Koska Takapotku on ollut monta vuotta Suomen suurin vuosittainen go-turnaus, ajattelin kirjoitella tänne pitemmin auki ajatuksia ja suunnitelmia turnauksen tulevaisuudesta. Näitä asioita on Takapotkun järjestäjien eli YliGon sisäisesti pohdittu ja mitään erityisempää tarkoitusta tällä kirjoituksella ei ole kuin vain kertoa avoimesti niitä taustoja ja ajatuksia, jotka ovat tehtävien valintojen takana. Onhan nimittäin niin, että turnauksen siirtäminen eri paikkaan on herättänyt ihmetystä ja varmasti herättää jonkin verran ihmetystä myös se, että paikkaa jälleen siirretään. Haluan myös hieman tuoda esille yleisempiä vaikeuksia ja haasteita, joita nykyhetkellä liittyy suomalaisittain suurien go-tapahtumien järjestämiseen - sehän ei ole pelkästään Takapotkun ongelma.

Näillä näkymin seuraava Takapotku järjestetään tammi-maaliskuussa 2011 Helsingin keskustassa uudella ylioppilastalolla. YliGo voi ylioppilaskunnalta varata tiloja noin 65 pelaajan turnaukselle. Tämä ei tietenkään Takapotkulle riitä. Suoraan ylioppilaskunnalta saatavien tilojen lisäksi yritetään sopia muitten opiskelijajärjestöjen kanssa tilojen vuokraamisesta turnauksen ajaksi. Kun uudella ylioppilastalolla on runsaasti eri opiskelijajärjestöjen tiloja, turnaukselle on ainakin periaatteessa mahdollista saada tiloja reilusti yli 100 pelaajalle, joka riittää Takapotkulle oikein hyvin. Koska tilavuokrat ovat hyvin pieniä, osallistumismaksuja voidaan alentaa, sijainti on erinomainen ja alkoholipolitiikka ei ole opiskelijatiloissa rajoite.

Suuren turnauksen järjestämisessä uudella ylioppilastalolla on useita kulissien takaisia ongelmia, joiden vuoksi Takapotkua ei ole aiemmin yritetty ylioppilastalolla järjestää. Muilta opiskelijajärjestöiltä saa tiloja lähinnä silloin kun muut järjestöt eivät itse käytä tiloja. Tämä tarkoittaa, että tiloja saa käytännössä vasta sitten, kun muut järjestöt ovat suunnitelleet oman toimintansa. Kun monet järjestöt suunnittelevat toimintaansa korkeintaan parin kuukauden horisontilla, tilojen vuokraaminen tällaiselta järjestöltä saattaa olla järjestelyjen kannalta mahdotonta. Joku pitkälle suunnitteleva järjestö toivottavasti löytyy ja tällaisen järjestön kautta saadaan lisätiloja. Mitään varmuutta tällaisen järjestön löytämisestä ei kuitenkaan ole. Voi siis olla, että Takapotku lässähtää täysin tilojen puutteeseen tai sitten turnauksen tilat ja päivämäärä saadaan tietoon vasta esimerkiksi kahta kuukautta ennen turnausta. Se on kansainväliselle turnaukselle sietämättömän vähän, mutta jos turnausta yritetään uudella ylioppilastalolla järjestää, tällainen riski on täysin inherentti seuraus tehdystä valinnasta.

Lisäksi uudella ylioppilastalolla on aina riski muiden tapahtumien melusta. Esimerkiksi teatteri-, kuoro- ja tanssiharjoitukset voivat olla hyvin meluisia. Helsinki Casualin päälle osui noin tunnin mittainen yliopiston teknoklubin souncheck, joka tärisytti rakennusta. Koska turnaus oli nimenomaisesti tarkoitettu rennoksi tapahtumaksi, jossa ei väännetä vakavasti, tilanne oli lopulta aika hauska ja positiivinen, mutta Takapotkussa tilanne ei välttämättä olisi ihan niin positiivinen. Koko ylioppilastalon varaaminen on täysin mahdotonta ja muissa tiloissa muut järjestöt voivat järjestää vapaasti toimintaa, joka tuottaa melua. Mikäli muista tiloista tulee melua ja turnausjärjestäjä käy valittamassa asiasta, varsinainen häirikkö tilanteessa on turnausjärjestäjä, joka puuttuu muihin tapahtumiin. Käytännössä kuitenkin yleensä viikonloppujen aamu- ja iltapäivät ovat täysin hiljaisia eikä talolla ole juuri muita käyttäjiä. Yleensä melu alkaa vasta illalla, jolloin turnauksesta ollaan jo siirtymässä saunan puolelle. Riski on kuitenkin aina olemassa.

No miksipä ei sitten varattaisi jotain mukavaa tilaa kaupalliselta taholta, kun ylioppilastalossa kerran on riskejä? Olen itse toistaiseksi jokaisen järjestämäni Takapotkun (2008, 2009, 2010) yhteydessä yrittänyt etsiä turnaukselle uusia kaupallisia tiloja. Lopputuloksena olen päätynyt siihen, että Takapotkun kokoiselle turnaukselle kaupalliset tilat maksavat noin 2000-3000 euroa viikonlopulta. Usein gon pelaajien käsitys Helsingin tapahtumatilojen markkinahinnasta on suorastaan hilpeän naiivi. Muun muassa 600 euron tilavuokraa saatetaan moittia absurdin kalliiksi tai moittia vuokraajaa kiskonnasta. Markkinahinnat lähtevät käytännössä 2000 eurosta liikkeelle ja halvempia löytää lähinnä sattumalta tai suhteitten kautta. Tällaisetkin markkinahäiriöt aina loppujen lopuksi korjaantuvat, kuten valitettavasti kävi alun perin 200 eurolla vuokrattuun erään Kaapelitehtaan ravintolan lounassaliin, jonka vuokra lopulta nousi nelinumeroiseksi. Joskus toki käy niin, että asioita saa yllättävien sattumien ansiosta ostettua esimerkiksi 80 % alennuksella, mutta pitkällä aikavälillä sellaisesta on turha haaveilla.

Entä sitten uusi yhteiskoulu, jossa turnaus pelattiin tänä vuonna? Valitettava tosiasia on, että turnauksen osallistujamäärä putosi 40 % ja turnaus teki lähes 400 euroa tappiota. Konseptin jatkaminen ei ole turnauksen suosion säilyttämisen tai talouden kannalta realistista. Koulu on sinällään ihan hyvä turnauspaikka, mutta 40 % osallistujamäärien pudotus aika selkeästi kertoo, että massatapahtumia ei siellä enää kannata yrittää järjestää, ellei paikalle sitten saa kompensaatioksi jotain sellaisia houkuttimia, joita Takapotkulla ei ole ollut.

Yleisesti 15-20 euron turnauksen osallistumismaksu edellyttää, että turnauksen tilat saadaan olennaisesti ilmaiseksi. Selvitysteni mukaan Helsingin kaupallisissa tiloissa voisi järjestää turnauksia noin 50 euron osallistumismaksuilla. En oikein usko, että tällaisia osallistumismaksuja ollaan valmiita maksamaan. Aina toki joitain löytyy, joille tällainen osallistumismaksu ei olisi ongelma, mutta jälleen on niin, että kun massatapahtumaan tarvitaan sitä suurta massaa, niin ei riitä että osallistumismaksut sopivat vaikkapa 50 % potentiaalisille osallistujille vaan niiden on sovittava melkein kaikille.

Jos turnauksen järjestäminen ylioppilastalolla lopulta epäonnistuu, on mahdollista että Takapotku konseptina kaatuu hieman samalla tavalla kuin yleinen kesäleiri joitakin vuosia sitten. Kun osallistumismaksut ovat nykyluokkaa, tapahtumiin pitää aina junailla puitteet ilmaiseksi tai ainakin valtavalla alihinnalla. Mitä suuremmaksi tapahtuma kasvaa, sitä vaikeammaksi ilmaisten ja alihintaisten puitteitten järjestäminen käy. Vaikka en itse ole kesäleiriä ollut puuhaamassa, vaikuttaa nykyisen järjestäjäkokemukseni perusteella kesäleirin kohtalo juuri sellaiselta, että kun alihintaisia puitteita ei enää kasvaneen osallistujamäärän takia voida järjestää ja markkinahintaisia hintoja riittävän moni ei halua maksaa, niin koko konsepti on umpisolmussa ja jää toteuttamatta. Toivon toki, että Takapotkun osalta homma saadaan ylioppilastalolla toimimaan ja kesäleirin kohtalo vältetään.

Todennäköisesti Takapotku joutuu vetäytymään kansainvälisistä turnaussarjoista, koska turnauksen päivämäärä saadaan tietää varsin myöhään eikä edes metatasolla tiedetä, milloin päivämäärä tiedetään. Toivottavasti turnaus silti saadaan jotenkin kansainvälisesti esille, koska Takapotku on ollut Helsingin ainoa aidosti jokavuotinen kansainvälinen turnaus. Tammi-maaliskuulle 2011 suunniteltavia turnauksia joudutaan myös varoittamaan siitä, että Takapotku tulee sille päivälle, joka Takapotkulle saadaan. Jos se tulee lähelle jotain muuta turnausta tai jopa aivan täysin jonkun muun päälle, niin sitten valitettavasti niin vain tapahtuu. Takapotku järjestetään sinä viikonloppuna jona ylioppilastalolta löytyy riittävästi tilaa ja Takapotkun järjestäjillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin toivoa parasta.

Lopuksi haluan vielä sanoa, että tarkoituksenani ei ole erityisesti tässä valittaa mistään asiantilasta vaan ainoastaan pohtia tulevaisuutta. Saattaa olla, että esimerkiksi joku keksii tämän kirjoituksen takia jonkun idean, jota YliGon sisällä ei yksinkertaisesti ole keksitty. Meillä on YliGolla jo positiivinen uusi strategia, jota yritetään. Olen järjestänyt Takapotkun jo kolme kertaa, mielestäni tapahtumat ovat kokonaisuudessa onnistuneet hyvin ja energiaa riittää edelleen eteenpäin.

-Janne Nikula, 21.2.2010


----

Muutamia ajatuksia:

* Yliopistolla lienee tiloja pilvin pimein pitkin poikin Helsingin keskustaa; jokin metsätieteellinenkään ei ole kauhean kaukana. Niiden tilavuokrat lienevät inhimillisemmät?
* Seurakunnilla voi olla erilaisia kerhotiloja; miinuksena ehkä se, että ne voivat olla sunnuntaisin käytössä
* Helsingin kaupungin tilat?
* Vahvempi sponsorointi; aikaisemmin liikkeelle ja aggressiivisemmin
* Takapotkun muuttaminen kutsuturnaukseksi tai muuten rajoitettu osallistuminen (esim. 64 ensin ilmoittautunutta tai nettiturnauksessa parhaiten pärjännyttä tai ensin paikalle saapunutta tjspp arbitraarista)
* Siirtyminen osaksi jotain toista tapahtumaa, jolloin tilavuokrat saadaan jaettua
* Jonkin toisen tapahtuman ottaminen osaksi Takapotkua
* Osallistumismaksujen nosto


--Janne Jalkanen, 21-Feb-2010 23:58

----

Minustakin jokin 20 euron osallistumismaksu Helsingin keskustassa olevasta Takapotkun kokoisesta turnauksesta on aikamoista utopiaa. Ongelma lienee osaksi, että ihmiset eivät oikein ymmärrä tätä. Mutta sponsorointi lienee kuitenkin välttämättömyys. Sponsoriksi voisi yrittää saada sekä tuttuja yrityksiä että Suomen go-liittoa. Minkälainen hintajousto go-liiton jäsenyydellä mahtaa olla? Jos henkilöjäseniä on esimerkiksi 150, kympin lisäys vuotuiseen jäsenmaksuun toisi 1500 euroa. Suomessa on PM-kisojen lisäksi kaksi isoa kansainvälistä turnausta: Kanikuutonen ja Takapotku. Takapotkun logistiset vaikeudet ovat kroonisesti suuremmat kuin Kanikuutosen johtuen siitä, että Kanikuutonen voidaan järjestää Zipissä. Takapotkun säilyttäminen isona kansainvälisenä turnauksena on mielestäni toivottavaa, koska Takapotkunkin brändi on Pohjois-Euroopassa tunnettu.

-- Markku Jantunen, 22.2. 2010 
 
----

Liitolla ei ole henkilöjäseniä. Jäsenmaksujen nostosta on keskusteltu viime vuosikokouksissa, mutta ne on ainakin toistaiseksi päätetty pitää ennallaan. \\
--Suvi, pj

----

Henkilöjäsenyyden olemassaolo on epäoleellista, koska sen puuttuessa jäsenmaksun korotus perittäisin tietenkin jäsenkerhojen kautta. Mutta jos jäsenmaksuja ei koroteta, jotta liitto voisi tukea suomalaisia kansainvälisiä turnauksia, niin sitten varmaan ei.

-- Markku

----

* Vieläkö HYY:n alaiset järjestöt saavat Vanhan juhlasalin ilmaiseksi yhtenä päivänä vuodessa? Jos salin raivaa yöksi niin Vanha voi vielä järjestää pippaloita turnauksen jälkeen.
* Harmillista että Euroturnauksissa kovan aseman saa vain jos osallistujia on paljon. Muuten mikä pakko muuten on järjestää isoja turnauksia.
* Takapotkua kannattaa kehittää vahvojen ja kansainvälisten pelaajien turnauksena. Luokitusraja, 1 kyu tai vahvempi niin johan osallistujamäärä supistuu.
* Jaakko Munkista kyupelaajien Takapotku

-- Tuomas, 4 kyu

----

[http://www.helsinki.fi/teknos/opetustilat/keskusta/default.htm]

Tuolta saattaisi löytyä paikkoja, jotka ovat 

* keskustassa
* riittävän isoja
* tyypillisesti viikonloppuisin tyhjillään 
* luultavasti hyvin vähäisin kuluin yligo:n saatavilla.

Ehkä.

-[Bass]

Sivustolta löytyy myös hinnasto ([http://www.helsinki.fi/teknos/opetustilat/hinnasto.htm]), joka koskee valitettavasti myös Takapotkua.

-Miika N.

Konsa en osaa tietää, kuinka syvällisesti tuota vaihtoehtoa on jo tutkittu (ihan riittävästi varmaan, kun se olisi ns. liiankin hyvä), niin änkkään nyt varoiksi vielä, että äkkiseltään näyttäisi, että turnausten järjestäminen on yligo:n sääntöjen mukaista touhua, jolloin ainakin sopivalla supliikilla saattaisi saada vedottua tuohon varausohjeen pykälään jossa sanotaan että "Ulkopuoliseen käyttöön tarkoitettua hinnastoa ei sovelleta seuraaviin tilaisuuksiin: yliopiston laitosten järjestämät tieteelliset konferenssit, __opiskelijajärjestöjen sääntöjen mukaiset kokoukset__ ja henkilöstöjärjestöjen sekä niiden säätiöiden ja yhtiöiden kokoukset, joissa yliopisto on mukana."

Tieteelliseksi konferenssiksi sitä voi olla vaikeampi osoittaa :-)

-[Bass]

Jos ei Takapotkua suoraan päästä järjestämään yliopistolla, niin kannattaisi aluksi yrittää hieman vähempää. Ehdotan, että yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen yhteydessä pidettäisiin päivän (tai puolen) mittainen turnaus ja tämä yritettäisiin saada maksutta yliopiston johonkin tilaan. Jos se onnistuu, niin meillä on ennakkotapaus, jota voidaan hyödyntää jatkossa. Ehditäänkö ennen 2011 Takapotkua, on toinen asia.

--[Matti] 22.2.2010

----

Mukavaa että ajatuksia on kommentoitu.

Yliopiston tiloja selvitettiin luonnollisesti heti ensimmäisenä, kun YliGo alkoi järjestää ensimmäistä Takapotkuaan. Yliopiston tilat maksavat turnauksille tosiasiallisesti hinnaston mukaan luokkaa 70 euroa tunnilta. Relevantti hinta ei niinkään ole tilan vuokra vaan vahtimestarin tuntihinta. Yliopisto vaatii ehdottomasti, että vahtimestari valvoo aina yliopiston tiloja, kun ne ovat auki.  Tilavuokria voi jossain määrin yrittää kikkailla pois, mutta go-turnaukset järjestetään käytännössä aina yliopiston aukioloaikojen ulkopuolella, jolloin tilaan pitää erikseen kustantaa vahtimestari juuri go-turnausta varten. Jos tiloista taas maksaa 70 euroa tunnilta, niin sellaisella hinnalla alkaa jo aukeutua kaupalliselta puolelta tiloja - hinta on tosin Takapotkulle aivan liian kova joka tapauksessa.

Yleisesti sama tilojen valvonnan ongelma vaivaa myös muita ei-kaupallisia tiloja. Jos jollain organisaatiolla on tiloja sadan hengen tapahtumien järjestämiseen, organisaatiolla alkaa olla käytännössä aina ammattimainen ote tilojen hallintaan. Käytännössä kaikki tällaiset organisaatiot vaativat jonkun henkilön omasta organisaatiostaan valvomaan Takapotkun kokoisia tapahtumia. Tässä erityisen kriittistä on, että tapahtumaa valvoville vahtimestareille ei riitä tehdä 8 tunnin työpäiviä lauantaina ja sunnuntaina vaan tosiasiallisesti A-luokan turnaus vie lauantaina noin 12 ja sunnuntaina noin 10 tuntia, kun kaikki järjestely ja siivous lasketaan mukaan.  Ilmeisesti kun puhutaan vahtimestarien ylimääräisestä viikonlopputyöstä, niin laskutettavat tuntihinnat helposti karkaavat valtavasti tavanomaisten tuntipalkkojen yläpuolelle.

Olen sen verran monen organisaation kanssa yrittänyt säätää sopivaa tiladiiliä, että olen alkanut todeta, että mikäli Takapotkun pitää kustantaa paikalle vahtimestari, tiladiili kannattaa unohtaa, koska hinta karkaa käsistä. Monilla ihan hyväntahtoisillakin organisaatiolla, jotka haluaisivat antaa tilat hyvin edullisesti, homma kaatuu tähän.  Toki esimerkiksi B-luokan turnauksen saattaisi mahduttaa 8+8 tunnin viikonloppuun, mutta Takapotkun survominen sellaiseen aikatauluun olisi hyvin vaikeaa ja todennäköisesti se leikkaisi peliaikoja enemmän kuin osallistujat sietäisivät.

Toimivassa tiladiilissä pitäisi olla tilojen valvonnan suhteen jotain hieman poikkeavaa. Kaapelitehtaalla asia onnistui niin, että baari oli auki ja henkilökunta pystyi tietysti helposti samalla valvomaan lounassalia. Tilojen valvonta uudella yhteiskoululla hoitui koululla olevalla siviilipalvelusmiehellä, joka päivysti paikalla koko tämän vuoden Takapotkun ajan.

Ylioppilaskunnan tiloissa YliGo kelpaa itse tilojen valvojaksi, joten ulkopuolisia ei niihin tiloihin tarvi palkata. Vanhalta ylioppilastalolta ja Pohjanhovista (uusi juhlatila) saisi kyllä monelle sadalle pelaajalle kohtuukustannuksin sopivia tiloja, mutta ainoastaan yhdeksi illaksi. Illan voisi ehkä venyttää yhdeksi kokonaiseksi päiväksi, mutta selvitysteni mukaan kahta päivää ei saa ilman että joutuu itse maksamaan tilan kustannukset. Silloin hinta karkaa jälleen äkkiä nelinumeroiseksi. Toki jos halutaan järjestää iso kansainvälinen yksipäiväinen turnaus, niin tiloja löytyy kätevästi yli 200 pelaajalle, mutta tällainen formaatti tuskin Takapotkulle sopii.

Yleisesti ison turnauksen tuomat ongelmat saa toki ratkaistua tekemällä tietoisesti turnauksesta pienemmän turnauksen. Pienten turnausten skene pääkaupunkiseudulla toimii käsittääkseni tällä hetkellä ihan hyvin ilman suurempia ongelmia.

-Janne Nikula, 22.2.2010

----

Onko Helsingin kantakaupungin ulkopuolisten tilojen vuokraaminen ratkaisevasti kantakaupungilla olevia tiloja halvemmalla mahdollista? Onko esimerkiksi TKK:lla reilulle 100 pelaajalle riittävää tilaa, jonka saisi halvalla? Vai oliko Uuden Yhteiskoulun tilojen ongelmana todellakin etupäässä niiden sijainti eikä esimerkiksi pulpettien huonous ja ankea alkoholipolitiikka?

-- Markku Jantunen, 22.2. 2010

Tietääkseni kantakaupungin ulkopuolella tapahtumatilat ovat toki vähän halvempia kuin kantakaupungin 2000-3000 euroa, mutta edelleen reilusti go-turnausten budjettien ulottumattomissa. Ratkaisevaa hinnan kannalta on erityiset suhteet paikkaan tai muuten joku poikkeuksellisen kätevä diili. Otaniemen suunnalla on jotain lupaavia paikkoja, joihin pogolaisilla on yhteyksiä, mutta ne ovat nykybudjetilla silti hieman liian kalliita, vaikka alle tonnilla saisikin.

Kuulemani mukaan uuden yhteiskoulun kaksi tärkeintä ongelmaa ovat sijainti ja alkoholipolitiikka. Pöydät ja ruokailu ovat ongelmia myös, mutta eivät ehkä olleet niin ratkaisevia. Sijainti on tärkeää erityisesti pääkaupunkiseudun paikallisille pelaajille. Monille paikallisille pelaajille lähiökouluille tulee helposti yli tunnin matka julkisilla, kun taas keskustaan pääsee melkein joka paikasta puolessa tunnissa tai alle.

-Janne Nikula, 22.2.2010

----

Kuulostaa siltä, että ilman sponsoreita pääkaupunkiseutu on täysin sopimaton ison kansainvälisen turnauksen järjestämispaikaksi, koska paikalliselle peruspopulalle ei kelpaa muu kuin Helsingin keskusta eikä maksuhalukkuutta ole nykyistä enempää. Jos sponsoreita ei ilmaannu, Takapotkun ei varmaan kannata yrittääkään olla merkittävä ja iso turnaus. Mikäli halutaan kehittää Suomessa suurta kansainvälistä turnausta, Tampere ja TTY lienevät voittava vaihtoehto.

-- Markku Jantunen, 22.2. 2010

Kiitos Markku, ärsytyskynnys ylittyi taas. Miksi Tampereen go-kongressin paikallisten järjestäjien määrä ei ylitä yhden käden sormien määrää? Tampereen go-kongressi järjestetään lähinnä pääkaupunkiseutulaisten voimin näillä näkymin (en suinkaan väheksy Suvin ja Teemun työtä, mutta teidän muiden...). Takapotku jatkanee Suomen valovoimaisimpana turnauksena huolimatta huonosti esitetystä sarkasmistasi.  -- Vesa 22.2.2010

Ei tuo ollut sarkasmia vaan yhteenveto tosiasioista, joita Takapotkun pääjärjestäjä selosti yllä. Minulla ei ole yhtään mitään Takapotkun hyvää tulevaisuutta vastaan, kuten voit todeta vastauksistani. Olin jopa ehdottamassa go-liiton jäsenmaksun nostamista, jotta sellaiset turnaukset, kuten Takapotku voisivat saada tarvitsemaansa taloudellista tukea. Takapotku on tähän asti ollut Suomen suurin vuosittainen turnaus. On yhteinen etumme, että se säilyy suurena jatkossakin, koska tarvitaan suuria turnauksia ulkomaalaisten huippupelaajien houkuttelemiseksi. (Kongressin kaltainen käytännöllisesti katsoen kertaluonteinen kansallinen projekti ei vertaudu Takapotkuun tai Kanikuutoseen millään tavalla.)

-- Markku, 23.2. 2010

----

Kun kirjoittelee wikiin, antaa helposti potentiaalia asiansa väärinymmärrykselle, joka lienee omille ajatuksilleni tässä keskustelun edetessä aktualisoitunut. Seuraavaan Takapotkuun on vajaa vuosi aikaa ja koska tiloja halutaan jälleen vaihtaa, on ollut tarpeen pohtia, miksi vaihdetaan ja minne vaihdetaan. Osa tästä ajatusprosessista on kirjoitettu tälle sivulle auki. Päätarkoituksena on kuitenkin ollut perustella Takapotkun laajalle kävijäkunnalle, miksi turnaus on siirtymässä uudelle ylioppilastalolle: koska sijainti on keskeinen, tilat ovat edullisia (käytännössä ilmaisia), ruokapaikat ja sauna ovat kävelymatkan päässä eikä alkoholipolitiikkakaan ole ongelma. Mainitsin myös tilan eräistä hankaluuksista kertoakseni, miksi turnausta ei ole aiemmin siirretty ylioppilastalolle. Turnaustilassa kuin turnaustilassa pitää toki aina punnita hyviä ja huonoja puolia ja siihen asti, kun gon pelaajilla ei ole omalle harrastuksellemme bridge-areenan tai shakkikodin kaltaista juuri harrastuksellemme erityisesti suunniteltua tilaa, aina tehdään kompromisseja.

Takapotkua suunnitellaan pitkällä aikajänteellä ja ensi vuoden turnauksen asioita pohditaan jo nyt, jotta ongelmille löydettäisiin mahdollisimman kestäviä ja pitkäjänteisiä ratkaisuja. Tavoitteena on järjestää vuonna 2011 kansallisesti suuri ja kansainvälisesti kiinnostava Takapotku ihan samalla kuten aiempina vuosina ja tilanne kokonaisuutena näyttää siltä, että ongelmat saadaan pääsääntöisesti ratkaistua ja vuonna 2011 on jälleen odotettavissa hyvä turnaus.

-Janne Nikula, 23.2.2010

Ylioppilastalon ongelmat olivat siis 1) epävarmuus sellaisen opiskelijajärjestön löytymisestä, joka suunnittelee tapahtumansa niin pitkälle eteenpäin, että Takapotkun päivämäärä voidaan lyödä lukkoon tarpeeksi ajoissa kansainvälisiin turnauskalentereihin ja 2) pieni riski sietämättömästä metelistä tilojen välittömässä läheisyydessä. Toivon, että onnistutte tuollaisen opiskelijajärjestön löytämään. Meluriskiä voi kenties yrittää vähentää järjestämällä huippuryhmälle paremmat pelitilat jostain toisesta paikasta. Saako ylioppilaskunnalta lyhyellä varoitusajalla mistään ilmaiseksi tai halvalla tilaa, johon mahtuu 5-10 ylintä pöytää, jos ilmenee, että Uudella ylioppilastalolla on vaikka teknoklubin soundcheck turnauksen aikana?

Mistä muuten tiedätte kuinka monelle Uuden yhteiskoulun sijainti oli ongelma? Järjestittekö aiheesta kyselyn?  Matka.fi:n mukaan Helsingin rautatieasemalta on Uuden yhteiskoulun pihaan yhteensä 18 minuutin matka paikallisjunalla ja kävellen. On vaikea uskoa, että pääkaupunkiseudulla ei olisi totuttu työ- ja koulumatkoihin, joihin kuuluu vaihtoja julkisilla kulkuvälineillä ja jotka kestävät tunnin luokkaa. 

-- Markku, 24.2. 2010

Kun olen tässä samalla selvitellyt asioita, niin todennäköisesti tuo päivämääräasia saadaan hoidettua etukäteen, joten turnauskalentereihin päästään reilusti ajoissa. Ihan täyttä varmuutta yli 70 pelaajan tiloista ei tule kuin pari kuukautta ennen turnausta. Huippuryhmä saadaan kyllä omiin tiloihinsa, joissa todelliset meluongelmat ovat hyvin epätodennäköisiä. Meluriski koskee vain ns. tavallisia pelaajia.

Ei minulla tietenkään ole varmaa tietoa sijainnin merkityksestä turnauksen suosioon. Merkittävin kävijäryhmä, joka lähes katosi kokonaan, oli pääkaupunkiseudun passiiviset pelaajat. Useina vuosina Takapotku on saanut liikkeelle pääkaupunkiseudun pelaajia, jotka eivät yleisesti ottaen käy turnauksissa tai peli-illoissa, mutta Takapotkussa on saatettu käydä. Ei esimerkiksi tunnin matka pelipaikalle tietenkään pysäytä yhtään pelaajaa, jolla on kunnolla motivaatiota. Jos taas pelimotivaatio on jo lähtökohtaisesti vähän siinä ja siinä, monet pienet mukavuusasiat saattavat ratkaista.

-Janne Nikula, 24.2.2010

Uuden YO-talon tiloista etäisesti puheenollen, eikös Alina-sali ole reilusti Mannerheimia isompi? Vähän vähemmällä kipuamiskapuamisellakin selviäisi.

-Bass

Alina-sali on muistaakseni ihan yhtä iso. Alina-salia voi varata vain päiväksi kerrallaan, joten se ei sovi viikonlopputurnaukselle.

-Janne Nikula, 24.2.2010

Pohdiskelin, että miksi on eroa Helsingin ja Tampereen välillä. Kummassakin on yliopisto ja siellä go-järjestö. Toisessa saa pelipaikan edullisesti ja toisessa ei. Onko helsingissä poikkeuksellisen kallista vai Tampereella poikeuksellisen halpaa?. Mistä ero johtuu?

--[Matti] 24.2.2010

Kani6 pelataan Tietotalon ravintola Zipissä, jonka TTY:n tilapalvelut laskee aulatilaksi. Tilan voi varata ilman kustannuksia (mikäli ravintolapäällikön kalenterin mukaan siellä ei ole mitään ruokailutilaisuusvarausta), mutta toisaalta mikään ei myöskään takaa sitä, etteikö Tietotalon läpi kulkisi meluisa sambakulkue tai vastaava. Tämän riski on kuitenkin onneksi todella pieni. Turnauksessa käytetyt salit ja luokat ovat maksullisen tilavarauksen piirissä, mutta ainakin toistaiseksi nekin on saatu alayhdistysten käyttöön ilmaiseksi. Tämä on kuulemma muuttumassa, joten saa nähdä miten käy luokkatilojen käytön ensi Kanissa. 
En tiedä kumman yliopiston käytäntö on erityisen poikkeuksellinen. Välttämättä ei kummankaan - kyse on kuitenkin niin erilaisista tiloista, että tilanteen vertailu ei ole millään lailla helppoa.

--Suvi, 24.2.2010

Pariinkin kysymykseen vastauksia ja tarkennuksia. Ensinnäkin tuohon Matin kysymykseen. Yliopistot ovat  hyvin erilaisia tiloiltaan ja niiden käyttöpolitiikaltaan esimerkiksi opiskelijoiden suhteen. Helsingon yliopisto vaatii vahtimestaria tilaan, jos sitä aiotaan käyttää johonkin. Eli vaikka saisimme tilan muuten ilmaiseksi, joka ei sekään ole itsestäänselvää, niin maksamme suuren hinnan palkasta. Lisäksi ainoat pelaamiseen oikeasti soveltuvat tilat Helsingin yliopistolla ovat keskustakampuksen ulkopuolella. (Oletuksena, että päärakennuksen ruokala ei ole käytössä rakennuksen muun käytön takia.) 

Kun Alina-salista puhutaan, on se täsmälleen samankokoinen kuin Mannerheim-sali. Lisäksi kuten Janne tuossa totesi, on se varattavissa vain yhdeksi illaksi kerrallaan. Vaikka itse jo ehdin innostua kuulemani perusteella, että se oltaisiin saatu koko viikonlopuksi. Näitä muiden järjestöjen mahdollisia tiloja on kanssa niukalti eli puhutaan kolmesta mahdollisesta salista. Sekin on vielä katsottava kenellä on Takapotkun aikaan voimassaoleva vuokrasopimus kyseisiin tiloihin. Olen varma, että kaikki tehdään, jotta Takapotku olisi iso ja kansainvälisesti vetovoimainen turnaus. Järjestelyporukka on motivoitunut järjestämään turnausta. Ja tekee enemmän kuin tarpeeksi työtä onnistuakseen järjestelyissä.

--Mikko Salminen 24.2.2010

Tuohon vartija-asiaan vielä: TTY:llä ei tosiaan erikseen velvoiteta maksamaan vahtimestarista. Koululla on viikonloppuisin paikalla kiertävä vartija päivystämässä muutenkin, joten hänet voi tarvittaessa soittaa paikalle. Tekee aika merkittävän eron kuluihin.

--Suvi

Voisiko ongelman ratkaista varaamalla Alinan lauantaiksi ja jonkin toisen vastaavan tilan lahelta sunnuntaiksi? Merkittava saasto tilavuokrissa kompensoisi varmaankin vaivan, joka pelivalineiston siirrosta syntyisi.

-- Jaakko

Alina-salin varaukset menevät joka tapauksessa aina lukukausien alussa, joten aikaisintaan se voitaisiin varata tammikuussa 2011. Joka tapauksessa noille kuukausille ennen Takapotkua tulee tilasäätöä, joten mietitään tietysti tarkempia neuvottelukuvioita siinä vaiheessa.

-Janne Nikula, 24.2.2010


----

Tuossa mainittiin Bridge-areena ja Shakkikoti... Alunperin kun ensimmäiselle Takapotkulle etsittiin tilaa, niin Bridge-areena oli aika vahvasti kakkostilalla, ja he suhtautuivat asiaan periaatteessa ihan hyvin.  Kannattaisi vielä tiedustella asiaa uudemman kerran?

--Janne Jalkanen, 24-Feb-2010 18:50