This is version . It is not the current version, and thus it cannot be edited.
[Back to current version]   [Restore this version]

Ehdotus ensimmäisiksi säännöiksi 7.1.2006#

1§ Yhdistyksen nimi ja kotipaikka#

Yhdistyksen nimi on Oulun Goonpellaajat ja sen kotipaikka on Oulun kaupunki.

2§ Yhdistyksen tarkoitus ja toiminnan laatu#

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää vanhan kiinalaisen lautapelin, gon, harrastusta Oulun seudulla.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voi:

  • järjestää peli-iltoja, koulutuksia ja turnauksia
  • hankkia pelimateriaalia ja alan kirjallisuutta
  • harjoittaa tiedotus- ja julkaisutoimintaa
  • järjestää matkoja muualla Suomessa ja ulkomailla pidettäviin turnauksiin ja muihin go-tapahtumiin

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi:

  • kerätä jäsenmaksuja
  • ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamenttilahjoituksia
  • järjestää koulutuksia ja turnauksia

Tarkoituksensa edistämiseksi yhdistys voi kuulua koti- ja ulkomaisiin yhdistyksiin, joiden tarkoitus vastaa tai on lähellä Oulun Goonpellaajien tarkoitusta.

3. Jäsenet#

Yhdistykseen jäseneksi voi liittyä jokainen, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt.

Jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.

4. Jäsenen eroaminen ja erottaminen#

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.

Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai jos jäsen toimii yhdistyksen periaatteiden vastaisesti.

5. Liittymis- ja jäsenmaksu#

Jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää syyskokous.

6. Hallitus#

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valitut puheenjohtaja ja vähintään kaksi (2), enintään seitsemän (7) muuta varsinaista jäsentä sekä enintään kaksi (2) varajäsentä.

Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

7. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen#

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja yksin tai kaksi muuta hallituksen jäsentä yhdessä.

8. Tilikausi ja tilintarkastus#

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.

Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilintarkastajille viimeistään kolme viikkoa ennen kevätkokousta. Tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen kevätkokousta hallitukselle.

9. Yhdistyksen kokoukset#

Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta.

Yhdistyksen kevätkokous pidetään tammi-maaliskuussa ja syyskokous loka-joulukuussa hallituksen määräämänä päivänä.

Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.

Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenellä yksi ääni.

Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

10. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen#

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta julkaisemalla kutsu yhdistyksen sähköpostilistalla sekä jäsenluetteloon merkittyjen pyyntöjen mukaisesti jäsenelle kirjallisena.

11. Varsinaiset kokoukset#

Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. kokouksen avaus
  2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
  3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
  5. esitetään tilinpäätös, toimintakertomus ja tilintarkastajien lausunto
  6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
  7. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. kokouksen avaus
  2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
  3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
  5. vahvistetaan toimintasuunnitelma, talousarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksun suuruus seuraavalle kalenterivuodelle
  6. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
  7. valitaan yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat
  8. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

12. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen#

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.

Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.

Keskustelua#

Tässä ehdotus OGP:n säännöiksi. Ehdotusta voi kommentoida tälle sivulle, mutta ainoastaan Oulun goonpellaajien mielipiteet lasketaan. Pohjana on käytetty pykälien 1-2 osalta enimmäkseen Tengenin sääntöjä (kiitos) ja pykälien 3-12 osalta enimmäkseen Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisterin sääntömälli kolmosta (Kaksi kokousta, yksi jäsenryhmä). Pykälien 3-12 osalta PRH:n sääntömallista poikkeavat kohdat on lihavoitu.

-- Tiia

Kommentoin, vaikka edellä uhataan, että kommenttia ei oteta huomioon. Nämä ovat ensimmäiset näkemäni yhdistyksen säännöt, joissa yhdistys voidaan purkaa yhden ainoan kokouksen päätöksellä. Kaikissa muissa näkemissäni säännöissä on purkamiseen vaadittu kaksi kokousta, joiden välillä on kulunut jokin määräaika.

-- Matti Siivola 27.2.2006

Patentti- ja rekisterihallitus ei ole nähnyt tarpeelliseksi laittaa omiin mallisääntöihinsä kahden kokouksen purkamismallia, joten kyllä niitä varmasti muitakin yhdistyksiä on, jotka voi purkaa yhdellä kokouksella.

Kokouksesta on kuitenkin ilmoitettava vähintään seitsemää päivää (kokouskutsun lähetysaikaa varmaan muokataan hiukan pidemmäksi sääntöjä käsiteltäessä, nyt se on minimissä) ennen yhdistyksen sähköpostilistalla ja niille, jotka eivät sähköpostilistalla ole, on lähetettävä seitsemää päivää aikaisemmin erillinen maili.

Kokoukset kutsuu koolle aiemmassa yleiskokouksessa valittu hallitus, jonka on myös täytynyt nauttia sen verran jäsenistön luottamusta, että se on ylleensä etes hommaan valittu, joten voidaan olettaa että kyseinen hallitus tietää miksi jonkun asian nostaa esille. Jos taas yhdistyksen purkuehdotus tulee kymmenesosan jäsenistöstä tekemänä aloitteena, voi hallitus vallan mainiosti päättää kutsua yhdistyksen kokouksen koolle vaikkapa kuukauden varoitusajalla, joka antaa sille mahdollisuuden kerätä kokoukseen tarpeeksi yhdistyksen jatkamista puoltavia jäseniä.

Kokouskutsussa on myös mainittava purkamisen olevan esillä kyseisessä kokouksessa ja jotta yhdistys purkautuu, on saatava 3/4 paikalle tulevista jäsenistä äänestämään purkamisen puolesta. Eli esim. kymmenestä paikalle tulevasta on kahdeksan haluttava purkaa yhdistys. Mielestäni tämä riittää siihen, että OGP:tä ei pureta liian heppoisin perustein.

Jos kuitenkin halutaan muuttaa tuota kohtaa, ois se sit jotenkin suunnilleen tän näkönen: Päätös yhdistyksen purkamisesta on tehtävä kahdessa vähintään kuukauden väliajoin pidetyssä yhdistyksen kokouksessa vähintään 3/4 annettujen äänten enemmistöllä.

-- Tiia Kekkonen 27.1.2006

Tuo vaikuttaa turvallisemmalta, eikä mielestäni ole liian vaikeaa. Yhden kokoukse mallissa on se riski, että jos joku osapuoli haluaisi saada kerhon lakkautetuksi, se voi odottaa tiöauutta. Sitten kun suurin osa aktiiveistä päättää matkustaa Go-kongressiin tai Kiinaan hän ehtiä kutsua kokouksen koolle ja lakkauttaa kerhon ennen kuin ihmiset ovat palanneet takaisin.

-- Matti 27.1.2006

Virallisesta kirjoitusasusta tulisi sopia, siis miten nimi kirjoitetaan ja käytetäänkö lyhenteenä OGP:tä ?

-- Tiia Kekkonen 28.1.2006

Useita jäsenryhmiä kohta:

Yhdistykseen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen.

Kannattavaksi jäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa.

Varsinaiset jäsenet ja kannattavat jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.

Kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa.

-- Tiia Kekkonen 4.2.2006

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
« This particular version was published on 04-Feb-2006 16:13 by 195.148.0.9.