Koska Takapotku on ollut monta vuotta Suomen suurin vuosittainen go-turnaus, ajattelin kirjoitella tänne pitemmin auki ajatuksia ja suunnitelmia turnauksen tulevaisuudesta. Näitä asioita on Takapotkun järjestäjien eli YliGon sisäisesti pohdittu ja mitään erityisempää tarkoitusta tällä kirjoituksella ei ole kuin vain kertoa avoimesti niitä taustoja ja ajatuksia, jotka ovat tehtävien valintojen takana. Onhan nimittäin niin, että turnauksen siirtäminen eri paikkaan on herättänyt ihmetystä ja varmasti herättää jonkin verran ihmetystä myös se, että paikkaa jälleen siirretään. Haluan myös hieman tuoda esille yleisempiä vaikeuksia ja haasteita, joita nykyhetkellä liittyy suomalaisittain suurien go-tapahtumien järjestämiseen - sehän ei ole pelkästään Takapotkun ongelma.

Näillä näkymin seuraava Takapotku järjestetään tammi-maaliskuussa 2011 Helsingin keskustassa uudella ylioppilastalolla. YliGo voi ylioppilaskunnalta varata tiloja noin 65 pelaajan turnaukselle. Tämä ei tietenkään Takapotkulle riitä. Suoraan ylioppilaskunnalta saatavien tilojen lisäksi yritetään sopia muitten opiskelijajärjestöjen kanssa tilojen vuokraamisesta turnauksen ajaksi. Kun uudella ylioppilastalolla on runsaasti eri opiskelijajärjestöjen tiloja, turnaukselle on ainakin periaatteessa mahdollista saada tiloja reilusti yli 100 pelaajalle, joka riittää Takapotkulle oikein hyvin. Koska tilavuokrat ovat hyvin pieniä, osallistumismaksuja voidaan alentaa, sijainti on erinomainen ja alkoholipolitiikka ei ole opiskelijatiloissa rajoite.

Suuren turnauksen järjestämisessä uudella ylioppilastalolla on useita kulissien takaisia ongelmia, joiden vuoksi Takapotkua ei ole aiemmin yritetty ylioppilastalolla järjestää. Muilta opiskelijajärjestöiltä saa tiloja lähinnä silloin kun muut järjestöt eivät itse käytä tiloja. Tämä tarkoittaa, että tiloja saa käytännössä vasta sitten, kun muut järjestöt ovat suunnitelleet oman toimintansa. Kun monet järjestöt suunnittelevat toimintaansa korkeintaan parin kuukauden horisontilla, tilojen vuokraaminen tällaiselta järjestöltä saattaa olla järjestelyjen kannalta mahdotonta. Joku pitkälle suunnitteleva järjestö toivottavasti löytyy ja tällaisen järjestön kautta saadaan lisätiloja. Mitään varmuutta tällaisen järjestön löytämisestä ei kuitenkaan ole. Voi siis olla, että Takapotku lässähtää täysin tilojen puutteeseen tai sitten turnauksen tilat ja päivämäärä saadaan tietoon vasta esimerkiksi kahta kuukautta ennen turnausta. Se on kansainväliselle turnaukselle sietämättömän vähän, mutta jos turnausta yritetään uudella ylioppilastalolla järjestää, tällainen riski on täysin inherentti seuraus tehdystä valinnasta.

Lisäksi uudella ylioppilastalolla on aina riski muiden tapahtumien melusta. Esimerkiksi teatteri-, kuoro- ja tanssiharjoitukset voivat olla hyvin meluisia. Helsinki Casualin päälle osui noin tunnin mittainen yliopiston teknoklubin souncheck, joka tärisytti rakennusta. Koska turnaus oli nimenomaisesti tarkoitettu rennoksi tapahtumaksi, jossa ei väännetä vakavasti, tilanne oli lopulta aika hauska ja positiivinen, mutta Takapotkussa tilanne ei välttämättä olisi ihan niin positiivinen. Koko ylioppilastalon varaaminen on täysin mahdotonta ja muissa tiloissa muut järjestöt voivat järjestää vapaasti toimintaa, joka tuottaa melua. Mikäli muista tiloista tulee melua ja turnausjärjestäjä käy valittamassa asiasta, varsinainen häirikkö tilanteessa on turnausjärjestäjä, joka puuttuu muihin tapahtumiin. Käytännössä kuitenkin yleensä viikonloppujen aamu- ja iltapäivät ovat täysin hiljaisia eikä talolla ole juuri muita käyttäjiä. Yleensä melu alkaa vasta illalla, jolloin turnauksesta ollaan jo siirtymässä saunan puolelle. Riski on kuitenkin aina olemassa.

No miksipä ei sitten varattaisi jotain mukavaa tilaa kaupalliselta taholta, kun ylioppilastalossa kerran on riskejä? Olen itse toistaiseksi jokaisen järjestämäni Takapotkun (2008, 2009, 2010) yhteydessä yrittänyt etsiä turnaukselle uusia kaupallisia tiloja. Lopputuloksena olen päätynyt siihen, että Takapotkun kokoiselle turnaukselle kaupalliset tilat maksavat noin 2000-3000 euroa viikonlopulta. Usein gon pelaajien käsitys Helsingin tapahtumatilojen markkinahinnasta on suorastaan hilpeän naiivi. Muun muassa 600 euron tilavuokraa saatetaan moittia absurdin kalliiksi tai moittia vuokraajaa kiskonnasta. Markkinahinnat lähtevät käytännössä 2000 eurosta liikkeelle ja halvempia löytää lähinnä sattumalta tai suhteitten kautta. Tällaisetkin markkinahäiriöt aina loppujen lopuksi korjaantuvat, kuten valitettavasti kävi alun perin 200 eurolla vuokrattuun erään Kaapelitehtaan ravintolan lounassaliin, jonka vuokra lopulta nousi nelinumeroiseksi. Joskus toki käy niin, että asioita saa yllättävien sattumien ansiosta ostettua esimerkiksi 80 % alennuksella, mutta pitkällä aikavälillä sellaisesta on turha haaveilla.

Entä sitten uusi yhteiskoulu, jossa turnaus pelattiin tänä vuonna? Valitettava tosiasia on, että turnauksen osallistujamäärä putosi 40 % ja turnaus teki lähes 400 euroa tappiota. Konseptin jatkaminen ei ole turnauksen suosion säilyttämisen tai talouden kannalta realistista. Koulu on sinällään ihan hyvä turnauspaikka, mutta 40 % osallistujamäärien pudotus aika selkeästi kertoo, että massatapahtumia ei siellä enää kannata yrittää järjestää, ellei paikalle sitten saa kompensaatioksi jotain sellaisia houkuttimia, joita Takapotkulla ei ole ollut.

Yleisesti 15-20 euron turnauksen osallistumismaksu edellyttää, että turnauksen tilat saadaan olennaisesti ilmaiseksi. Selvitysteni mukaan Helsingin kaupallisissa tiloissa voisi järjestää turnauksia noin 50 euron osallistumismaksuilla. En oikein usko, että tällaisia osallistumismaksuja ollaan valmiita maksamaan. Aina toki joitain löytyy, joille tällainen osallistumismaksu ei olisi ongelma, mutta jälleen on niin, että kun massatapahtumaan tarvitaan sitä suurta massaa, niin ei riitä että osallistumismaksut sopivat vaikkapa 50 % potentiaalisille osallistujille vaan niiden on sovittava melkein kaikille.

Jos turnauksen järjestäminen ylioppilastalolla lopulta epäonnistuu, on mahdollista että Takapotku konseptina kaatuu hieman samalla tavalla kuin yleinen kesäleiri joitakin vuosia sitten. Kun osallistumismaksut ovat nykyluokkaa, tapahtumiin pitää aina junailla puitteet ilmaiseksi tai ainakin valtavalla alihinnalla. Mitä suuremmaksi tapahtuma kasvaa, sitä vaikeammaksi ilmaisten ja alihintaisten puitteitten järjestäminen käy. Vaikka en itse ole kesäleiriä ollut puuhaamassa, vaikuttaa nykyisen järjestäjäkokemukseni perusteella kesäleirin kohtalo juuri sellaiselta, että kun alihintaisia puitteita ei enää kasvaneen osallistujamäärän takia voida järjestää ja markkinahintaisia hintoja riittävän moni ei halua maksaa, niin koko konsepti on umpisolmussa ja jää toteuttamatta. Toivon toki, että Takapotkun osalta homma saadaan ylioppilastalolla toimimaan ja kesäleirin kohtalo vältetään.

Todennäköisesti Takapotku joutuu vetäytymään kansainvälisistä turnaussarjoista, koska turnauksen päivämäärä saadaan tietää varsin myöhään eikä edes metatasolla tiedetä, milloin päivämäärä tiedetään. Toivottavasti turnaus silti saadaan jotenkin kansainvälisesti esille, koska Takapotku on ollut Helsingin ainoa aidosti jokavuotinen kansainvälinen turnaus. Tammi-maaliskuulle 2011 suunniteltavia turnauksia joudutaan myös varoittamaan siitä, että Takapotku tulee sille päivälle, joka Takapotkulle saadaan. Jos se tulee lähelle jotain muuta turnausta tai jopa aivan täysin jonkun muun päälle, niin sitten valitettavasti niin vain tapahtuu. Takapotku järjestetään sinä viikonloppuna jona ylioppilastalolta löytyy riittävästi tilaa ja Takapotkun järjestäjillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin toivoa parasta.

Lopuksi haluan vielä sanoa, että tarkoituksenani ei ole erityisesti tässä valittaa mistään asiantilasta vaan ainoastaan pohtia tulevaisuutta. Saattaa olla, että esimerkiksi joku keksii tämän kirjoituksen takia jonkun idean, jota YliGon sisällä ei yksinkertaisesti ole keksitty. Meillä on YliGolla jo positiivinen uusi strategia, jota yritetään. Olen järjestänyt Takapotkun jo kolme kertaa, mielestäni tapahtumat ovat kokonaisuudessa onnistuneet hyvin ja energiaa riittää edelleen eteenpäin.

-Janne Nikula, 21.2.2010


----

Muutamia ajatuksia:

* Yliopistolla lienee tiloja pilvin pimein pitkin poikin Helsingin keskustaa; jokin metsätieteellinenkään ei ole kauhean kaukana. Niiden tilavuokrat lienevät inhimillisemmät?
* Seurakunnilla voi olla erilaisia kerhotiloja; miinuksena ehkä se, että ne voivat olla sunnuntaisin käytössä
* Helsingin kaupungin tilat?
* Vahvempi sponsorointi; aikaisemmin liikkeelle ja aggressiivisemmin
* Takapotkun muuttaminen kutsuturnaukseksi tai muuten rajoitettu osallistuminen (esim. 64 ensin ilmoittautunutta tai nettiturnauksessa parhaiten pärjännyttä tai ensin paikalle saapunutta tjspp arbitraarista)
* Siirtyminen osaksi jotain toista tapahtumaa, jolloin tilavuokrat saadaan jaettua
* Jonkin toisen tapahtuman ottaminen osaksi Takapotkua
* Osallistumismaksujen nosto


--Janne Jalkanen, 21-Feb-2010 23:58

----

Minustakin jokin 20 euron osallistumismaksu Helsingin keskustassa olevasta Takapotkun kokoisesta turnauksesta on aikamoista utopiaa. Ongelma lienee osaksi, että ihmiset eivät oikein ymmärrä tätä. Mutta sponsorointi lienee kuitenkin välttämättömyys. Sponsoriksi voisi yrittää saada sekä tuttuja yrityksiä että Suomen go-liittoa. Minkälainen hintajousto go-liiton jäsenyydellä mahtaa olla? Jos henkilöjäseniä on esimerkiksi 150, kympin lisäys vuotuiseen jäsenmaksuun toisi 1500 euroa. Suomessa on PM-kisojen lisäksi kaksi isoa kansainvälistä turnausta: Kanikuutonen ja Takapotku. Takapotkun logistiset vaikeudet ovat kroonisesti suuremmat kuin Kanikuutosen johtuen siitä, että Kanikuutonen voidaan järjestää Zipissä. Takapotkun säilyttäminen isona kansainvälisenä turnauksena on mielestäni toivottavaa, koska Takapotkunkin brändi on Pohjois-Euroopassa tunnettu.

-- Markku Jantunen, 22.2. 2010 
 
----

Liitolla ei ole henkilöjäseniä. Jäsenmaksujen nostosta on keskusteltu viime vuosikokouksissa, mutta ne on ainakin toistaiseksi päätetty pitää ennallaan. \\
--Suvi, pj

----

Henkilöjäsenyyden olemassaolo on epäoleellista, koska sen puuttuessa jäsenmaksun korotus perittäisin tietenkin jäsenkerhojen kautta. Mutta jos jäsenmaksuja ei koroteta, jotta liitto voisi tukea suomalaisia kansainvälisiä turnauksia, niin sitten varmaan ei.

-- Markku

----

* Vieläkö HYY:n alaiset järjestöt saavat Vanhan juhlasalin ilmaiseksi yhtenä päivänä vuodessa? Jos salin raivaa yöksi niin Vanha voi vielä järjestää pippaloita turnauksen jälkeen.
* Harmillista että Euroturnauksissa kovan aseman saa vain jos osallistujia on paljon. Muuten mikä pakko muuten on järjestää isoja turnauksia.
* Takapotkua kannattaa kehittää vahvojen ja kansainvälisten pelaajien turnauksena. Luokitusraja, 1 kyu tai vahvempi niin johan osallistujamäärä supistuu.
* Jaakko Munkista kyupelaajien Takapotku

-- Tuomas, 4 kyu

----

[http://www.helsinki.fi/teknos/opetustilat/keskusta/default.htm]

Tuolta saattaisi löytyä paikkoja, jotka ovat 

* keskustassa
* riittävän isoja
* tyypillisesti viikonloppuisin tyhjillään 
* luultavasti hyvin vähäisin kuluin yligo:n saatavilla.

Ehkä.

-[Bass]