This is version . It is not the current version, and thus it cannot be edited.
[Back to current version]   [Restore this version]

Ajankohtaista luokitustietoa#

Suomen go-liiton hallituksen laatima ja julkaisema luokitusmääräys kertoo, miten luokitusten ja luokittamisen tulee toimia niin kerhoissa kuin muuallakin.

Korotukset-sivulta voi tarkistaa, kuka korotti ja kenet.

Dan-pelaajat on listattu korotusjärjestykseen.

GoR järjestelmästä puuttuvat turnaukset listattu.


Mitä luokitukset tarkoittavat?#

Vahvat pelaajat luokitellaan välille 1 - 9 dan, missä isompi danluku tarkoittaa vahvempaa pelaajaa. 1 danin alapuolella on 1 kyu, ja siitä alaspäin. Mitä isompi kyu-luku on, sitä heikompi pelaaja on. Tyypillisesti aloittelijalle (= juuri säännöt oppineelle) merkitään arvo 30 kyu. Suomalaisia luokituksia antavat toiset gon pelaajat Suomen go-liiton luokitusmääräyksen mukaisesti.

k ja d (k*, d') ovat tuloslistojen lyhenteitä (tai go-servereiden luokituksia). Dan- ja kyu-arvoja käytetään kerhoissa ja turnauksessa pelattavassa gossa. Kuunnelkaa siis tarkasti saamanne korotukset ja jos kirjoitatte niitä sivuillenne, tehkää se oikein. Jos joku luokituksen antaja erehtyy antamaan muun kuin dan- tai kyu-luokituksen oikeaan gohon, niin joku luokitusoikeuden omaava voi puuttua asiaan.

Mitä käytännön merkitystä luokituksilla on?#

Kahden eri pelaajan välinen tasoitus voidaan määritellä suoraan luokituksesta. Jos esimerkiksi 10 kyu ja 7 kyu pelaavat keskenään, antaa vahvempi pelaaja (7 kyu) heikommalle mustat, ja musta saa lisäksi laittaa laudalle kolme kiveä tasoitusta ennen pelin alkua.

Tasoituksia paljon tärkeämpi luokitusten käyttötarkoitus on olla ryhmiinjaon perusteena McMahon-turnauksissa ja muunlaisissa turnauksissa. McMahon-turnauksissa pelaajat saavat alkupisteitä luokituksen perusteella, jolloin voidaan pelata kohtuullinen kierrosmäärä ja silti saada selville osallistujien todennäköisesti paras pelaaja. Joskus luokitus on ryhmiinjaon perusteena lohkotetuissa turnauksissa. Luokituksella on siis suora vaikutus sijoitukseen tavallisimmissa turnaustyypeissä. Pelaajien jakaminen ryhmiin on välttämätöntä, jotta parituksesta saataisiin mahdollisimman järkevä. Peli, jota "ei voi voittaa" ei ole yhtä hauska kuin peli, jonka voi.


Luokittamisesta#

Luokituslistoja#

Juttuja luokitusjärjestelmistä#

  • Shakkipuolella tutkimusta onkin jonkin verran: Mark Glickman
  • Paul Matthewsin malli perustuu Bayesilaisiin todennäköisyyksiin, jossa tuloksista yritetään saada takaisinlaskennalla ihmisten luokitukset.

Keskusteluita luokitusjärjestelmistä ja luokituksista#

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
« This particular version was published on 28-Oct-2008 14:22 by Suvi Leppänen.