Täällä voi käydä keskustelua ja esittää kysymyksiä Takapotku 2004:stä.
----

Turnauksesta oli juttu [Hufvudstadbladetissa| http://195.255.83.67/cgi-bin/mediaweb?Newsp=hbl&Date=040301&Model=juttu.html&depa=inrikes&story=06784175.txt]. En vielä keksinyt parempaa paikkaa linkille.

[Matti]

Tein sivun lehtiartikkeleille. Etusivulla on linkki. Lisäsin sinne Studia Median jutun Kani6 2003:sta ja tuon Hufvudstadsbladetin jutun Takapotkusta.

--Suvi

----

Nyt kun turnaus on ohi, on helpompi arvioida miten homma sujui. On tietenkin harmillista ettei vahvoja ulkomaalaisia saatu, ja ettei paitoja keretty tehdä, mutta näinkin voi joskus käydä.

Nyt on siis palautteen aika, sana on vapaa.

-- DonOlli, 1.3.

Myöskään kaavailtua dataprojektoria ei ollut, mutta ei se oikeastaan haitannut. 

-- Markku, 1.3.

Turnauksen paras puoli oli ehdottomasti suuri pelaajamäärä. Tämä mahdollisti sen, että suurimman osan peleistä saattoi pelata omalla tasollaan, kuitenkin siten että aliluokitetuimmat pääsivät jo viimeistään viimeisellä kierroksella testaamaan kynsiään vahvempia vastaan. 

Toinen hyvä juttu oli WLAN-verkkoyhteys, eipä puuttunut tekemistä kierrosten välissä (tai pelien aikana..) kun saattoi käydä irkissä valittelemassa huonoa menestystään.

Pitkät peliajat oli ehdottomasti hyvä ratkaisu, eipä tullut kiire yhdessäkään pelissä ajan suhteen. Tila oli paikoin hieman ahdas, tosin ei verrattavissakaan takavuosien ahtaimpiin paikkoihin. Kierrokset taisivat myöhästyä hieman, mutta tämä kyllä sopi ainakin itselleni siinä vaiheessa kun olisin itsekin hieman myöhästynyt niiltä.. 

Kaikenkaikkiaan oikein mukava turnaus, kiitokset järjestäjille!

-- Paavo, 2.3.

Näin turnauksen parissa töitä tehneen näkökulmasta turnaus meni mukavasti, kiitokset järjestäjille ja erityisesti pelaajille. Itseäni toki harmitti kierrosten myöhästyminen, koska se tavallaan riippui minusta (ja kyvyttömyydestäni potkia ihmisiä auttamaan). Ensi vuonna taas, toivottavasti aikataulussa :-)

-- Tapio 2.3.

Yleisesti ottaen järjestelyt sujuivat hyvin. Mahtoiko kuitenkin kierroksen myöhästtymisen aiheuttaa osaksi myöhäinen ilmoittautumisen päättämisaika? Sadan pelaajan turnauksissa ulkomailla on tavallista, että ilmoittatuminen päättyy tuntia ennen ensimmäisen kierroksen alkua.

-- [Matti] 2.3.2004

Isompi ongelma oli, ettei ATK pystyttynyt. Toisin sanoen, oltiin kyllä varauduttu ja samana aamuna olin vienyt paikalle tuodulle koneelle ajanmukaisen ilmolistan, mutta kun koneelle ei saatu yhteyttä, tätä listaa ei saatu käyttöön. Vielä kun Internettiin ei päästy, osallistujat oli naputeltava parituskoneelle käsin.

Tästä aiheutuneena lisäongelmana oli, etten itse kerennyt organisoida ilmoittautumista siten, että nimet olisi suoraan kirjattu koneelle, ja Tapio oli varmaan ainoa muu henkilö joka ymmärsi tästä aiheutuneet ongelmat -- Tapio taas teki ihan muuta. Toisin sanoen, itse laittaisin syyksi kombinaation Toigo (jonne meikäläisen opintopiiri oli ''ulkomaalaisille'' luvattu,) huono tuuri, kuljetuskapasiteetin vähyys, ja organisojien keskinäisen työjaon puutteet. Tietty näistä viimeistä lisäsi se, että osallistujat seisoksivat käytävällä jossa organisoijien piti kulkea -- tämä on selkeästi tilan ongelma,
erillistä turnnaustoimistoa ei oikein ollut rakennettavissa -- ja monet pelaajat kaupan päälle halusivat huomiota joltakin järjestäjältä. Näin asioiden järjestyminen hidastui entisestään.

Monet näistä olivat sellaisia joitta ei ihan pienessä turnauksessa nähdä, ja monelle organisoijista tämä ole ensimmäinen oikeasti isompi jota järjestävät; nyt sitten ovat oppineet jotain uuttakin. Ja ensi kerralla ehkä osataan varautua siihen että ATK joko viritetään edellisenä päivänä, tai sitten varataan yksi autollinen henkilö (joita jo nyt oli silminnähden liian vähän) ATK:n käyttöön. Positiivisena puolena, jos oltaisi käytetty Gerlachin ohjelmaa, olisi käyttöliitttymän ylenmääräisestä kömpelyydestä aiheutunut ainakin vartin lisäviive.

-- DonOlli, 2.3.

Sellainen vinkki kaikille, että Kaapelitehtaan neljännessä kerroksessa suoraan pelipaikan yläpuolella työväenopiston alassa on pari yleisön käytössä olevaa nettimikroa. Itseäni pelipaikan nettiyhteys ei siis hyödyttänyt minkään vertaa. Kävin työväenopistolla parilla tauolla mutta netissä roikkumiset jäivät minulla vähiin koska go-tuttavien kanssa seurusteleminen oli paljon hauskempaa. Suuri enemmistö tuskin käytti nettiä ollenkaan, koska harva omistaa kannettavaa tai viitsii tuoda omaansa turnaukseen.

Ilman muuta tämän turnauksen paras puoli oli suuri osallistujamäärä. Kuitenkin ero 65 ja 95 pelaajan turnauksen välillä on laadullisesti vähäinen. Koska A-luokan viikonlopputurnauksessa, jossa aikataulu täytyy käytännön syistä säätä tiukaksi, kierroksia voi olla vain viisi, kyseinen ero turnauksen osallistujamäärässä tuskin vaikuttaa kovin paljon odotettavissa olevien vastustajien tasojakaumaan. Panin merkille, että jos turnausten kasvu jatkuu yhtä nopeana, ensi tai sitä seuraavana vuonna Takapotku lienee pakko järjestää jossain muualla, koska pöytiä ei enää riitä salin puolella. Baarin käyttö pelitilana voi olla hankalaa. Tämä on harmillista, koska onhan Hima&Sali kuitenkin niin hyvä kuin voi realistisesti odottaa Helsingin keskustassa ilman että osallistumismaksuja joudutaan korottamaan huomattavasti. 

Haittapuolena oli illanvietto- ja majoituspaikkojen suuri etäisyys pelipaikalta ja siitä syntyvä ajan- ja rahanhukka. Siitä ei pääkaupunkiseudulla päästäne koskaan eroon, ainakaan ilman laajamittaista yhteistyötä. Saamani vaikutelman perusteella en laskisi paljonkaan sen varaan. En myöskään ollenkaan tykännyt nopeasta byo-yomista, vaikkei sillä peleissäni ollutkaan ratkaisevaa merkitystä. Sopivan pelirytmin löytäminen oli hankalaa. Lisäksi perjantainen opetussessio olisi voitu järjestää tiiviimmin turnauksen yhteydessä. Jonnekin Lauttasaareen ja sieltä takaisin, tai missä ToiGon peli-illat nyt järjestetäänkin, raahautuminen taisi jäädä aika monilta tekemättä. Myöskään kaavailtuja T-paitoja ei saatu, joskaan se ei suoraan haitannut minua, koska en ollut T-paitaa tilannutkaan. 

Mielestäni oli harmillista, että ulkomaalaiset dan-pelaajat puhumattakaan huippupelaajista jäivät saapumatta. Hyvä, että muutama tukholmalainen ylempi kyu-pelaaja oli paikalla. Ehkä he kehuvat turnausta ja saavat houkutelluksi vahvempia tukholmalaisia paikalle ensi kerralla. 200-400 euron lisäpanostuksella jonkun vahvan ulkomaalaisen lentoliput olisi varmaan saatu maksettua. Epävarmaksi osoittautuneen projektorin tarvittuine nettiyhteyksineen ja jokusen pikkumenoerän karsimalla olisi kenties saatu kerättyä vahvan ulkomaalaisen opettajan lentolippurahat kokoon varsinkin, kun osallistujia tuli noin 15 laskettua enemmän. Toivottavasti ensi kerralla, kun osallistujia voi olettaa olevan tämänvuotistakin enemmän, huippupelaajien/opettajien hankinta nostetaan prioriteettilistan kärkeen. 

Mainittakoon kutenkin risuista huolimatta, että turnauksessa oli oikein hauskaa. Kiitokset järjestäjille.

-- Markku 2.3. 

Kommentti Tapiolle, kierrosten myöhästyminen lauantaina noin vartilla oli omalta kannaltani täysin merkityksetöntä, vaikka olinkin aina ajoissa paikalla.

-- Markku 2.3.

Tutkin sunnuntaina budjettia, eikä siinä oikeastaan ole sellaisia menoeriä, jotka olisi voinut etukäteen karsia. Ja muutenkin olen varsin haluton tekemään optimistisia budjetteja. Huippupelaajia olisi ollut mukava saada, mutta ikävä kyllä niille huokeiden liikenneyhteyksien päässä oleville joihin olimme yhteydessä tämä viikonloppu ei tällä kertaa sopinut.

Joitakin asioita jäi tekemättä, mistä oli alunperin puhetta, ja tästä menee osa minun piikkiini. Mitäs en organisoinut :-) Itse olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että kaikkein tärkein asia onnistui.

-- Antti H (TD) 2.3.

Nettiyhteyden olisi voinut jättää kokonaan pois. Jos kerran projektikin oli epävarma, niin mitäpä sillä. Siihen meni kuulemma sata euroa rahaa.

-- Markku 2.3.

Matin kommentti ilmoittautumisen sulkeutumisesta ja ekan kierroksen välisestä ajasta on erittäin huomionarvoinen. Jotta on mahdollista säätää jotain lisäaika ei ole pahitteeksi. Kaikkien isojen turnausten järjestäjät ottakaa tämä huomioon aikataulutusta tehdessänne. Säästää omaa stressiä paljon.

Ero 65 ja 95 pelaajan välillä on erittäin suuri. Sillä millaisia vastustajia tulee yksittäiselle pelaajalle vastaan ei ole juurikaan merkitystä. Enemmän on sillä, että kaikilla tasoilla tähän päästään. 

Sitten Markulle, että ei kannata ruveta selvittämättä puhumaan siitä, että turnaus on pakko järjestää jossain muualla, kun nyt käytetty tila ei enää riitä kasvun jatkuessa. Asiaa on mietitty jo pitkälti toista vuotta. Kaapelillä on tiloja hyvinkin isojen tapahtumien järjestämiseen. Hima-baari ei ole mikään laajentumisvaihtoehto realistisesti. 

Majoituspaikkojen sijaitseminen hajallaan ja kulkemisen hinnoista puhuessa kannattaa muistaa, että kotimajoitus on ilmaista. Muutaman euron käyttäminen matkustamiseen on aika pientä 50e/yö hinnoille. 
Jossain vaiheessa turnaukset vaan kasvavat tarpeeksi isoiksi, että voidaan tehdä oikeita sopimuksia majoituspaikkojen kanssa. 

Byoyomi oli tiukka ihan tarkoituksella ja oli kerrottu jo turnauksen FAQ:ssa. Jos ei osannut käyttää runsasta perusaikaa tehokkaammin niin sitten kannattaisi vähän miettiä miten voi pärjätä lyhyemmissä. 

T-paidat olivat extrakivaa, mutta eivät vaikuttaneet mitään turnauskeen, joten niitä ei ruvettu suurella vaivalla tekemään, kun lopulta oli selvää, ettei helpolla onnistu. 

Perjantai-iltana ToiGossa kävi paikalla 25 ihmistä ja sen lisäksi Ruoholahdessa oli toistakymmentä turnausosallistujaa oma-aloitteisesti. Opeteussessio oli täysin ilmainen joten jos halua nähdä vaivaa saadakseen opetusta saa luvan jäädä ilman. 

Nettiyhteyttä ei voinut jättää pois. Jo turnausjärjestelyt kaipasivat sitä. Ja se saatiin täsmäsponssina. 

Itse suhtaudun hyvin kriittisesti ulkomaisten huippujen tuomiseen turnaukseen suomalaisten kustannuksella. 
Yksi tai kaksi kovaa ei vielä anna kovin paljoa ellei sitten saada heidän ympärilleen rakennettua muutakin ohjelmaa. Haluaisin oikeasti perusteluita mitä saavutetaan sillä että laitetaan joka viidennen turnausosallistujan osanottomaksu yhden kovan ulkomaisen lentolippuihin. Tosin turnauskeskustelusivu on parempi tähän. Lisäksi useita kovatasoisia yritetiin saada paikalle mutta ei onnistunut. Tämä on elämää ainakin amatööripuolella. 

Opettajan tuominen ei ole turnausjärjestäjien päätehtävä. Jos joku halutaan niin kyllä sitä pitää alustavissa kyselyissä olla paljon enemmän innokkuutta sijoittamaan rahaa niihin opetussessioihin. 
Etenkin kun joistain 5-7 danista hyötyvät lähinnä danpelaajat .. kyupelaajille riittää kyllä ihan suomalaiset osaajat. Tästä todisteen löytää helposti täältä wikistä.

-- Jari 2.3.

95 pelaajaa on noin kolmanneksen enemmän kuin 65 pelaajaa. Jos luokitusjakauma on tasainen keski- tai ylemmän tason dan-pelaajasta jonnekin 15 kyuhun, luokkaa kohti on noin viisi noin kolmen asemesta. Ero on käytännössä viiden kierroksen turnauksessa aika pieni. Laadullinen ero Suomessa tähän asti järjestettyihin turnauksiin alkaa kokemukseni mukaan tulla vasta lähestyttäessä 200 osallistujaa.

Minä tosiaankin tarkoitin täsmälleen mitä sanoin, kun kerroin pitäväni Hima&Salia (enkä esimerkiksi koko Kaapelitehdasta) epärealistisena vaihtoehtona ensi tai sitä seuraavan vuoden turnaukselle, jos turnausten koon kasvu jatkuu entisellä vauhdilla. En tiedä pelasitko gota vielä silloin, kun SM-karsinnat järjestettiin Kaapelitehtaalla. Tiedän siis, että Kaapelillä on tilaa suuremmille turnauksille. 

Kotimajoitus tosiaan on ilmaista verrattuna hotellimajoitukseen, mutta siitä ei ole nyt kysymys. Joillakin muilla paikkakunnilla kotimajoitusta on järjestynyt myös turnauspaikan läheltä ja huomattavasti helpommalla kuin pääkaupunkiseudulta. Se ei toki pääosin ole pääkaupunkilaisten vika, koska heitä ei voi syyttää kaupunkinsa koosta. 

25 osallistujaa ToiGon opetussessiossa on aika vähän verrattuna koko turnauksen osallistujamäärään. Se, että Ruoholahdessa oli lukuisia pelaajia, ei liittyne opetussessioon mitenkään, koska opetussessio ei missään vaiheessa jatkunut Ruoholahdessa.
Maininta opetussession syrjäisestä sijainnista oli rakentava ehdotus. Olihan opetussessio mainittu turnauskutsussa yhtenä vetonaulana. 

On hyvä, että saitte nettiyhteyden täsmäsponssina, jolloin se ei rasittanut budjettia eikä siihen käytetty osallistujien rahoja. (En kylläkään tiedä, millä tavalla nettiyhteys on välttämätön turnausjärjestelyjen kannalta.)

Jari sanoo suhtautuvansa erittäin kriittisesti ulkomaalaisten huippujen tuomiseen turnaukseen suomalaisten kustannuksella. Jari kysyy mitä saavutetaan laitamalla joka viidennen osallistujan osallistumismaksu ulkomaalaisen huippupelaajan lentolippuihin. Minusta sillä saavutetaan turnauksen suurempi kiinnostavuus sekä koti- että ulkomaalaisten dan-pelaajien kannalta. Tällä kertaahan turnaukseen ei tullut yhtään ainutta ulkomaalaista dan-pelaajaa ja ylipäätään hyvin vähän osallistujia ulkomailta. Muistaakseni neljä  ruotsalaista ylemmän tai keskitason kyu-pelaajaa, yksi virolainen 10 kyu ja Goetze-setä Saksasta. (Tämä on vähemmän kuin missään Suomessa järjestetyssä PM-turnauksessa.) Tässä kohden mielestäni selvästi epäonnistuttiin, koska mihinkäpä muuhun Euroopan Cupiin kuulumista tarvitaan kuin vahvojen houkuttelemiseksi. Tällä kertaa turnauksen kansainvälisyys jäi torsoksi, mutta toivotaan, että ensi kerralla sana leviää ja asiat ovat paremmin.

Se opetuskysely oli epäselvä. Siinä tiedusteltiin käsittääkseni paljonko ihmiset ovat halukkaita maksamaan opettajille ''per sessio'' eikä yhteensä. Jos järjestäjät ovat tehneet asiasta toisenlaisen johtopäätöksen, niin mitä ilmeisimmin kysymyksenasettelua olisi voinut tarkentaa.

-- Markku 2.3.

Oikein, nettiyhteys ei ole välttämätön turnausjärjestelyjen kannalta. Se on yksi niistä pienistä asioista joka tekee turnauksesta paremman kuin sellaisen turnauksen, jossa nettiyhteyttä ei ole (vrt. esim. ilmainen kahvi). WLANista hyödyttiin mm. kaksi live-kirjausta KGS:ään (katsojia tosin oli varmasti aika niukasti :), tulosten päivittäminen wikiin äärimmäisen helposti, tulostimen konfiguroinnin tekeminen etukäteen (ts. ei parituskoneeseen) ja muutamille pelaajille ajankulua kierrosten väliin. Minä ainakin parittajana ja samalla tulosvastaavana olen sitä mieltä, että oli sangen mukavaa tarjota kyseleville (mm. oululaisille, jotka eivät päässeet paikalle) tuloksia suhteellisen usein. Sitä kutsutaan palveluksi. Minä haluan tarjota turnausjärjestäjänä palvelua ihmisille niin turnauksessa kuin sen ulkopuolellakin ja olen erittäin tyytyväinen, jos muut tarjoavat sitä minulle järjestämissään turnauksissa.

-- Tapio 3.3.

Näissä majoitusasioissa voisi palauttaa mieleen esim. Kani-6 2003:n. Ja viimeksi Turun GP:ssä turnauspaikka-illanvietto-yösija - kaikki välimatkat luokkaa 20 minuuttia autolla. Onneksi minulla oli auto. Paitsi että illanviettoon menimme bussilla ja palasimme taksilla. Kyllä näitä pitempiä matkoja tulee kaupungissa kuin kaupungissa aina joskus. Enkä ole niitä moittinut (paitsi joskus piloillani bussimatkaa Tampereelta Hervantaan :-). Eli en osaa pitää kritiikkiä matkoista erityisen pahana.

Minäkin yritän välillä keksiä pääkaupungiseudulle turnauspaikkaa, jossa kaikki hyvä yhdistyisi, mutta älkää ihan mahdottomia odottako (Jos ei muu auta, niin kaikki go:n pelaajat pakkomuutetaan Ruoholahteen).

-- Antti H.

WLAN oli huippujuttu. Sen lisäksi että pääsi itse verkkoon kierrosten välillä/aikana, vakoilin hieman sivusilmällä luokituskomitean toimintaa turnauksen jälkeen, ja heille tuntui olevan hyödyllistä katsella verkosta hyvin pärjänneiden aikaisempia turnaustuloksia. 

Itse ostin liikkumista varten HKL:n kolmen päivän seutulipun, joka maksoi 17 EUR. Tämän ansiosta ei tarvinnut murehtia liikkumisesta lainkaan, se kun kelpasi melkein kaikkiin julkisiin liikennevälineisiin (ei Finnairin bussiin, onneksi hoksasin (=Ari hoksasi) käyttää HKL:n bussia.) Mikäli tarve on vain kaupungin alueella liikkumiseen, voi ostaa 10,80 EUR Helsingin sisäisen lipun. Helsingissä on melko hyvät julkisen liikenteen järjestelyt kuitenkin..

-- Paavo

Tulosten päivittäminen parituksen selvittyä, nopeimpien lopetettua ja koko kierroksen loputtua oli erittäin mahtava palvelumuoto niille meistä, jotka emme päässeet itse mukaan turnaukseen. Ainakin met Oulussa tarkkailimme koko ajan Wikiä, että pystyimme seuraamaan omiemme parituksia ja menestystä ja spekuloimaan kaikkea mahdollista niiden pohjalta irc-kanavallamme.

-- Tii

Kuulemma Turussakin oli jännitetty lopputuloksia kunnon kisastudiohengessä :). Reaaliaikainen tulospalvelu onkin mielestäni turnaukseen iso plussa. Ensi kerralla kun tällaista on tarjolla, Wikiin vaan tulosveikkaussivu pystyyn. 

Pelättyä aikasakkoa ei tarvinnut soveltaa ilmeisesti kertaakaan(?), koska organisaattorit olivat kohteliaisuuttaan aina hiukan enemmän myöhässä kuin pelaajat. Kiitos sakon, kierrosten alkaessa ilmassa oli mukavasti sähköä, kun kaikissa pöydissä oli 2 pelaajaa pelaamassa. Vaikka kuuluinkin sakon äänekkäimpiin vastustajiin, on sanottava, että kyllä se ihan toimi intensiivisessä viikonlopputurnauksessa (toivottavasti ei koskaan leviä kongressiin kuitenkaan).

Ja epätarkoista vertailuista päivää, mutta Turussa matka turnauspaikalta illanviettoon oli autolla noin 3,5 km. Jos matkaan käyttää 20 minuuttia, etenee noin 10 km tuntivauhdilla. Melkein pääsisi kävellen nopeammin (matka kävellen on aika tarkkaan 3 km). Mutta yhtä kaikki, tottakai matkoja tulee aina joskus, Turussakin. Todennäköisesti joukkue-SM:ssä matkat peli/majoituspaikkojen välillä kasvavat, mutta pelipaikan laatu paranee vastaavasti.

-- Jaakko, 3.3

Ehkä olin hieman epätarkka: se kerta johon viittasin sisälsi minulle matkat seurakunta -> autolla majoitukseen -> bussi Three Beersiin -> taksi majoitukseen -> autolla Three Beersiin. Eipä tuossa minulle mitään ongelmaa ollut, vaikka matkoissa menikin hieman aikaa ja rahaa (ja pysäkillä oli pirun kylmä odotella bussia).

-- Antti H.

Miksi vastustajaa ei väkisin tuotu paikalle pelaamaan, olinhan sentään saanut toiset jopa maksamaan pelimaksunikin puolestani!!!!!1 Toinen kovasti minua vaivaava asia oli majoituksen tasokkuuttomattomuus sekä kohtuuton hinta! Juomat olivat melkein kalliita ja ruoka josta en joutunut maksamaan ei ollut ravintolatasoista!!! Missä vika?????? Senseit eivät osanneet opettaa ilmaiseksi kuin muutaman kymmentä peliä päivässä ja matkakustannukset kohtuuttomat!!!! Matkatukeakaan en saanut kuin 70% kaikista matkoista. Vastustajien vaatteet eivät sopineet omiini eivätkä järjestäjien vaatteet ylleni. Ei me tämmöistä... huono mieli jäi kyllä koko turnauksesta... pelaajille ja järjestäjille iso pyllistys!!!!1111111!!!32

-- pELAAJA


Markulle ja vähän muillekin:

95 vs 65 ois mitätön ero jos asiat toimisivat lineaarisesti. Näin ei
kuitenkaan ole. On ihan eri asia jos samassa MM ryhmässä on 4x 4kyu ja
4x 5kyu kuin 6x 4 kyu ja 6x 5kyu.

Sanotaan sitten niin, että muutkin tajuavat. Puhut silleen, ettei
H&S:ää voi käyttää ollenkaan, kun se ei yksinään enää
riitä. Mielestäni paikka on sama jos esim ensimmäiset 50 pöytää on
H&S:ssä ja 50 seuraavaa jossain muualla kaapelitehtaalla. Joten jospa
jätetään hiusten halkominen siitä mitä sanasta sanaan on sanottu. En
pelannut gota vielä silloin kun kaapelilla on järjestetty
SM-karsinnat. Mutta jos tiedät niin miksi sitten ...

Kotimajoituksen läheisyys on kyllä ihan tuurista kiinni, kun yleensä
paikkakunnan pelaajat asuvat vähän siellä täällä.

Vai on neljänneksen osanotto pientä. Tapana on kyllä ollut ihmisillä
tulla turnauspaikalle vasta ensimmäisen pelipäivän aamuna. Kaikkia ei
kiinnosta opetus. Lisäksi kun kovatasoista ulkomaistaopettajaa ei
saatu siitä ei tehty kovin kovalla rummutuksella. Silti paikalla oli
kolminkertainen määrä normaalin ToiGoon nähden. Peli-illat ovat siellä
missä ovat.

Kriittinen suhtautuminen lähtee siitä, että kaikki eivät pidä siitä,
maksetaan suuria summia yksittäisille henkilöille, joiden panos katoaa
maasta heti lentokoneen mukana. Suomalaisten junioreiden ja
kaukomatkalaisten sponsorointi on ensinnäkin halvempaa ja kohdistuu
omaan porukkaan. Eli mielummin 5 suomalaista kuin yksi
eteläeurooppalainen.

Kyllä turnausta mainostettiin ulkomaalaisille paljon ja suurella
työmäärällä, mutta minkäs teet kun ei kiinnosta kuin harvoja
go-turismi. Euroopan Cup on aivan uusi ja tämä oli sarjan ensimmäinen
turnaus. Taitaa TT:nkin keskieuroopan turnauksiin saada helpommin
huippuporukkaa kuin syrjäseutujen turnauksiin (tässä minut saa
todistaa vääräksi, mutta ei jaksa nyt alkaa etsiä verkosta tietoa).

Jotta olisi kannattanut edes ruveta tosissaan panostamaan opettajan
saamiseen olisi pitänyt saada niin paljon kiinnostuneita, että
opettajalle on mielekästä opettaa. Turnaus oli varautunut avustamaan
runsaskätisesti matkakuluja, jos olisi ollut suurta kiinnostusta. Eipä
taida vielä olla tarpeeksi montaa innokasta, että kriittinen massa
ylittyisi.

Jos kyselyssä oli epäselvää niin olisi kuvitellut kiinnostuneiden
tekevän tarkentavia kysymyksiä. 

Aikasakkoa käytettiin vain kahdessa pelissä. Erittäin vähän ottaen
huomioon yleensä tapahtuvan myöhästelyn. Tunnelma on kieltämää hieno,
kun kaikki aloittavat yhtäaikaa tai tuomari julistaa kierroksen
alkaneeksi. Pelin aloittaminen on huomattavasti
mukavampaa. Turnausjärjestäjät voisivat jatkossa yrittää muistuttaa
pelaajia paikalla olosta vaikka sakkoa ei käytettäisi. Tunnelma
paranee paljon kun ihmiset vaan muistavat tämmöisen pienen seikan.

Itse alan olla lopen kyllästynyt tähän tapaan lähestyä asioita, että
ois kiva olla miljoona asiaa ja mielellään ilmaiseksi, mutta sitten ei
tekijöitä vaan löydy. Sitten kun joku yrittää vähän jotain uutta niin
kapuloita ja asian sivusta louskutusta. 

Turnauksen budjetti on järjestäjien oma asia ja ilman lupaa sen
ruotiminen julkisesti on huonoa käytöstä. Etenkin kun ei tiedä
kaikkien päätösten ja tehtyjen juttujen taustoja.

-- Puhkipalanut ja känninen järjestelijä 4.3.