!Keskustelua tulossivun ykköshuomautuksesta

/pelaaja ei keskeyttänyt turnausta kuten säännötkin kieltävät, vaan luovutti kierrosten 4, ja 5 pelinsä kuten pelaajan oikeus on. Paheksun virheellistä merkintää. -pelaaja itse (kommentin saa siirtää, jos paikka on huono)

Se, mitä turnauksessa teit, oli lähes oppikirjamainen esimerkki turnauksen keskeyttämisestä. Voisin ymmärtää paheksunnan jos olisit hiljattain 4 daniksi noussut uusi kasvo, joka ei tunne turnauskäytäntöjä, mutta tästä ei ole kyse. Vaatimus pelata kaikki kierrokset on tuttu kaikille, jotka pelaavat turnausten huippuryhmissä ja SM-turnauksissa ja tästä syystä se on väistämättä tuttu myös sinulle.

Teit lauantai-iltana tietoisen valinnan ja päätit rikkoa sääntöjä, koska pelaaminen ei enää kiinnostanut. Tämän jälkeen on jo aikamoista riidanhaastamisesta paheksua järjestäjiä siitä, että turnauksen keskeyttämisestä mainitaan tulosten yhteydessä varsin neutraalissa hengessä. -Janne Nikula, Suomen go-liiton turnausvastaava, 4.10.2010

Turnauksen keskeyttäminen edellyttää kierroksilta pois jättäytymistä, jolloin pelaajaa ei pariteta kierroksille. En välitä keskustella asiasta sen enempää kuin todetakseni etten rikkonut mitään sääntöjä. Se oli myös huomautukseni ainoa pointti paheksuen tapaa ilmaista asia kuin olisin sääntörikkeen tehnyt. Sinänsä turnaustulosten ilmoitusformaatti saa puolestani olla minkä näköinen hyvänsä. -Kare

Sopivien sanktioiden etsiminen sääntöjen rikkomiselle on ollut vaikeaa, koska ideaalisessa tapauksessa sanktio on sellainen, josta pelaaja selkeästi välittää, mutta joka ei kuitenkaan kohtuuttomasti haittaa pelaamista jatkossa. Koska niin ponnekkaasti yrität väittää valkoista mustaksi, tässä ilmeisesti on tullut vahingossa löydettyä suomalaiseen turnauskenttään sopiva sanktio eli yksinkertaisesti sääntörikkomuksen julkinen ilmoittaminen. Pelaajat selkeästi välittävät asiasta ja toisaalta sanktio ei silti haittaa pelaamista jatkossa. -Janne


Sääntöjä:

[http://www.eurogofed.org/egf/tourrules.htm] 3.2.1 "By default, players in the top groups of a tournament must play all rounds. " ... "Players are sanctioned for skipping rounds unduly."
 
[http://www.gowrite.net/forum/viewtopic.php?f=8&t=689] Poisjäänti "Käynnissä olevasta osaturnauksesta ei saa jäädä kesken pois" ... "Liitto voi määrätä poisjäännistä pelaajalle seuraamuksen, jos se on tarpeen".

Kare kirjoitti:
"Turnauksen keskeyttäminen edellyttää kierroksilta pois jättäytymistä, jolloin pelaajaa ei pariteta kierroksille".

Mutta niinhän tuossa juuri kävi. Ilmoitit, ettet aio pelata sunnuntaina, joten parittaja teki oikean ratkaisun, ja paritti pelaajat tavalla, joka ei rikkonut systeemiä ja jakoi kuitenkin jatko- ja perintöpaikat mahdollisimman reilusti. Tähän sisältyi se, että sinua ei paritettu. On ilmeisen selvää, ettei turnauksesta voi jäädä tuolla tavalla kesken pois ilman painavaa syytä (EGF:n turnaussäännöt ilmoittavat erikseen sallituiksi sairastumisen, jolloin voidaan vaatia lääkärintodistus, tai perheenjäsenen kuoleman). Pelin luovuttaminen vaatii paikallaoloa ja luovutuksen ilmaisemista pelin aikana. Systeemi on tarkoitettu täsmälleen 16 pelaajalle ja kärsii merkittävästi poisjäänneistä. --Suvi, pj

Sääntöpykälien lisäksi minua kismittää ihan henkilökohtaisestikin. Ykköskarsinnan osallistujien joukosta löytyy melko läjä pelaajia, minä mukaanlukien, jotka riemusta kiljuen osallistuisivat kakkoskarsintaan, ja olisivat ko. turnauksessa pelaamisesta onnellisia vielä jopa kaikki pelit hävittyäänkin. Kaikki heistä eivät kuitenkaan saaneet paikkaa kakkoskarsintaan. Sinä sait, mutta et viitsinyt pelata loppuun asti. Kannattaako paikkaa silloin ottaa vastaan ollenkaan? --Suvi

Ehdottaisin, että liiton hallitus harkitsisi sääntöjen kohdan "Käynnissä olevasta osaturnauksesta ei saa jäädä kesken pois" sanamuotojen selkiyttämistä, niin että ne vastaavat yksiselitteisesti haluttua ( esim. EGF ) tulkintaa siitä mitä kesken pois jäänti tarkoittaa yksittäisten pelien kohdalta. Myös mahdollisista sääntörikkomuksista seuraavat sanktiot olisi hyvä sopia etukäteen, niin että ne ovat kaikilla osallistujilla tiedossa. -Nyymi

Tässä ei missään tapauksessa ollut kysymys sääntöjen epäselvyydestä, joten niiden korjaaminen ei auta mitään. Lauantaina tuotiin täysin selvästi esille se, että poisjäännistä voi tulla erilaisia sanktioita. Myöskään itse sanktoilla ei ilmeisesti olisi ollut merkitystä, koska poisjääjä ilmaisi, ettei välitä niistä kuitenkaan.

Saktioiden ennalta päättäminen voisi kyllä olla hyvä. Tähän mennessä saktioista ei ole vain saatu yksimielisyyttä, koska ne on nähty vahingollisina. Tässä pitää kai miettiä, miten sanktion estävä vaikutus saadaan suuremmaksi kuin sanktion aiheuttama haitta.

-Lauri

Mielestäni olisi sopiva rangaistus tuolla tavoin SM-systeemin sääntöihin suhtautuvalle pelaajalle sulkea hänet ulos kaikista SM-osaturnauksista määräajaksi eli esimerkiksi seuraavaksi vuodeksi. Tuollainen rangaistus ei millään muotoa estäisi muihin turnauksiin osallistumista mutta sen saaminen olisi silti epämiellyttävää. Tavaksi voitaisiin ottaa rangaistuksen langettamisen jälkeen olla enää palaamatta asiaan ainakaan minkäänlaisissa kirjallisissa puhumattakaan virallisista yhteyksistä.

-- Markku Jantunen, 4.10. 2010

Tuskin mitään hyvää seuraa asian jatkamisesta, mutta epäkohta on niin suuri etten voi siitä vaieta...
Kolmannen ja viimeisen kerran totean, että en jättänyt turnausta kesken. Ilmoitin aikovani luovuttaa pelini sunnuntaina ja ehdotin parituksen tekemistä jo illalla, jotta vastustajani ei tarvitsisi aamulla herätä mikäli ei halua(kun se tiedetään etukäteen). Tässä vaiheessa turnausjärjestäjä ehdotti parittamatta jättämistä, koska toinen pelaaja oli jäämässä pois sunnuntaina. Tähän totesin, että tottakai minulle sopii mikäli tällainen menettely katsotaan hyväksyttäväksi, mutta olen edelleen valmis paritukseen ja tappioiden kirjaamiseen. Ilmeisesti virheeni oli yrittää säästellä vastustajani uniaikaa, kun todellisuudessa olisi pitänyt olla hiljaa ja käväistä aamulla lyömässä kaksi kiveä lautaan. Tie helvettiin on taas päällystetty hyvillä aikeilla. Mikäli joku haluaa tilanteesta vielä sääntörikkeen väkisin löytää, sen teki järjestävä taho. Tästä heitä kukaan (itseni mukaanlukien) tuskin haluaa syyttää, koska he toimivat hyvää maalaisjärkeä ja tilannetajua noudattaen. Ainoa rikos on menettämättä jääneet gorrini, jotka mielestäni kyllä ansaitsisin kahden pelin osalta menettää. Ilolla niistä luovun, jos vielä oikeaan osoitteeseen saadaan ne ohjattua.
Mitä Suvin henkilökohtaiseen kismitykseen tulee, merkitykselliset pelit pelattiin ja merkityksettömiä pelejä saa jokainen varmasti pelata kyllikseen turnauksissa ja vaikka niiden ulkopuolella. Tiedän että osa pelaajista nauttii myös tällaisista peleistä - itse valitettavasti tällä hetkellä en, mikä on sangen kurjaa. Tältä osin en ole pahoillani, vaikka muuten olenkin, kun näköjään taas sotkun aiheutin. -Kare 

Jos otetaan hieman etäisyyttä:

Lain käytössä esiintyy usein tämänkaltaisia tilanteita: laissa jokin asian on kiellettyä, mutta saman asian voi yritetää pukea eri muotoon vain sanomalla jotakin "ovelaa". Lain tulkinnan puolella katsotaan yleisesti, että tällainen pelkän muodon näin muuttaminen muuttamatta sisältöä ei tee asiaa yhtään sen sallitummaksi. 

Tässä tapauksessa siis se, että Kare sanoo "luovuta jäljellä olevat 2 peliä" ja "jään pois turnauksesta" johtaa täsmälleen samaan tulokseen. 

Tiedä sitten miten go-yhteisö haluaa asian käsitellä.

-- Lauri

Kare: täysin ulkopuolisena huomautan, että olitpa sääntöjä noudattanut tai et, selvästikin välttelet sitä henkeä mikä niiden takana on. Kai me ihmisinä koetamme toimia humaanisti eikä sääntökokoelman reunaehtoja tuijottaen. Käyttäytymisesi ei ollut erinomaisen neutraalia, vaikka kuinka yrität vakuuttaa. Pahasti kuulostaa puolustelusi hametelta eikä hontelta.

-- outsider

Jep. Sekä Lauri että ulkopuolinen kirjoittelija ovat oikeassa siinä, että lain kirjaimesta huolimatta rikoin sen henkeä vastaan. Anteeksipyyntöni tästä. Nuo Laurin kaksi esimerkkilausetta eivät kuitenkaan lähtökohtaisesti johda samaan tulokseen, sillä toisessa pelaaja vain katoaa turnauksesta, kun taas toisessa hän menettää vuosia hankkimiaan asemia gor-tappion myötä. Toivon jo, että olisin saanut ansioni mukaan ja menettänyt ne, jotta tilanne olisi edes säännönmukainen. Nyt niistä jää paha maku. - Kare

Monien go-pelaajien mielestä ei ole asiallista väittää pelatuksi peliä, jota ei tosiasiassa edes ajota pelata. Tämän takia itse pitäisi 99% varmana, että lausahdukset johtavat samaan tulokseen. Sinun arvostuksesi saattaa toki olla toisenlainen.

Toisekseen, sääntörikkomuksen tehnyt ei yleensä saa määrätä itselleen sopivaa rangaistusta, vaikka yrittääkin muotoseikalla rikkomuksensa piilottaa. Monellako gor-pisteellä pitää saada ostaa oikeus keskeyttää turnaus?

Kikkailista tulee tosiaan paha maku.

- Lauri

Paha maku tässä jää varmasti kaikilla suuhun, turnauksen kesken jättäminen on paha muotovirhe muita turnauspelaajia kohtaan. Vaikka "gor-rangaistus" olisi tullut, se ei olisi mitenkään vaihtanut sitä tosiasiaa, että pelaaja oli sitoutunut pelaamaan kaikilla kierroksilla. Ymmärrän toki, että motivaatiopuute voi olla suuri, kun tietää ettei voi päästä enää sarjaan (enkä nyt sano, että tästä oli kyse), ja onhan se hyvien kinkereiden jälkeinen aamupeli aina rankka. ;) 

Silti tässä on nähtävästi ollut arvostuksen puutetta turnausta itseään ja muita pelaajia kohtaan. On helppo sympatisoida, mutta asian ydin tuntuu olevan pelaajan henkilökohtainen valinta olla pelaamatta, muista pelaajista ja säännöistä viis. Vaikka Suomen go-piireissä ei kauheasti nipoteta, on minunkin mielipiteeni se, että tällaista ei voi oikein hyväksyä SM-tason turnauksessa. 

Plussaa kuitenkin asian suoraan sanomisesta, mikä on aina parempi kuin vain paikalle tulematta jättäminen.

"Merkitykselliset pelit pelattiin" No ei pelattu, sunnuntain peleillä olisi hyvin voinut olla vaikutusta muihin sarjaan päässeihin. Se, mitkä pelit on merkityksellisiä ei myöskään saa olla pelaajan päätös. Paikalle tulematta jääminen olisi johtanut ihan samaan tilanteeseen näin jälkikäteen. Turnauksessa ollaan pelaamassa goota ja vaikka pelaaja voi päättää, että häntä ei kiinnosta pelit eikä pelaajat, ei kannata ihmetellä myöhemmin, kun päätöksellä onkin seurauksia.

-Markus

Pieni täsmennys edelliseen: sarjaan pääsemiseen poisjäänti ei tässä systeemissä voinut vaikuttaa. Mutta II-karsinnan  perintöpaikkojen jakoon poisjäänti melko varmasti jo vaikutti.

Ja tosiaan, jos näin oli pakko menetellä, niin hyvä kun sanoit ennakolta.

- Lauri


Ehkä tässä olisi tilanne muuttaa 1-2 tilanteessa olevien pelaajien kohtaloa.

Ehdotus SM II Karsinta turnaukseen:

1. Kaksi kierrosta normaalisti kuten nykyisesti. 2-0 tilanteessa olevat pelaajat pelaavat karsinnasta SM-Sarjaan ja muut 12 pelaajaa pelaavat ensimmäisen kierroksen 16 hengen (14 hengen) (single elimination) turnauksesta. Eli 2 kierrosta normaalisti ja neljä pelaajaa jatkavat (ja voittajat suoraan SM-Sarjaan) ja muut aloittavat (single elimination) kaavio muotoisen turnauksen.

2. Ne pelaajat jotka hävisivät kolmannen pelin saisivat automaattisesti paikan puolivälierään (vastakkaisilla puolilla turnaus kaaviota), muut 12 paikan neljännesvälierään. Loput sijoitettaisiin niin että uusintoja kahdelta kierrokselta ei olisi.

3. Kaavion voittaja saisi kolmannen paikan SM-Sarjaan.

4. Sijat 2-4 saisivat paikan seuraavan vuoden SM II Karsintaan.

Hyvät puolet:
- Jokainen peli olisi tärkeä
- SM I karsinnasta tulisi enemmän osallistujia :)

Huonot puolet: 
- Voi olla että 3-0 voittavat heikompia pelaajia (jos sisääntulojärjestys suosii korkeampia daneja)
- Liikaa pelejä?
- Vaatii enemmän aikaa järjestää turnaus
- EGF formaattia ei käytetä

Markus J.