Muistan kuulleeni, että keskikastin pelaajien tulisi keksiä keinoja, joilla vahvimmat pelaajat houkutellaan turnaukseen. Tämä huolestuttaa minua, sillä olen kuvitellut, että turnaukseen tullaan pelaamaan. Jos vahvimmat pelaajat menettävät halunsa tulla pelaamaan, niin silloin he ovat menettäneet jotakin, mitä ei voi korvata.

On ymmärrettävää, että vastus, joka Suomessa on tarjolla vahvimmalle pelaajalle, ei ole täysin tyydyttävää. Ennen tämä ei kuitenkaan estänyt vahvimpia kiertelemässä turnauksissa myös maaseudulla. Jos tilanne on muuttunut jonkin gohon liittymättömän seikan tähden, mitään ei voi eikä kuulukaan tehdä. Luin joskus rec.games.go:sta, kun joku britti protestoi, että siviilielämä - työt ja perhe - ryöstää gonpelaajia kesken parhaan tuotantokauden. Ilmiö siis tunnetaan muuallakin.

Ehkä keskikastin pelaajien ei tulisi keksiä keinoja, joilla vahvimmat pelaajat houkutellaan turnauksiin. Turnauksissa pelaamisen pitäisi olla houkuttelevaa itsessään.

-- Teemu Rovio, 5.2.2003

Oma arvaukseni on, että kyseeseen tulee melkoiselta osin pitkästyminen aina siihen samaan. Tämän lisäksi pitkäaikainen tasotuspelien pelaaminen alkaa kantaa veronsa. Ainakin itselläni näillä on suurehko merkitys.

Siviilielämä tietty syö, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Sille ei voi mitään, ollaan kuitenkin amatöörejä, ja sitä vastaan taisteleminen ei vain tule toimimaan. Pitkäaikainen kokemus kertoo, että suuri osa niistä, jotka "eksyivät" elämän puolelle, tulevat takaisin ja jatkavat pelaamistaan. Ellei sitten ole jotain erityistä syytä lopettaa kokonaan -- ja silti on koko joukko entisiä pelaajia, jotka vain aloittivat uuden elämän (ja lopettivat gon.)

Ehkäpä nyt on suvantovaihe, ja usean pelaajan voimavarat ja mielenkiinto ovat vain puhki kulutettuja samanaikaisesti. Jos näin, millään pakkokeinolla ei näitä pelaajia mukaan saada, ja porkkanatkin lienevät jongin aikaa tehottomia... Tässä tapauksessa asia tietty korjaantuu ajan kanssa, nopeamman yrittäminen väkisin ei luullakseni aiheuta kuin vahinkoa.

Jep, arvailua, vaan perustuu omiin fiiliksiini.

-- ObOlli.

Oikeastaan on hiukan ristiriitaista, että terävin kärki on tällä hetkellä hiukan pitkästyneitä, vaikka suomalainen Go elää (ainakin minun mielestäni) parasta aikaansa. Mutta, en tiedä ihmisten motiiveja enkä koita niitä arvaillakaan, todetaan tilanne olevaksi. 

Takapotku toimii hyvänä indikaattorina pelaajien kasvusta, entiset ennätykset taitavat mennä rikki roimasti. Ja myöskin kerhojen pelaajamäärät ovat kasvaneet mukavasti. Arvioisin, käyttäen Takapotkun ja Jaakko Munkin ennakkoilmottautumislistoja hyväkseni, että turnausaktiivien määrä on lähes tuplaantunut viimeisen kahden vuoden aikana. Mikäli kehitys jatkuu tällaisena niin muutaman vuoden päästä saatetaan saada satakin turnaajaa rikki? Uskallan olettaa, että näiden pelaajien tuoma liikemäärä tuo myös kovat pelaajat paikalle, mikäli uusia "uhkia" ei tule alapuolelta niin ainakin mielenkiinnosta ja ovathan palkinnotkin jo vähän mukavemmat. Eikös?

-- [Falla] 05.02.2003

Turnauksen suuri koko muuten antaa mahdollisuuksia nostaa palkintosummia ja tehdä
turnauksen houkuttelevammaksi ulkomaalaisille vahvoille pelaajille, jotka arpovat,
mille muille maille kannattaa mennä omenoita ostamaan ja kaalinpäitä kauppaamaan.
Ulkomaalaisia voidaan houkutella myös muiden turnausjärjestelyiden avulla, joihin
kuuluvat aikataulu, turnausluokka, turnauspaikan viihtyisyys ja sijainti sekä
mahdolliset sivutapahtumat. Tietenkin myös turnauksen markkinointi vaikuttaa sen
houkuttelevuuteen. (Takapotkusta näyttää tulevan houkutteleva turnaus.)

-- [Markku Jantunen], 6.2. 2003