!Ooteai Liiga, kausi 5.

Ooteai on liiga missä pelataan suurinpiirtein __yksi kierros joka toinen viikko__. Kierroksen pelit pelataan peli iltojen yhteydessä, pääasiassa sunnuntaisin YliGon kertsillä. Mitään osallistumispakkoa ei ole ja __päätöstä kierrokselle osallistumisesta ei tarvitse tehdä etukäteen__. Liigan kausi sisältää 4 kierrosta. Osallistumismaksu on __2 euroa__ jokaisesta kierroksesta millä pelaa. Liiga on EGF c luokitettu ja yksi peli kestää noin 2h 20min. Pelit ovat tasa-aloituksella, poikkeuksena on mahdollista käyttää tasoituksia alimman luokan peleissä. Tarkemmat tiedot liigan järjestelyistä löytyy [OoteaiLiiga] sivulta. 

\\

%%tabbedSection 
%%tab-Ilmottautuminen

\\

!YliGo uusi Kertsi 30.12.2018 klo 17:45 5. kauden 1. kierros.

||#|| Pelaaja || Luokitus || Muuta
|[{Counter}]| Ootakamoku | 3d| 


/%
%%tab-Keskustelu

Tää on alustava eka versio.

--Oota.

Itse mietin vähän samanlaista systeemiä aikanaan, mutta pääasiallisena tarkoituksena oli 
parittaa pelejä eri kerhojen välillä (nopeasti luettuna käsitin että tässä ei). Siirrot välitettäisiin esim. kgs:n kautta. Hauskuusaspekti voisi olla melko hyvä, jos esim. kerhojen väliset rengopelit saisi toimimaan.

--Valtteri H.

Keikaku vaikuttaa mun mielestä toimivalta. Voisin ainakin itse olla järkkäämässä liigaa. Pitää vielä keskustella YliGon hallituksen kanssa, mut luulen kaikkien kiinnostuvan tästä. Pari kysymystä:

* Mikä mahtaa olla liigan suunnittelun tilanne. Onko tämä asia edennyt? 
* Onko mitään suunnitelmaa siitä, milloin liiga alkaisi?
* Ymmärsin niin, että liiga olisi vain dan-pelaajille. Pitääkö tämä paikkansa?
* Kannattaisiko olla jonkinlainen ennakkoilmo kierroksille? Jos kierrokselle tulee tosi paljon porukkaa, pelivälineet eivät ehkä riittäisi kaikille. Olisi ihan kiva tietää etukäteen, tarvitseeko lainata settejä muilta kerhoilta.  

--Arto

Vaikuttaa erittäin omalaatuiselta, hauskaa, että joku jaksaa ennakkoluulottomasti keksiä uusia turnaussysteemeitä!

Ensi silmäyksellä paritussysteemi vaikuttaa aika mielenkiintoiselta varsinkin kärjen osalta. Koska kärkipäässä pisteitä saa (säilyttää) helpommin jättämällä pelaamatta kuin joutumalla paritetuksi kärkipelaajaa vastaan, lienee odotettavissa tiukkaakin vääntöä siitä, missä järjestyksessä pelaajien on päätettävä, osallistuvatko kierrokselle.

--[Bass]

Arto: ei ole ongelmaa millon liiga alkaisi, lähinnä asia ei ole edennyt koska turnaus kalenteri on ollut melko täys viime aikoina. Olen itse valmis vastaamaan joistain asioista liigassa. Mikäli kiinostusta liigan aloittamiseen löytyy en näe mitään syytä miks liigaa ei voitaisi polkaista käyntiin. 

Liiga on avoin myös kyu pelaajille, jotka aloittavat 0 pisteestä. Tosin liigan rakenne on painottunut dan pelaajille, varmistamalla että he saavat mahdollisimman paljon mielekkäitä parituksia. Simulaatiossa missä osallistuja jakautuma olisi samankaltainen kuin viime vuoden casualissa + pari ylimääräistä pelaaja päädyttäisiin seuraavan kaltaiseen jakautumaan pidemmän päälle.
0 pistettä 15kyu - 4kyu, 12 pelaajaa.
1 piste 5kyu - 1kyu, 11 pelaajaa.
2 pistettä 1 dan - 2 dan , 4 pelaajaa.
3 pistettä 1 dan - 3 dan , 12 pelaajaa ,
4 pistettä 3dan - 4dan , 7 pelaajaa ,
5 pistettä 4dan - 5dan , 3 pelaajaa
6 pistettä 5dan , 1 pelaaja
7 pistettä 6dan , 1 pelaaja.

Ennakkoilmoitus joka ei ole kumminkaan sitova vois olla ihan hyvä. Mutta huomioithan että paritussäännöissä otetaan huomioon tilanne että peliväneet jne loppuu kesken.

Bass: Tästä potentiaalisesta ongelmasta oli keskustelua liigaa suuniteltaessa. Osittain ongelmaa lieventämään on normaalia jyrkempi palkintojakautuma. Koska toi taktiikka lähinnä pätee toisesta sijasta kamppaileviin. Lisään sääntöihin että missä järjestyksessä kierros ilmoittautuminen on sitova jotta vältytään epäselvyyksiltä. Valitsin järjestykseksi sen mikä vaikeuttaa kikkailemista.

Muutoksia:
* Kirjasin ilmoittautumisjärjestyksen sääntöihin.
* Yksinertaistin budjettia määrittelemällä kaikki osallistumusmaksut palkintorahoihin ja jakamalla palkintorahat prosentuaalisesti kärkisijoille. Sitoudun myös henk koht takaamaan ensimmäiselle kaudelle budjetin, koska olen utelias näkemään miten tämä kehittyy.
* Laitoin ohjeistusta aikataulusta millä kerhot ilmoittavat liiga peli illoista ja miten se tapahtuu.
* Alustavalle ilmoittumisille wiki pohja.
* Lisäsin pari vastuu tehtävää mitkä pitää täyttää.

--Oota

Liiga on loistava idea! Olisin itse ainakin kiinnostunut tästä. Säännöt vaikuttavat minusta toimivilta. Arvioisin, että tässä vaiheessa kannattaa vain pistää liiga pystyyn ja kerätä ensimmäiseltä kaudelta käytännön kokemusta, jonka pohjalta voi sitten tehdä sääntömuutoksia jatkoa varten tarpeen mukaan.

-- Kalle T.

Mitkä pääkaupunkiseudun go-kerhot olisivat mukana liigan pyörittämisessä? Dango ei tule järkkäämään liigapelejä. YliGo on messissä 100%. Ovatko eGo, PoGo ja/tai HGK mukana?

--Arto

PoGo olisi mukana liigapelien järjestämisessä.

-- Jarno

Eli seuraava askel on varmaan täyttää vastuu tehtävät. Tarvitaan vahvistus HGK ja KallioGo yhteishenkilöistä, sekä löytää joku egon yhteyshenkilöks. Yhteyshenkilön tehtävänä on järjestää/delegoida kyseisen kerhon liiga illat. Lisäksi pitäis löytää joku joka vastaa turnaus reportoinnista EGD suuntaan. Noi vastuu henkilö tehtävät löytyy kirjanpito sivulta. Alustavasti suunitelma on että ensimmäinen liigan peli ilta järjestetään YliGon toimesta kertsillä. Aikataulua tälle voidaan ruveta miettiin heti kun noi vastuu tehtävät on täytetty/ratkaistu. Ja kuten kalle t. mainitsi, turha lähtee loputtomasti analysoimaan. Laitetaan liiga käyntiin ja katotaan ensimmäisen kauden kokemuksen perusteella mitä muutoksia käytännön tasolla on suotavaa tehdä seuraavalle kaudelle.

Onko mitään oleellista mitä ei ole vielä käyty läpi tässä?

--Oota

YliGo starttaa Ooteain lauantaina 18.1.2014. Pelataan eka kierros YliGon kertsillä ja viereisessä Cajsa-kokoustilassa. Haluaisin vain chillaa tän loppuvuoden 2013. Olisko tämä okei? Voin lähettää tulokset gorreihin.

--Arto

Kuulostaa hyvältä, rakentelen wiki sivut tässä lähipäivinä ooteita varten. On tohon aloitukseen hyvin aikaa vielä järjestellä asiat muiden kerhojen kanssa.

--Oota

Oli jotain puhetta siitä että jos raja missä tappiosta alkaa menettään 2 pistettä nostettaisiin. Lupasin tehdä simulaatiot siitä. Käytin esimerkkinä Kaislaliigan osallistujia ja voittotodennäköisyydet on gorrien mukaiset. En usko että tämä kovin hyvin edustaa tyypillistä ooteai liigan osallistumista mutta valitsin kyseisen turnauksen koska se monella tapaa muistuttaa ooteita. Alla on tiedot muutamasta esimerkki pelaajaan ja miten pistekatton muutos vaikuttaisi heihin. (huom, paritus lasketaan huonoksi mikäli voitto mikäli tulos on yli 80% varmuudella tiedossa ennen peliä)

3dan :\\
4 pisteen raja, sama vastustaja 4.6 pelin välein, huonoja parituksia alaspäin 20% ja ylöspäin 17% ajasta.\\
5 pisteen raja, sama vastustaja 4.2 pelin välein, huonoja parituksia alaspäin 17% ja ylöspäin 18% ajasta.\\
6 pisteen raja, sama vastustaja 3.8 pelin välein, huonoja parituksia alaspäin 14% ja ylöspäin 19% ajasta.\\

2dan :\\
4 pisteen raja, sama vastustaja 5.6 pelin välein, huonoja parituksia alaspäin 13% ja ylöspäin 9% ajasta.\\
5 pisteen raja, sama vastustaja 5.2 pelin välein, huonoja parituksia alaspäin 10% ja ylöspäin 9% ajasta.\\
6 pisteen raja, sama vastustaja 4.8 pelin välein, huonoja parituksia alaspäin 8% ja ylöspäin 9% ajasta.\\

1dan :\\
4 pisteen raja, sama vastustaja 7.0 pelin välein, huonoja parituksia alaspäin 29% ja ylöspäin 12% ajasta.\\
5 pisteen raja, sama vastustaja 6.6 pelin välein, huonoja parituksia alaspäin 28% ja ylöspäin 11% ajasta.\\
6 pisteen raja, sama vastustaja 6.2 pelin välein, huonoja parituksia alaspäin 26% ja ylöspäin 10% ajasta.\\


Eli näkyy selvästi miten pisten katon nostaminen tuo vähemmän satunnaisuuttaa parituksiin, sekä hyvässä että huonossa. Vähemmän epätasaisia parituksia mutta vastaavasti päädytään pelaan samoja henkilöitä vastaan enemmän. En sit tiedä tekeekö toi suuntaan tai toiseen tarpeeksi isoa eroa jotta sillä olisi merkitystä.

--Oota

Lisäsin step-by-step ohjeet siitä miten liigan illan paritus hoituu, ilmoittakaa jos siihen on jotain korjattavaa/parannettavaa. Myös poistin pelaajien oman pelituloksen pävityksen wikiin logistisista syistä. Eli kierroksen vastuuhenkilö päivittää wikiin pelitulokset ja lisää sinne uudet pelaajat. Lähinnä koska vastuuhenkilön piti joka tapauksessa kirjata uudet pelaajat wikiin ja pävittää pistetilanne, voi hän samalla kirjata paritukset myös. Tosin se miten palajat raportoi pelituloksen kierroksen vastuuhenkilölle voi hoitaa esimerkiksi tekstiviestitse.

--Oota

Onko komi 6,5?

--Mikael

Mitä jos kaikki listalla olevat ovat jo pelanneet vastakkain?

-–Mika

Mikael, kyllä, komin on tarkoitus olla 6.5, ei näköjään ollu laitettu sääntöihin, lisään sen sinne, thx. 

Mika, ohjeissa lukee "Valitse listalta kaksi korkeimmissa pisteissä olevaa pelaajaa, joita ei ole vielä paritettu tälle kierrokselle", eli se ei ota mitenkään kantaa siihen mitkä paritukset ovat olleet aikasemmilla kierroksilla. Samat pelaajat voivat pelata useamman kerran toisiaan vastaan liigan aikana. Lisäsin vielä tarkennuksen tästä paritusohjeisiin.

--Oota

Kyu-pelaajana hieman mietityttää seuraavat asiat:
* Onko riskinä ettei kyu-pelaajien vastustajiin tule mitään vaihtelua, jos häntäpäässä ei ole juuri pelaajia?
* Miten estetään mahdolliset useat vapaakierrokset samalle henkilölle? Siis jos on pariton määrä ilmoittautuneita ja sattuu aina olemaan heikoin.
* Jos palkintomahdollisuudet ovat kyupelaajille käytännössä nolla, ja yllä mainitut epäkohdat ovat lisäksi olemassa, onko mietitty jotain muuta kannustetta miksi haluaisi maksaa liigan osallistumismaksun?


--Aura

Auralla on mun mielestä ihan hyvä pointti. Olisi kiva, jos kyu-pelaajiakin tulisi iso lössi. Voisiko tehdä sellaisen päätöksen, että kyu-pelaajien ei tarvitsisi maksaa liigan osallistumismaksua? Uskon, että liigan budjetti pysyy tasapainossa pelkästään dan-pelaajilta perittäviltä osallistumismaksuilla. 

Tuo vapaakierrosmahdollisuus on ihan oikee probleema. Voin ainakin itse luvata olla YliGon liigailloissa pariteettipelaaja, jotta vältetään mahdolliset vapaakierrokset. 

--Meijin

Tosiasiahan on että hyvin iso osa dan pelaajista on myös nolla mahdollisuudella voittaa liiga. Liigan alkuperäinen kantava ajatus oli että se antais mahdollisuuden pelata EGF luokitetetuja pelejä mielekkäitä vastustajia vastaan ilman että tarvitsee sitoutua koko päiväksi saati koko viikonlopuksi. Korvaukseksi ne ketkä eivät saa mielekkäitä pelejä (joutuvat pelaamaan heikompia vastaan yksinomaan) saavat sit palkintorahaa. Mutta olen samaa mieltä että kyu pelaajien tapauksessa ehkä taso erot saattavat välillä jäädä turhan isoiksi ja sitten on vielä se oikea pariteetti ongelma päälle. Kävisikö ratkaisuksi että ne pelaajat ketkä päätyvät kärsimään eniten bye kierroksista kauden aikana saisivat jotain hyvitystä kauden lopussa? Pitää vielä tarkemmin määritellä tota, mutta miltä konsepti kuulostaa?

Mitä tohon vastustajien vaihteluun tulee, pitää muistaa että tossa ei katsota luokitusta vaan pisteitä kun paritetaan. Mikä tarkoittaa että 0 pisteessä pitäisi olla ihan reilusti eri pelaajia kauden aikana. Esimerkiksi vaikka 1 pisteessä pääsääntöisesti olisi 3kyu - 1kyu pelaajia, kun joku heistä häviää hän tipuu 0 pisteeseen. Missä hänet voidaan sit parittaa ketä tahansa 0 pisteessä olevaa vastaan. En tiedä tarkalleen mihin noi rajat tulevat, mutta vastustajien kirjon pitäisi olla suhkot sama kaikilla paitsi ihan huipussa olevilla.

--Oota

Mulle tuli koulutunnit ikävästi torstasin klo 16-19, vaikeuttaa huomattavasti peli-iltoihinkin osallistumista.

--Mika

Tuli mieleen pari pointtia. Kävin äsken katselemassa ilmoittautumissivua, ja tuli mieleen, että liigan tilanteen seuraamiseksi olisi varmaan hyvä olla erillinen kierroksista riippumaton lista pelaajista ja heidän pistetilanteestaan. Tämä oli ehkä jo tulossa muutenkin, mutta ajattelin, että sen voisi laittaa pystyyn jo tässä vaiheessa, jos haluaa.

Pohdin myös tuota kyu-pelaajien tilannetta ja pariteettipelaajia. Varmaan yksi ratkaisu olisi tehdä erillinen liiga kyu-pelaajille, joka voisi toimia samoin kuin dan-liiga, mutta erillisellä palkintobudjetilla. Tässä kävisi samoin kuin dan-puolella, että vahvimmalle 1-kyulle ei tulisi vahvempia vastustajia, mutta vähemmän opettavaisista peleistä saisi kompensaationa sitten palkintorahoja, mikä tuskin tuntuisi kovin nihkeältä.

Pariteettiongelmaan yksi ratkaisu voisi olla, että kun kierroksella on jäljellä esim. viisi parittamatonta pelaajaa, vedetään tikkua siitä, kuka jää vapaakierrokselle. Näin varmaan olisi epätodennäköistä, että sama henkilö olisi toistuvasti monta kertaa vapaalla.

-- Kalle T.

@Kalle
Aika epätodennäköistä että sama henkilö joutuu pariteetti byen uhriksi useampaa kertaa koska nollassa pisteessä pitäisi olla aina useampi pelaaja, aivan kuten muissakin piste ryhmissä. Ja järjestys pisteryhmän sisällä arvotaan joka kierros kuitenkin. Eli jos 0 pisteessä on viisi pelaajaa, kuka vaan heistä voi saada byen.

Ja tuolla [OoteaiLiiga] sivulla on jo välilehti pelaajat missä on tarkoitus olla ajan tasalla oleva pelaajien pistetilanne.

Mut joo, lisäsin ton pariteetti bye korvauksen tonne sääntöihin koska vaikutti että kaikki enemmän tai vähemmän kannattivat sitä.

-- Oota

Saako sivusta tehtyä jotenkin semmoisen että pystyy muokkaamaan sitä ainoastaan sisään kirjautuneena?

-- Oota

En näe tarvetta sille, että liigan pelejä pelataan ollenkaan kallio-gon peli-illassa. En tiedä, kuka oli alun perin laittanut kallio-gon osaksi liigaa. Minun puolesta kallio-gon voi poistaa liigasta. Ongelmina ovat yhteyshenkilön puuttuminen. Itse en siihen homman lähde. Voin järjestää liigan pelejä Kaislassa ja kertsillä, mutta en kultapalmussa. Kultapalmun ongelma on settien vähyys. Voi Oota minun puolesta, deletoida tuon kallio-gon.

--Arto

Tuohon edelliseen viestiini voisin tarkentaa, että erillisen kalligo-gon yhteyshenkilön voi minun puolesta poistaa liigan sivuilta. Kelasin, että jotkut liigan kierroksista voi sittenkin yrittää järkätä Kultapalmussa. Toimisin mahdollisten kalligo-gon kierrosten yhteyshenkilönä, koska mielestäni YliGolta ei tarvita useampaa yhteyshenkilöä. Eli liigan pelejä tultaisiin pelaamaan kertsillä, Kaislassa ja Kultapalmussa.

Liiga alkaa tänään. Rokkenroll! Katsotaan, miten homma lähtee käyntiin :)

--Arto

Tein pieniä muutoksia parituksen yksinkertaistamiseksi. Pelaajien värit päätetään parituksen yhteydessä (arpomalla). Tämä välttää sen että pitäis selvittää pelaajien nigirin tulos.

-- Oota

Haluaisin tehdä yhden näennäisesti isohkon muutoksen. Sen vielä ehtis mutta on varmaan parempi jättää se ens kaudelle. Jos muuttais hieman sitä miten asioita mitataan, olis mahdollista huomattavasti yksinkertaistaa liigan sääntöjä. Tästä huolimatta kaikki liigan ominaisuudet säilyisivät.

Idea olis että häviöstä siirtyy luokan alaspäin, ja voitosta luokan ylöspäin, ihan niin kuin nyt, alin luokka olis 0 ja ylin luokka 5. Erona olis että jos on 5 luokalla voitosta saa yhden pisteen sen sijaan että siirtyisi ylöspäin luokissa. Liigan voittaja on se jolla on eniten pisteitä kauden lopussa. Ominaisuus että vahvimpien tarvii pelata vähemmän säilyy koska ne tönii muita 5 luokassa olevia alas 4 luokkaan jolloin heillä menee seuraava peli siihen että he pääsevät takaisin 5 luokkaan. Tällä muutoksella pääsis eroon 1) kauden lopun resetistä 5 pisteeseen 2) -2 pistettä tappiosta yli 5 pisteessä oleville 3) voittoon vaikuttaa korkeimmat pisteet kauden aikana ei lopulliset pisteet.

-- Oota

Ehdottamasi muutos vaikuttaa minun mielestä toimivalta, mutta liigan sääntöjä ei varmaankaan kannata muuttaa kesken kautta. Tuosta asiasta kannattaa varmaankin vielä keskustella liigaan osallistuvien kanssa peli-illoissa. Liigan vahvimpien pelaajien mielipiteet taitavat painaa tässä asiassa aika paljon. 

-- Arto

Jou saisko tänne tuloksia eGon liigakierrokselta? Pitäisi saada tulokset, että voi lähettää gorreihin ekat neljä kierrosta.

-Arto 8.2.

Onko muuten ihan 100% varmaa, että Ooteai-liigan pelejä on pelattu C-luokan ajoilla? Opengothaan kun laittaa games optionsiin 60 min pääajan ja 5 sekunnin fischerin, ohjelma väittää tätä aikasettingiä B-luokaksi. 

-- Arto

Ooteai-liiga voisi olla peliaikojen puolesta B-luokan turnaus. A- ja B-luokan turnaukset kuitenkin vaativat että turnaus on "well organized tournament" kun taas C-luokkaan riittää "casual or club tournament". Yleensä, jos turnauksia pelataan baareissa tai muuten rauhattomissa ympäristöissä, turnaukset on lähetetty C-luokassa, vaikka peliaikojen puolesta turnaus voisi olla A- tai B-luokkaa. Esimerkiksi YliGo Cupin peliajat ovat olleet B-luokkaa, mutta koska YliGo Cup on pelattu Kaislassa hälyisässä ympäristössä, YliGo Cup on aina lähetetty C-luokassa.

-- Janne, 11.2.

Jou Chief! Kiitti infosta. Lähetin tulokset databaseen C-luokan turnauksena. Kestää varmaankin pari päivää, että tulokset ilmestyy EGD:n sivulle. Tuhannet kiitokset myös AJ:lle, joka hoiti eilisen Kaislan kierroksen loppuun asti! 

Ootalle sellainen idea, että liigan EGD-tuloksiin (kun tulokset on databeissis) voisi laittaa linkin esim. liigan pelitulokset-välilehdelle. 

--Arto 13.2.

Juu, ihan hyvältä idealta kuulostaa toi linkin laittaminen, kunhan sen saa linkitettyä suoraan tietylle välilehdelle, muuten siinä aukee joku sääntö suomenkielinen sivu. Toisaalta voisin organisoida sen sivun uusiks kans silleen että ensimmäinen välilehti on pelaajien pisteet kun se on varmaan se mitä yleensä haetaan kumminkin.

-- Oota 19.2 

Kierrosten 5-8 gorrit on nyt lähetetty laskentaan. Antti ja Elina ovat tuloksissa uusilla luokituksillaan. Elina sai tuplakorotuksen johdosta resettigorrit 1800:aan. Eetu omisti kaikki ja sai gorrit reippaasti yli nominaali yhden danin. Onnittelut molemmille huikeista GoR-poteista! Tulosten pitäisi näkyä EGD:n sivuilla lähipäivinä.

--Arto 11.3.

Laitoin nyt HGK liiga illan tonne, vaikka en ole tarkistanu vielä Matilta onnistuuko. Mutta mikäli Matti ei pääse paikalle hoiden sen itse. 

-- Oota 16.3 

Kausi lähestyy loppuaan, palkintojen jako vois laittaa seuraavan kauden ekaan peli-iltaan. Jos sen pitää viimeisen peli-illan jälkeen se menee aika myöhään ja voi tulla aikataulullisia ongelmia. Oli puhetta siitä että palkintojakauma olisi liian jyrkkä. Tässä olisi mahdollinen ratkaisu mikä samalla yksinkertaistaisi sääntöjä.
- On luokat 0-5, jos häviää pelin siirtyy luokkaa alemmaksi, jos voittaa siirtyy luokkaa ylemmäksi, ihan niinkun nykyisin. Jos häviää 0 luokassa säilyy edelleen 0 luokassa ja jos voittaa 5 luokassa saa yhden pisteen sen sijaan että siirtyisi luokkaa ylemmäksi. Kauden loputtua palkintorahat jaetaan pelaajille keille on kertinyt pisteitä siinä suhteessa kun heillä on pisteitä. Eli jokainen voitto kun on viidessä pisteessä palkitaan (mutta vasta kauden lopussa). Tälleen pelaajat ketkä kykenevät taistelemaan voitosta hyötyvät aktiivisuudesta myös jonkin verran. Tämä myös ehkä pienentää insentiiviä kikkailla parituksia kanssa. Voisko tämmönen ratkaisu toimia hyvin?

-- Oota 16.3. 

[HGK:n|HelsinginGoKerho] pelipaikka on pieni. Myös pöydät ovat pieniä. Yhdelle pöydällä mahtuu lauta, kivikupit ja kuppien kannet eikä muuta eli kelloa. Tästä syystä kerholle ei ole tuotu kelloja. Turnauspelin pelaaminen vaatisi apupöydän. Paikassa voidaan pelata kaksi Ooteai-peliä yhtaikaa, jos sitä pidetään mielekkäänä ja paikalle saadaan kellot.

-- [Matti] 20.3.2014

Eiköhän sinne saada kolme peliä mahtuun, kun jaetaan ne esimerkiksi neljälle pöydälle? Mä laitan tohon vielä huomautuksen että vähän tilaa.

-- Oota 20.3. 

Tein pikkasen sääntökorjauksia kakkoskautta varten, palautetta muutoksista olis erittäin hyvä saada ennen kauden alkamista. Olis hakusessa joku hoitaan HGKn liiga iltoja kakkoskautta varten.

-- Oota 26.3. 

----
Tässä on lista pelatuista kierroksista:
|[{Counter}]| 14.1.2014 | HGK 
|[{Counter}]| 18.1.2014 | YliGo 
|[{Counter}]| 27.1.2014 | PoGo 
|[{Counter}]| 6.2.2014 | eGo 
|[{Counter}]| 12.2.2014 | YliGo 
|[{Counter}]| 18.2.2014 | HGK 
|[{Counter}]| 24.2.2014 | PoGo 
|[{Counter}]| 6.3.2014 | eGo 
|[{Counter}]| 15.3.2014 | YliGo 
|[{Counter}]| 25.3.2014 | HGK 
|[{Counter}]| 31.3.2014 | PoGo
----

Niitä on siis 11. Kaudessa on 12 kierrosta. Miksi ilmoittautumislistalla on kaksi ylimääräistä kierrosta? 

--[Matti] 2.4.2014

Itse ymmärsin asian niin, että kausi 2 alkaisi heti 1 kauden jälkeen ja sen takia ilmolistalla on ylimääräisiä kierroksia. Ehkä selvyyden vuoksi voisi laittaa YliGon seuraavan kierroksen eteen jonkun merkinnän, että kyseessä on 2. kausi (ja ehkä maininta kauden kierroksesta?). Ehkä jotain tällaista: ''Kausi 2, kierros 1: 16.4.2014 klo 18:00. YliGo, Oluthuone Kaisla''. Eli en voikaan järkkää Kultapalmussa, kuten olin suunnitellut. Kauden 2 eka kierros olisi Kaislassa, koska se on meizin ainoa vapaapäivä. 

Pitäisikö 2 kauden säännöistä pitää jonkinlainen palaveri ennen kuin 2. kierros starttaa? Joku palaveri olis varmaan ihan jees, jos joillakin 1. kauden aktiiveilla on jotain vahvoja mielipiteitä sääntömuutoksista. Joitakin saattaa ihmetyttää esim. osallistumismaksujen korotus 15 euroon. Aika moni tyyppi ei vain jaksa kommentoida näitä sääntömuutoksia wikissä, mutta tulisivat ihan varmasti tällaiseen palaveriin esittämään mielipiteensä. Mahdollisen palaverin voisi järkkää esim. YliGon seuraavas kertsi-illassa 12.4. 

-Arto 5.4.

Juu, 1 peli kerta jäljellä, ei tavallaan ole väliä missä kerhossa se on, eli mikäli ego ei esim ehdi voidaan se ihan hyvin pitää kaislassa. Toi palaveri sääntömuutoksista vois olla ihan hyvä, sovitaan se tosiaan tonne kertsiiltaan. Mun ajatus hinnan nousuun oli itseasiassa vaan se että koin että pitää jotenkin pystyä alentaan hintaa kauden edetessä, liian moni pelaaja jätti pelaamatta tosta syystä, eli ei halunnut maksaa täyttä hintaa kauden loppupuolella ja se oli helpompi tehdä mielekkäästi 15eurosta kun 10eurosta :P

-- Oota 7.4

Joo oukkidoukki. Pidetään kakkoskauden säännöistä palaveri lauantain kertsi-illassa. Pidetäänkö 1. kauden palkintojenjako kauden viimeisen kierroksen yhteydessä vai 2. kauden ensimmäisen kierroksen yhteydessä? Pitää vain tietää, mille kierrokselle otan mukaan keräämäni osallistumismaksut. Onko tietoa, saako eGo järkättyä liigan kierrosta ensi torstaina?

-Arto 8.4.

Jou! Liigan 1. kauden viimeinen kierros pelataan Oluthuone Kaislassa keskiviikkona 16.4. Peli-illassa pelataan myös YliGo Cupin pelejä. Mulle on ihan okei, jos jotkut haluavat pelata vaikka Cupin pelin ennen liigapeliä. Pelaajien pitää sopia paikan päällä keskenään, kumpi peli pelataan ekaksi. Tiedetään sitten enemmän, kun ollaan keskiviikkona saatu liigan paritus valmiiksi. Tuon kertsiltä ylimääräisiä kelloja, jos niitä tarvitaan.

-Arto 13.4.

Oli tosiaan palaveri ooteai liigan kakkoskauden säännöistä. Uudet muutokset on; Ei peräkkäisiä samoja parituksia pelaajien välillä. Parituksen yksinkertaistaminen sillä että ilmoittaumisen viimeisen viiden minuutin aikana on sitovia. Kesä tauko NGA leirin ja kongressin ajaksi. Muut jo aikasemmin esillä olleet muutokset on hinnan nousu 15euroon, mutta 1 euron alennus jokaisesta jo menneestä kauden liiga illasta. Jatkossa on 6 luokkaa, ylimmässä luokassa voitosta saa pisteen, kauden lopussa palkintorahat jaetaan suhteessa kerättyhin pisteisiin, eli aktiivisuudesta palkitaan.

-- Oota 14.4

Näyttäis tällä hetkellä siltä että HGK pelipaikassa on taas tilaa, ehkä varmuuden vuoksi kannattaa katsoa vielä yksi tiistai että tila varmasti riittää, mutta jos ei tule yllätyksiä niin HGK mukaan ooteai liigan kakkoskaudelle? eGon tilanne pitäis kanssa varmistaa, jotta tietää suurinpiirtein mikä rotaatio tulee.

-- Oota 18.4

Sanoit Oota jossain peli-illassa jotain sallaista, että YliGo voisi aloittaa 2. kauden. Mun mielestä kakkoskauden startti voitaisiin järkätä jonkun toisen kerhon toimesta (esim eGo,  jos se on viel olemassa). Alkuperäinen idea liigassa (ainakin mun käsittääkseni) oli se, että se pyörisi 4 eri kerhon peli-illoissa. En ainakaan itse diggais siitä, että tämä liiga menisi pelkästään yhden tai kahden kerhon pyörittämäksi härdelliksi. 

-Arto 12.5.

Käytännön syistä HGK liiga ilta pitää varmaan järjestää 20.5, eli näyttäis että siitä tulee avaus kakkoskaudelle. eGon vastuu henkilö kakkoskaudelle on vielä auki. Toki on hyvä saada mahdollisimman tasapuolisesti kerhot mukaan tähän, mutta toisaalta joissain kerhoissa on enemmän aktiivi jäseniä kun toisissa mikä vaikuttaa aika paljon tilanteeseen.

-- Oota 12.5

Kannattaisiko eri kausien tulokset laittaa omille välilehdilleen? --[Matti] 27.5.2014

Miksi HGK:n kierroksen aloitusaika on tällä kertaa 18:00 eikä kuten viimeksi 17:30 eli kerhon alkamisaika? --[Matti] 5.9.2014

Pelataanko kausi 2 loppuun? Laskujeni mukaan on pelattu 8 peliä, eli 4 olisi jäljellä. Olisin itse kiinnostunut, ja voisin olla vastuuhenkilönä YliGon keskiviikkoillassa 21.1. ja ainakin kolmena muuna ke-iltana kevätkaudella. Jos/kun kausi vaihtuu, ehdottaisin järjestelmää, jossa luovutaan palkinto- ja osallistumisrahoista, ja sidotaan kausi kalenteriin eikä kierroksiin. Sitten systeemi olisi hieman yksinkertaisempi ja joustavampi.

--JuhoP 16.1.2015 

Juu kyllä kakkoskausi pelataan loppuun. Kaislassa on ihan kiva pelata liigan pelejä. Kaislassa on vain se ongelma, ettei esim. Samuel Laire voi ikänsä puolesta osallistua peleihin. Ja kun Samuel kuitenkin on maksanut liigan osallistumismaksun, tuntuu jotenkin väärältä järkätä kaikki liigan pelit baarissa. Toisaalta en kyl ole kysellyt Samuelilta, mitä mieltä hän on asiasta. Ehkä voisi kysellä. 

Lisäksi meitsi on odottanut, että Espoon go-kerhot osallistuisivat liigan kierrosten pyörittämiseen. Mitää ei ole kuitenkaan tapahtunut. Ei näiden kierrosten järjestämisen nyt niin vaikeaa luulisi olevan. 

Kakkoskaudesta on pelattu 9 kierrosta. Eli 3 more to go.  

--Arto 17.1.2015

Kyllä kaislassa joitain pitäisi voida järjestää, kun ideahan tavallaan oli että voi osallistua niille kierroksille kun haluaa, mikä antaisi myös ymmärtää ettei osallistuta kaikille kierroksille. Tästä näkökulmasta kierros kaislassa on ok. En ite tykkää "turnaus" tarkoitukseen kaislasta kun se on meluisa ja samuelin ongelma asian suhteen on helppo ymmärtää. Mutta on varmasti moni ketkä tykkäis kaisla ooteai kierroksesta joten mun mielestä on ihan hyvä järjestää se jos kerran on järjestäjä tarjolla. Mun puolesta voit järjestää kierroksen kaislassa vaikka o ensi keskiviikkona, varsinkin kun huomisen kertsi ilta olis vähän turhan lyhyellä varoituksella. Vahvista että hoidat lukitsemalla päivämäärä tosta osallistumis listasta ja yritä houkutella listaan muutama nimi ainakin. Vaikka kertsi olis käytössäkin on silti hyvä varmaan järjestää yks kierros kaislassa niille ketkä suosii sitä.

Ooteai liigasta tuli aika vahvasti dan painotteinen, sekä egolla että pogolla on vähän aktiivisia dan pelaajia suhteessa kyu pelaajiin, mikä ei ehkä ole kannustanut kierrosten järjestämiseen.

--Oota 17.1.2015

Ok, kiitti vastauksista. Itse ajattelin liigan aika vapaamuotoisena, ja että on hyvä että kierroksia ylipäätään on, ja niiden järjestäminen vaikka Kaislassa ei olisi pois siitä, että halukkaat voivat järjestää niitä kaikissa muissa paikoissa. Mutta on kyllä totta, että kun osallistumismaksu on kausikohtainen, on ongelmallista, jos alaikäiset eivät pääse ja/tai varoitusajat ovat kovin lyhyet. Kuitenkin, kun alun perin ajatus oli pitää kierroksia viikoittain, ja vaihtuvissa paikoissa, ehkä ongelma ei ole suuri. Nämä asiat voisi speksata seuraavalle kaudelle tarkemmin, ja miettiä kannattaako rahasysteemiä ylläpitää.

--JuhoP 17.1.

Sir Pennanen, voit kyllä minun puolestani järjestää liigan seuraavan kierroksen (10. kierros) Kaislassa. Sitä seuraava kierros voitaisiin pelata totuttuun tapaan HGK:n peli-illassa, jos Anttonilla on momenttumia järkätä kierrosta.

--Arto 17.1.2015

Ensimmäisen kahden kauden kokemuksen perusteella ajattelin tehdä seuraavankaltaisia muutoksia. Mitä tulee Ooteai liigan järjestämiseen, muiden kerhojen vähäisestä aktiviteetistä vuoksi, tulee Ooteai liiga jatkossa olemaan pääsääntöisesti Yligon turnaus. Mikäli joku muu kerho haluaa järjestää kierroksia on tämä toki mahdollista jatkossakin, mutta tämä ei ole enää oletus.  Rajoitus että ei voi pelata samaa vastustajaa vastaan kahta kertaa poistetaan, ei tarpeeksi merkityksellinen nyt kun on enemmän hajontaa luokissa ja vaikuettaa turhaan perituksen tekemistä. Kauden pituudeksi 4 kierrosta, jotta ne menevät käsi kädessä tulos raportoinnin kanssa. Uudelleen nimetään luokat 0,1,2,3,4,5 -> F,E,D,C,B,A jotta ne ei mene yhtä helposti sekaisin pisteiden kanssa (ja apinoidaan insei luokkia). Mikäli kumpikaan pelaajista on F tasolla (entisessä 0 luokassa) peli pelataan jatkossa EGF luokitus erotus-1 tasoituksilla, tämän pitäisi tarjota enemmän mielekkäitä pelejä kyu pelaajille. Maksu ei ole enää kausi kohtainen vaan kierros kohtainen, 2 euroa per kierros. Koska kierrokset järjestetään pääsääntöisesti kertsillä on osanottajat toivottavasti varanneet käteistä juomia varten, jolloin kierroksen osallistumismaksu luonnistuu samalla kätevästi. Pääsumaksut menevät palkintopottiin. Puolet palkintopotista jaetaan palkintoina kauden lopussa ja toinen puoli lisätään seuraavan kauden palkintopottiin. Kommentteja?

--Oota 9.3.2015

Mullakin oli jotain ehdotuksia sääntömuutoksiin ja pari muutakin ideaa. Eli ehdotan seuraavaa:

Kausi voisi jatkossa olla 8 kierroksen pituinen ja tulokset lähetettäisiin EGD-tietokantaan kahdessa osassa. En itse innostu tuosta 4 kierroksen mittaisesta kaudesta, koska palkitorahoja pitäisi olla jakamassa joka toinen kuukausi. Ja onhan se nyt kivempaa, jos palkintopotistakin tulee vähän isompi. 12 kierroksen kausi taas oli jo vähän liiankin pitkä. 

Minkä takia osa osallistumismaksuista pitää siirtää seuraavan kauden palkintopottiin? Jos tälle ei ole mitään oikeaa tarvetta, miksi tehdä niin? 

Tasoitukset voisivat mielestäni olla pelaajien luokitusero -1. Tällä tavalla homma pysyy selkeänä. Tämä antaisi myös kyu-pelaajille realistisen mahdollisuuden voittaa palkintorahoja.  

Olisiko mahdollista saada jonkinlaista tuloslaskelmaa liigan taloudellisesta tuloksesta? Meinaan siis jonkinlaista excel-taulukossa kasattua laskelmaa kauden 2 tuloista (kerhojen osallistumismaksut) ja menoista (palkinnot). Koska liigassa kuitenkin liikkuu raha, olisi ihan kiva tietää, millaisia summia tässä liikutellaan. Sitten tuon laskelman voisi muuttaa pdf-tiedostoksi ja laittaa tänne liigan sivulle liitetiedostoksi. Jos samanlaisen laskelman saa vielä 1. kaudeltakin, se olisi oikein hienoa. 

Pelitulokset-sivua voisi hioa silleen, että sieltä näkisi selvästi kaudet ja kierrokset. Onnistuisiko sellainen? 

--Arto 11.3.2015

12 kierroksen kausi oli tosiaan turhan pitkä. Ajattelin että jos kerran lähtee lyhentään sitä, voi samantien valita sen EGD tulosraportoinnin kauden pituudeksi, selkeä raja. Kun taas EGD tulosraportoinnin pituutta ei voi enää hirveesti pidentää tai pelit alkaa olemaan tosi vanhoja raportoidessa. Kauden lyhentäminen tosin voisi johtaa siihen että olisi kausia jolloin ei välttämättä olisi yhtään pisteitä kertynyt pelaajille, tai vaihtoehtoisesti niitä voisi kertyä tosi paljon, jolloin palkintosummat kausien välillä voisi olla hyvin vaihtelevia. Tasapainottamaan tätä varianssia ajattelin että osan palkintorahoista voisi siirtää aina seuraavalle kaudelle. Tosin kieltämättä tämä monimutkaistaa kirjanpitoa.

Hahmotin ooteai liigan aina tapahtumana missä "palkinto" siitä että voittaa pelin on että saa seuraavalla kierroksella pelata vakavan pelin vahvempaa vastustajaa vastaan (ja sitä myötä mahdollisuuden oppia). Ainoastaan he kenelle hyvästä suorituksesta huolimatta ei ole ollut tarjota vahvempia vastustaja saavat lohdutus palkinnoksi käteistä kauden lopussa. 

Tasoitusten lisääminen tekee peleistä mielekkäämpiä kun taso erot ovat korkeat, varsinkin heikommalle pelaajalle. Mutta samalla myös "sotkevat pakkaa" sillä että luokat eivät enää selkeästi heijasta pelaajien vahvuutta, jolloin luokissa nouseminen ei tarkoita vahvempien vastustajien kohtaamista. Ehdottamani ratkaisu oli yritys saada tasoitusten hyvät puolet ilman niiden huonoja puolia, tosin haittana on monimutkaisuus. Yksi vaihtoehto olisi että parituksen tullessa, heikomman EGF luokituksen omaava voi valita käyttää EGF luokitusten mukaista tasoitusta, jolloin hän peli raportoidaan kyllä tuloksen mukaan EGDhen, mutta luokka muutokset ooteai liigassa tapahtuvat ikään kuin heikompi pelaaja olisi hävinnyt. Tämä takaisi että luokat säilyisivät järjestyksessä, mutta ei ikinä tulisi liian epätasaisia pelejä.

Koitan siistiä vielä ooteailiiga sivua ja todennäköisesti noihin sääntöihin tulee vielä muutoksia parin seuraavan päivän aikana.

Voisin huomenna kattoa läpi ton liigan talouspuolen, lähinnä pitää tarkistaa paljon kakkos kaudelta on tullut osallistumismaksuja yhteensä, ei enää sama 15sekunnin laskelma mikä se oli ensimmäiselle kaudelle. Laitan wikiin tiedot liigan taloustilanteesta.

--Oota 11.03.2015

Koen kokeneeni hiukan vääryyttä tämän liigan suhteen ja tilanne osaltani lienee seurausta liigan kehittymisen aikana tapahtuneista sääntömuutoksista. En hae rahallista korjausta, koska siinä suhteessa on noudatettu voimassa olleita sääntöjä, mutta nykyinen luokkani ei perustellusti vastaa nykyisiä sääntöjä. Ensimmäisellä kaudella maksoin osallistumismaksun ja ainoa kerta kun olin paikalla liigaa pelatessa minut paritettiin vapaakierrokselle. Ilmeisesti tämän seurauksena olen tilanteessa missä minulla ei ole lainkaan pelejä, mutta silti olen alimmassa luokassa. Korjaukseksi toivoisin, että minut poistetaan liigan pelaajien luettelosta jotta en olisi perusteettomasti epäedullisessa asemassa suhteessa muihin jos joskus pelaan liigassa.

Lisäksi huomio säännöistä: Sääntö koskien tasoituksia ei mielestäni ota huomioon tilannetta, jossa tasoitusten käyttöä toivonut pelaaja päätyy pelaamaan valkeilla. Tällöin mustien pelaaja, joka olisi halunnut pelata ilman tasoituksia menettää tavallaan 2 mahdollisuutta järjelliseen tasa-avaus peliin liigassa: ensimäisen ko. pelissä ja toisen seuraavan kierroksen parituksessa aiheettoman luokan nousun takia. Muutos ehdotukseni sääntöön on, että vain luokitukseltaan heikomman pelaajan toive tasoitusten käytöstä huomioitaisiin ja luokitusten ollessa sama, peli käsiteltäisiin kuin toivetta tasoitusten käytöstä ei olisi esitetty.

--Jarmo Ahosola 02.05.2015

Eiköhän toi onnistu että sinut poistetaan listalta, jolloin voit aloittaa E luokasta mikäli osallistut tulevaisuudessa. 

Mitä tulee tuohon toiseen asiaan. Esimerkiksi tilanne missä F luokassa oleva 2kyu haluaa pelin ilman tasoituksia, ja on 1dan joka haluaa tasoitukset, heidät paritetaan ja seuraavalla kierroksella 2kyu on E luokassa missä peli ilman tasoituksia on huonompi laatuinen kun F luokassa koska vastustajat on vahvempia. Teoriassa toi on toki mahdollinen skenaario, mutta tuntuu aika harvinaiselta. On myös vasta argumentti, se että valkoinen pelaaja haluaa tasoitukset, koska ilman tasoituksia ei käytännössä voi saada gorreja mikäli pelaajilla on eroa vahvuudessa, tosin toi argumentti on hutera koska jo nykyinen järjestelmä on tuota logiikkaa vastaan. Nousemalla luokissa saa mielekkäämpiä tasa alku pelejä (ja sitä myötä gorreja voitoista)(tai rahallisen korvauksen), mutta mikäli F luokssa pelit on liian haastavia ei alaspäin pääse, jolloin tasoitukset on välttämättömiä.

Oleellisinta tässä on ehkä kumminkin se että liiga järjestelmä on mahdollisimman helppo hahmottaa ja säännöt yksinkertaiset. Mikäli säännöt pystyy muotoileen silleen että toi sun kuvaama skenaario vältetään, ilman että esitellään lisää monimutkaisuutta tai poikkeus tapauksia, kannatan sitä toki, koska tasoituksien on nimenomaan tarkoitus tasoittaa peliä mustan pelaajan näkökulmasta.

--Oota 21.5.2015

On tulossa JSM, minkä takia tulee parin viikon tauko ooteai liigassa ennenkun seuraava kausi alkaa. Tämä olisi hyvä ajankohta ehdottaa mahdollisia muutoksia sääntöihin. Mieluiten konkreettisia muutoksia, mitkä eivät ainakaan lisää monimutkaisuutta, mielellään vähentävät sitä. Itse en koe tarpeelliseksi tehdä muutoksia, epäkohdat on pieniä eikä niiden korjaaminen ole helppoa.

--Oota 25.5.2015

/%