienemmät kuin nykyään kaikkialla Pohjoismaissa. Tampereen PM:ään osallistui silti hieman alle kymmenkunta ruotsalaista. Osallistujia oli kokonaisuudessaan noin 25. Vielä vuonna 2001 Helsingissä järjestetyssä Toyota Tourin osakilpailussa osallistujia oli 22. Vanhojen turnausten osallistujamäärät ovat siten täysin vertailukelvottomia.
-- Markku, 6.2.
Minä olen yli vuosikymmenen lukuisia kansainvälisiä ja kansallisia turnauksia käyneenä sitä mieltä, että turnauksen houkuttelevuus riippuu ratkaisevasti seuraavista perusasioista:
- turnauspaikan sijainti (maa, kaupunki, turnauspaikka, liikenneyhteydet)
- turnauksen tyyppi ja status (tasa-alku/tasoitus, EM? PM? SM? TT? muu?)
- itse turnauksen sujuvuus (ei sekaannuksia, ei turhaa jonottamista, kalustotilanne kunnossa, ei parituksien uusimisia, aikataulu pitää kohtalaisen hyvin)
- liikkumistarve turnauksen aikana (ideaali: majoitus, turnaukset ja illanvietot samassa rakennuksessa)
- osallistumisen kokonaiskustannukset
Itse asiassa en odota Takapotkusta 2004 omalta kannaltani olennaisesti parempaa turnausta kuin viimevuotisesta. Tarkalleen sama pelipaikan ja todennäköisten majoitusvaihtoehtojen välinen kiusallisen pitkän välimatkan (10-25 km) ongelma on tänäkin vuonna. Korkeintaan pääosin harrastajamäärien viimeaikaisen nopean kasvun siivittämä osallistujamäärän kasvu voi tehdä turnauksesta mielenkiintoisemman. Toivottavasti saatte saunan/muun illanviettotilan järjestymään pelipaikan läheltä, mutta ne taitavat olla Helsingin keskustassa varsin kalliita. Ainakaan turnausesitteessä mitään saunatilaa ei ollut pari päivää sitten lyöty lukkoon. Näihin miinuksiin nähden esimerkiksi mahdollisuus kytkeä oma kannettava mikro turnauspaikalla WLANiin on aika laiha lohtu, varsinkin, kun Kaapelitehtaalla on jo valmiiksi ilmaisia netti-PC:eitä kenen tahansa käytössä.
Mitä tulee Kanikuutosen ylivertaisuuteen tänä vuonna verrattuna menneisyyteen, maamme yleisen turnausaktiivisuuden ja varsinkin osallistujien maksuhalukkuuden kasvu mahdollisti meille ensimmäistä kertaa Tampereen gon historiassa Teekkarisaunan varaamisen perjantain saunan lisäksi. Sunnuntain ruokailun järjestäminen turnauspaikan yhteydessä TTKK:lla oli ylipäätään mahdollista tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Siihen oli syynä, että alkuvuonna 2002 käyttöönotetussa Tietotalossa oleva turnauspaikka ravintola Zip oli samalla aulatila ja siksi ilmainen. Millään äkseeraamisella ei näitä kovia taloudellisia reunaehtoja olisi voitu menneisyydessä kiertää.
-- Markku, 6.2.
No tuohon turnauksen sujuvuuteen tällaisella tarkistuslistalla saadaan vaikutettua paljon. Lennosta asioiden korjaaminen on työlästä ja aikaavievää jos ei ole yhtään valmistautunut etukäteen. Ei kannata unohtaa tässä, että kaikki turnausjärjestäjät eivät ole kiertäneet vuosikymmeniä turnauksia ja järjestelleet niitä. Ekaa kertaa tehdessä on todella paljon keksittävää. Tätä työtaakkaa tällainen yksityiskohtainen lista vähentää tuntuvasti.
Lisäksi ei kannata takertua pikkuseikkoihin vaan miettiä kokonaisuuden kannalta. Me halutaan kuitenkin parempia turnauksia. Paremmilla tarkoitan sitä, että ovat viihtyisiä, joka lähtee siitä, ettei järjestäjät stressaa itseään rikki.
-- Jari 6.2.
"God is in detail"
-- Janne Jalkanen, 6.2
Eikös se ollut "The devil is in the details". JanneJalkanen: Ei.
Itse asiassa minusta näyttää, että pääkaupunkiseudun go-kerhoista PoGo:lla on kaikkein parhaimmat perusedellytykset järjestää turnaus. Suurin syy siihen on, että PoGo on TKK:n ylioppilaskunnan alayhdistys. PoGo on järjestänyt moneen otteeseen turnauksia Jämeränpolulla sijaitsevan punatiilisen rakennuksen alakerrassa. Siellä on useita tilavia huoneita, joihin mahtuisi todennäköisesti ainakin sadan hengen turnaus. Näissä tiloissa Pogo on järjestänyt ennenkin nykymittapuun mukaan naurettavan pienillä osallistumismaksuilla turnauksia. TKK:n kampusalueella on lisäksi lähietäisyydellä erikokoisia saunatiloja, joihin PoGo pystyisi sopimaan todennäköisesti melko edullisen illanvieton. Kesäaikana käytössä on jopa uimaranta. Lisäksi kampuksella on useita ravintoloita, joissa voidaan ruokailla joko järjestetysti tai sitten kukin osallistuja omia aikojaan. Jälkimmäisessä tapauksessa organisaattoreiden ei tarvitse laittaa ruokailun suhteen tikkua ristiin, korkeitaan täytyy neuvoa osallistujille ravintoloiden sijainnit (ovat lähellä). Lisäetuna on, että kampusalueella asuu kymmenittäin pogolaisia, jotka voivat tarjota yksityismajoitusta aivan pelipaikan vierestä. Lisäksi pelivälineiden varastointi on helppoa järjestää. Tuollaisia rakenteellisia etuja vastaan on äärimmäisen vaikea kilpailla millään nettiyhteyksillä tai ykköspöydän tilannetta näyttävällä dataprojektorilla, joiden järjestämiseen saa kulumaan varmasti tolkuttomasti vaivaa mutta joiden hyöty osallistujille on vähäinen.
Toinen esimerkki hyvin miellyttävästä turnauksesta oli SM-karsintaturnaus Kuopiossa vuonna 2002. Tila oli viehättävässä puutalomiljöössä Kuopion keskustassa. Pelitilaa oli riittävästi ja jopa analyysihuone oli erikseen. Illanvietto saunoineen ja majoituksineen oli Einarin kotona. Ei ollut kifupohjia, painettuja neliväriesitteitä eikä mitään muutakaan ylimääräistä. Koska sponsoreista ei ollut havaintoa, oletan, että heitä ei ollut. Ei haitannut vähääkään, koska peruspuitteet olivat niin hyvällä mallilla.
-- Markku, 6.2.
Vaan eipä näistä seikoista ole mitään iloa, kun ihmiset eivät vaivaudu paikalle. Edes Otaniemestä. JMT pelitilakompleksiin on vaikea saada isoa turnausta johtuen ihan kaluston laadusta siellä. Tarkkoja määriä en osaa sanoa.
Mikä ihmeen ristiretki sinulla oikein on laatua parantavia asioita kohtaan? Itse pidän turnauskifuja oikein merkittävänä parannuksena aiempiin turnauksiin nähden. Ei tartte itse säätää kirjaustarvikkeita. Jos on sponsori, jonka piikkiin laittaa kustannukset painatuksesta niin mikä ettei. Ei aina tarvitse elää kivikaudella ja tehdä niin kuin ennenkin.
-- Jari, 6.2.
Markun pointit ovat mielestäni valideja. Suuri osa ajasta (ja ongelmista) liittyy ihmisten väliseen kommunikaatioon. Jos Markku hoiti 1995 käytännössä yksin ja jonkinlaista turnauskokemusta omaavana ennakkovalmistelut PM-kisoja varten, kommunikaatio-overheadia ei ollut ja kokemus auttoi varmasti asioiden hoitumisessa.
Minulle turnauksessa on hyvin vähän lisäarvoa dataprojektoreilla ja vastaavilla. Olennaista on hinta, yleiset järjestelyt (aikataulujen pitäminen, ongelmatilanteet ja niistä selviäminen), majoitus, iltaohjelma ja liikenneyhteydet turnauspaikan, ruokailun, kodin ja majoituksen välillä.
Siinä vaiheessa kun turnaukseen on vaikea päästä, iltaohjelmaa ei ole tai sinne on vaikea päästä, iltaohjelmasta on vaikea päästä majoitukseen jne. alkaa potuttaa, vaikka kaikki menisi kuinka putkeen muuten ja olisi hienot kifu-pohjat. (En halua tässä syytellä mitään turnausta, mennyttä tai tulevaa)
Laadun parantaminen on hyvä asia, enkä usko että Markullakaan on mitään laadun parantamista vastaan. Kukaan ei taatusti kiellä näkemästä vaivaa turnauksen järjestelyjen eteen. Mutta on hyvä muistaa ettei esim. hienompi turnauspaikka automaattisesti paranna turnaajien laatukokemusta, jos se nostaa hintaa tai on hankalien yhteyksien päässä. On syytä myös muistaa, että laatu koetaan subjektiivisesti ja eri ihmisillä on eri preferenssit näiden asioiden suhteen.
-- Antti Vain 6.2
Jari, siis ihmiset eivät vaivaudu paikalle Otaniemestä? Otaniemeenkö, jos turnaus olisi siellä? Mitä oikein tarkoitat? Miten niin JMT:ssä on huono kalusto? Puuttuuko sieltä nykyään pöytiä ja tuoleja? Jos niitä ei siellä riitä isolle turnaukselle, jokin kampusalueen ravintoloista lienee vuokrattavissa samalla tavalla kuin Hima&Salikin.
Minulla ei ole mitään turnauskifuja tai muuta sellaista pikkusälää vastaan. Sanoin vain, että sellaiset ovat lähes merkityksettömiä turnaus-, majoitus- ja illanviettopaikkojen sijantiin ja laatuun verrattuna puhumattakaan organisaattorien stressitasosta ja siitä miten se vaikuttaa turnauksen tunnelmaan. Ja mistä lähtien turnauskifuja on täytynyt painattaa? Mikä hyvänsä valokopiokone monistaa niitä muutaman sentin kappalehintaan juuri niin paljon kuin tarvitaan. Sitä paitsi kuinka suuri osa pelaajista edes kirjaa pelejään, vaikka kifut olisi järjestäjien puolesta? Aika harvat. Turnauspaikka sen sijaan vaikuttaa kaikkiin.
-- Markku, 6.2.
Olli (ja Suvi): en ole väittänyt, että Takapotkussa 2003 olisi maksettu palkkaa kenellekään. Sen sijaan vuoden 2004 turnausbudjettiin on ymmärtääkseni kirjattu toimitsijapalkkioita 120 euron edestä, vai olenko väärässä? Itse asiassa kyseessä näyttää olevan yksi turnauksen suurimmista yksittäisistä menoeristä... vaikka samapa tuo minulle on.
-- Jaakko, 6.2.2004
Markku, Pogolaisia oli vähemmän omassa Syysturnauksessa kuin muualla. Siitäkin huolimatta, että oli edullinen ja hyvin järjestetty (Kiitokset Fallalle siitä). Viittasin ison (>100) turnauksen järjestämiseen niissä tiloissa. En nyt uskalla arvioida paljon sinne mahtuu jos riittävästi pöytiä ja tuoleja toimittaa. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu mm se, että ainakin pelitilassa on paljon muitakin käyttäjiä, joten siellä on tavaraa paljon. Mutta on Otaniemessä muitakin tiloja. Tämä ei kuitenkaan ole oleellinen asia tässä keskustelussa.
Jos niitä kifuja on mietitty etukäteen se ei ole pois mistään muusta järjestelemisestä. Viime hetkellä tuommoisen tekeminen vain vaikeuttaa perusasioiden tekemistä. En ota kantaa pitääkö painaa vai kopioida. Harva kirjaa, kun ei ole esimerkkiä, mutta se tekisi oikein hyvää useimmille kirjata ja katsoa kirjauksen kanssa pelin jälkeen. Hyvin usein huomaa muistista läpikäytävien pelien siirtojärjestyksen sotkeutuvan jopa paikoissa missä sillä on suurta väliä. Ja ihmiset käyvät pelejään läpi paljon pelattuaan verkossa. Ei pieniä asioita pidä unohtaa vain sen takia, että on isompiakin olemassa.
Jaakko, se oli sitä varten että jos tarvitaan ulkopuolisia toimijoita houkutella, joilta näin menee mahdollisuus osallistua turnaukseeen. Suuruusluokka josta puhutaan on kuitenkin ateria per päivä. Budjetissa pitää tehdä varaukset mahdollisille menoerille tai on vaara, että asioita jää toteuttamatta.
-- Jari, 6.2.
Kun kerran Otaniemi nousi esiin niin ajattelin avata hiukan suutani. Otaniemessä suurikokoisen turnauksen järjestäminen on valitettavasti todella vaikeaa ellei jopa mahdotonta. Jämeräntaival 3:ssa on mahdollisuus saada takkakabinetin lisäksi vain sitsitila, jota olemmekin viime turnauksissa käyttäneet. Tämän lisäksi talossa on monitoimitila, joka on tarkoitettu ensisijaisesti tanssimiseen, eikä siellä ole minkäänlaisia kalusteita eikä niitä oikein mistään pysty lainaamaankaan tarvittavia määriä. Ainoa ratkaisu tähän ongelmaan olisi tilojen hankkiminen eri taloista, mutta ainakaan minä en halua koordinoida sellaista turnausta, jossa ihmiset siirtyilevät taloista toisiin kierroksien aikana. Muita turnauksiin sopivia tiloja ovat lähinnä eri labrojen tilat kuten suurjännitehalli, mutta näiden tilojen saamiseen tarvitaan suhteita, joita PoGolla ainakaan tällä hetkellä ei ole. Jos jollekulle nousi päähän ajatus siitä, miten messevän turnauspaikan Dipolista saisi, voi valmistautua siihen että talon vuokra on useita tuhansia euroja per vuorokausi.
Yllä olevista seikoista johtuen pelaajamäärät on pakko rajoittaa aina noin neljäänkymmeneen, mikä johtaa myös siihen että esimerkiksi saunan vuokraamista täytyy harkita useamman kerran: käyttääkö puolet turnausmaksuista saunan vuokraan vai jaetaanko suoraan palkintoina?
Toisaalta, niin kauan kun Otaniemi kuuluu Espooseen eikä Helsinkiin, ei tarvitse miettiä riittävätkö tilat.
-- Mikael, 6.2.
Oletteko muuten koskaan ajatelleet PoGossa vuokrata jotakin ravintolaa käyttöönne, kuten ehdotin (ei tietenkään Dipoli, onhan siellä esim. Servin mökki)? Jos asia sitten kuitenkin on niin, että 100 hengen turnauksia ei mitenkään voi järjestää TKK:lla, niin se on kyllä iso takaisku pääkaupunkiseudun turnausmahdollisuuksille. Jos on todellakin niin, että pääkaupunkiseudulla ei voida järjestää turnausta siten, että pelipaikka, majoitus ja illanvietot ovat toistensa lähietäisyydellä, pääkaupunkiseutu ei omasta mielestäni kerta kaikkiaan pysty millään ilveellä järjestämään vuoden 2003 Takapotkua olennaisesti parempaa turnausta. Toistaiseksi Ing Memorial hotelli Avionissa vuonna 2000 oli mielestäni parasta, mihin pääkaupunkiseudulla on pystytty sinä aikana, kun olen turnauksissa käynyt. Mutta siinä taisi olla tavanomaista huomattavasti enemmän Ingin tms. sponsorirahaa takana. Voi olla, että mahdollisuuksia parempaan on vasta sitten, kun harrastajamäärät riittävät satojen pelaajien kokoisiin turnauksiin.
-- Markku, 6.2.
Aivan, uhohdin kokonaan kertoa noista ravintoloista kun hiukan kiireessä kirjoittelin. Smökki toimii nykyään myös viikonloppuisin opiskelijaravintolana joten se on automaattisesti pois laskuista. Kaikki muut ravintolat sijaitsevat koulurakennuksista ja niiden vuokraamisessa on samat ongelmat kuin mainitsemassani suurjännitehallissa. Mieleeni pullahti vielä TF:n rakennus, mutta uskon senkin vuokran olevan turhan suuri jos sitä ylipäänsä vuokrataan. Mutta tuonpa voisi vaikka tarkistaa vaikka vähän pessimistisesti suhtaudunkin. Eiköhän tämä ollut jo riittävän kattava selvennys turnausmahdollisuuksista Otaniemessä :)
-- Mikael, 6.2.
Ehkä tässä vaiheessa voisi "vuotaa" tiedon, että Takapotkulla on sauna. Otakaari 3:n pieni sitsitila + sauna on varattu turnauslauantaiksi viihdyttämään kaikkia go:n ystäviä mitä paikalle sattuu.
Mitä muuhun keskusteluun tulee niin sanoisin, että Hervannalla on erityisasema - mutta se onkin korvessa. Pitää silti muistaa, että monet turnaukset siellä pidettiin aikoinaan kirotun meluisessa ja hienhajuisessa laskarihuoneessa ja vasta viimeaikainen uudisrakentaminen toi helpotuksen tilanteeseen. Mistä tuleekin mieleeni, että onko kukaan korkeakoulun tietoteekkari tutkinut uuden titetalon käyttömahdollisuuksia?
-- nimim. "Falla sää oot ehkä ääripessimistinen onaniemen tilojen suhteen"
Onko TKK:llakin uusi titetalo? Jos tarkoitat TTY:n titetaloa, niin siellähän toki on jo järjestetty Kanikuutonen ja todennäköisesti järjestetään TT tänä vuonna.
Tilakysymyksestä tuli muuten mieleeni jälleen yksi hyvä esimerkki havainnollistamaan väitettäni turnaustilan ja sen sijainnin merkityksestä. Brnon TT-osakilpailu viime syyskuussa oli ylivertaisesti paras viikonlopputurnaus, jossa olen koskaan ollut. Se tulee luultavasti säilyttämään asemansa vielä hyvin pitkään. Turnaus oli kolmen tähden hotellissa, jonka hintataso oli naurettavan alhainen (200 g sisäfilepihvi 6 euroa). Palvelu ja hotelli olivat täysin moitteettomia ja sijainti oli luonnonkauniill paikalla. Turnauksen hintaan kuului laivaristeily, jolla oli livemusiikkia ja ilmainen viinitarjoilu. Ikävä kyllä, reissun hinnaksi Tampereelta tuli 600 euroa ja kolme työpäivää jäi väliin (turnaus alkoi perjantaina), koska lähin kansainvälinen lentokenttä on kolmen tunnin automatkan päässä Brnosta. En kuitenkaan luultavasti enää koskaan mene Brnon turnaukseen, ellei minulla muuta asiaa Tsekkiin. Voisin harkita turnausta, jos se olisi Prahassa, koska hyvällä tuurilla silloin ei tarvitsisi ottaa ylimääräisiä vapaapäiviä.
-- Markku
Parahin "Falla sää oot ehkä ääripessimistinen onaniemen tilojen suhteen", ilmeisesti et ymmärrä lukemaasi? Koetin selittää minkä takia PoGon turnauksiin on hieman vaivalloista järjestää sauna; ei ole vastaavankokoista budjettia. Toinen yllätys minulle oli se, että Takapotku on löytänyt saunan fysiikanlaitokselta, Otakaari 3:sta. Ja vielä sitsitilankin. Minulle tämä tuli uutena tietona.
-- Falla, Onaniemen ääripessimisti
Hopsan, Otakaari 3 = Otakaari 20 siis. Ja se Fsoeots viittasi vain siihen viimeiseen virkkeeseen eli ihan vaan heittona, että mites joku titetalo isolle turnaukselle ? --Foylt
--
Jari, jos turnaukseen halutaan kifupohjia, on kaikkein järkevintä monistaa kopiokoneella geneerisiä kifupohjia. Masterit tai tiedostot voidaan vaikka jakaa kaikkiin kerhoihin, jotka voivat tehdä niistä minimaalisella vaivalla turnauksiaan varten tai muuten vaan niin paljon kopioita kuin lystäävät. Jos halutaan oikein jakaa kyniäkin, niin niitä saa 50 sentin kappalehintaan, jolloin 50 eurolla saa sata kappaletta. Yleensä kifuja tekevillä on omatkin kynät mukanaan. Sitä paitsi kyniä on muutenkin turha varata aivan kaikille osallistujille. Suurin osa kun ei kuitenkaan mitään kifuja tee. Turnaustoimistolla tms. sijaitseva pönttö, josta saa hakea kyniä on aivan riittävä. Suomen go-elämä on vielä niin pientä, että turnausbudjetissa 50 euroakin tuntuu.
Itse olen vahvasti sitä mieltä, että ammattilaisen tai huippuamatöörin hankkiminen paikalle seminaaria pitämään ja pelaamaan on ehdottomasti tärkein Suomessa järjestettävän turnauksen mielenkiintoa lisäävä tekijä aiemmin mainitsemieni perustekijöiden jälkeen. Tampereen TT:tä varten, joka järjestetään joko heinäkuussa tai joulukuussa, minä tulen tekemään teen parhaani ammattilaisen tai huippuamatöörin hankkimiseksi. Paitsi kulukorvaukset myös odotettavissa olevat palkinnot ajavat porsaan kotiin. Toinen tärkeä tekijä on mahdollisuus lisätulojen ansaitsemiseen opetusta järjestämällä eri paikkakunnilla turnausta ennen tai sen jälkeen. Mielenkiinto siihen tulee selvittää ajoissa ja tarpeeksi yksityiskohtaisesti. Varsinkin itäeurooppalaisen näkökulmasta Suomessa on niin paljon rahaa, että liveopetus eri paikkakunnilla voi olla houkutteleva tulonlähde ja markkinointitilaisuus.
-- Markku, 7.2.
Aivan. Kifut eivät ole mikään iso juttu jos on mietitty etukäteen. Kuka tässä nyt oli kyniä jakamassa? Ja oikeasti en tässä keskustelussa halua alkaa pohtimaan miten toi käytännössä suoritetaan. Tärkeää on, että turnausjärjestäjän muistilistassa on tuo kohta. Järjestäjä sitten voi tehdä tietoisen päätöksen niiden hankkimisesta tai hankkimatta jättämisestä. Ei turnauksien laadun parantamista tartte tehdä vain yksi asia kerrallaan. Mikä tässä on nyt niin vaikeaa ymmärtää?
-- Jari, 7.2.
Kifutpohjan piirtäminen oli kuulemma iso juttu, johon meni joltakulta monta tuntia. Kynät taas kuuluvat aika monen ison kansainvälisen turnauksen kifupohjan mukana tulevaan varustukseen. Kifupohjien laatiminen on yksi asioista, jotka tekevät turnauksesta "riivatun" isotöisen järjestää. Yritin osoittaa, että niitä ei ole pakko järjestää. En ole enää pitkään aikaan puhunut tuosta turnausjärjestäjän muistilistasta. Minusta se on ihan hyvä lista olla olemassa ja pienetkin kohdat ovat siinä ihan paikallaan.
-- Markku, 7.2.
Jaahas. Ei tietenkään ole pakko, mutta halutaan tehdä parempaa laatua turnauksen järjestämisen suhteen, on tehtämä vähän enemmän kuin minimit. 5 tuntia ei ole riivatun isotöinen. Kuitenkin eräät haluavat nostaa profiilia ja siihen on monta keinoa. Lisäksi en oikein arvosta Takapotkun budjettitietojen ja -kaavailujen yleistä repostelua. Turnausorganisaatio kuitenkin viimekädessä päättää mitä tekee osallistumismaksuilla ja osallistujat, että saako rahoilleen vastinetta äänestämällä jaloillaan.
-- Jari, 7.2.
Minustakin Takapotkun budjettitietojen repostelu julkisesti on erittäin asiatonta enkä siihen ole siksi ryhtynytkään. Sen sijaan en näe mitään ongelmaa turnaukseen kaavailtujen palveluiden puimisessa, koska niistä on ollut puhetta laajemmissakin piireissä ja ne mainitaan turnauskutsussa. Voisin kuvitella, että organisaattorit kuulevat niiden vetovoimasta mieluiten etukäteen.
Mitä tulee Takapotkuun osallistumiseen, minä osallistun, koska Suomessa ei tänä vuonna tulla järjestämään kuin neljä vastaavan kokoluokan turnausta. Vähintään yhtä kiinnostavia on vain ulkomailla ja sinne taas on monta kertaa kalliimpaa matkustaa. Takapotkuun on kolme viikkoa aikaa. Toivottavasti sinne saadaan lisää ulkomaalaisia ja nimenomaan vahvoja ulkomaalaisia. Nythän sinne on ilmoittautumislistan mukaan tulossa viisi ruotsalaista kyu-pelaajaa ja yksi saksalainen kyu.
-- Markku, 7.2.
Kyllähän kiinnostaa ja näistä puhutaan aina ja kaikkialla missä vaan mahdollista.
Ulkomaisten danien suhteen tehdään jatkuvasti töitä. Nimistä ei vaan haluta puhua julkisesti ennen kuin saadaan vahvistus osallistumiselle. Sama pätee suomalaisiinkin, jotka eivät ole itse laittaneet nimeään. Odotamme jännityksellä uutisia Amsterdamista.
-- Jari, 8.2.
Mainiota. Toivottavasti Amsterdamista tulee suosiollisia uutisia. Jos haluatte, voin tehdä Tampereella tarkempia kyselyjä ja suostutteluja oppilaiden hankkimiseksi.
-- Markku, 8.2.
Asiattomina uutisina (Ruoholahden) Amsterdamista, ja irrallisena sivukommenttina kertoisin, että onpas näissä keskusteluissa yllättävän valittava sävy -- ihan niin kuin suomalaisissa go-turnauksissa olisi jotenkin järjestelyt hoidettu huonosti -- ihan kuin turnausten "laatu" vaatisi oleellisia parannustoimenpiteitä... joo... kifut voisivat olla parempia... olutvalikoima turnausten saunoissa voisi olla laajempi... parempaa palkka kaikille? Tähän väliin on pakko sanoa: kani6 oli muuten aivan loistavasti järjestetty! Kiitokset kaikille järjestäjille!
-- Lasse L, 13.2.
Kiitokset kehuista. Omasta puolestani voin sanoa, että ehdotukseni ravintola Zipin käytöstä turnaustilana osoittautui toimivaksi, vaikka en ollut siitä varma etukäteen. Oli hyvä, että sitä tuli kokeiltua. Samoin Teekkarisaunan olemassaolo ja sijanti niin lähellä pelipaikkaa oli meidän kannaltamme ansaitsematonta etua. Samoin tietysti ylipäätään se seikka, että enemmistö hervantalaisista pelaajista, jotka tarjosivat muuten kiitettävästi yösijoja turnausvieraille, asuivat kivenheiton päässä turnauspaikalta. Se, että ruoka maksoi sunnuntaina pelipaikalla 4 eikä 11 euroa ja että palkinnot olivat mitä olivat, on sponsorien ansiota ja Suvin, joka hankki niistä yli puolet.
-- Markku, 13.2.
Great site, look this: http://xoomer.alice.it/halloweencostume/halloween-ideas.html <a href="http://xoomer.alice.it/halloweencostume/halloween-recipes.html">halloween recipes</a> <a href="http://xoomer.alice.it/halloweencostume/halloween-props-professional.html">halloween props professional</a> http://xoomer.alice.it/halloweencostume/homemade-halloween-costumes.html http://xoomer.alice.it/halloweencostume/halloween-costumes.html http://xoomer.alice.it/halloweencostume/toddler-halloween-costumes.html http://xoomer.alice.it/halloweencostume/halloween-props.html http://xoomer.alice.it/halloweencostume/halloween-clings.html <a href="http://xoomer.alice.it/halloweencostume/halloween-party-ideas.html">halloween party ideas</a> http://xoomer.alice.it/halloweencostume/halloween-party-ideas.html http://xoomer.alice.it/halloweencostume/halloween-costumes.html http://xoomer.alice.it/halloweencostume/kids-halloween-costumes.html <a href="http://xoomer.alice.it/halloweencostume/adult-halloween-costumes.html">adult halloween costumes</a> http://xoomer.alice.it/halloweencostume/halloween.html <a href="http://xoomer.alice.it/halloweencostume/halloween-clings.html">halloween clings</a> <a href="http://xoomer.alice.it/halloweencostume/halloween-party-games.html">halloween party games</a> <a href="http://xoomer.alice.it/halloweencostume/halloween-games.html">halloween games</a> <a href="http://xoomer.alice.it/halloweencostume/halloween.html">halloween</a> http://xoomer.alice.it/halloweencostume/halloween-clip-art.html http://xoomer.alice.it/halloweencostume/halloween-backgrounds.html
--Bill, 12-Oct-2006