Luokittamisesta#
- Luokitusoikeudet Suomessa
- Kerholuokittajat
- EGF:n luokitussivut (GOR)
- EuropeanGoDatabase
- Työkaluja
- GOR systeemistä keskustelua
Luokituslistoja#
- Luokituslista
- Euroopan go-tietokannasta löytyvät kaikkien eurooppalaisten pelaajien EGF-tulokset viimeiseltä kymmeneltä vuodelta
- Suomalaisten EGF-pisteet
- PHP-skripti, jolla voi ihastella eri kerhojen ja myös koko Suomen luokitusjakaumia. Suomen luokitusjakaumaan piirretään myös GoR-jakauma.
- Myös Ari Karppinen ylläpitää listaa suomalaisista pelaajista ja luokituksista: http://members.tripod.com/menashi/FI-go-rating.htm
- Luokitusjakauma vuonna 2003.
Juttuja luokitusjärjestelmistä#
- Shakkipuolella tutkimusta onkin jonkin verran: Mark Glickman
- Paul Matthewsin malli perustuu Bayesilaisiin todennäköisyyksiin, jossa tuloksista yritetään saada takaisinlaskennalla ihmisten luokitukset.
Mitä luokitukset tarkoittavat?#
Vahvat pelaajat luokitellaan välille 1 - 9 dan, missä isompi danluku tarkoittaa vahvempaa pelaajaa. 1 danin alapuolella on 1 kyu, ja siitä alaspäin. Mitä isompi kyuluku pelaajaa on sitä heikompi hän on. Tyypillisesti aloittelijalle (= juuri säännöt oppineelle) merkitään arvo 30 kyu.
k ja d (k*, d') ovat tuloslistojen lyhenteitä (tai go-servereiden luokituksia). Dan ja kyu-arvoja käytetään kerhoissa ja turnauksessa pelattavassa gossa. Kuunnelkaa siis tarkasti saamanne korotukset ja jos kirjoitattne niittä sivuillenne tehkää se oikein. Jos joku luokituksen antaja erehtyy antamaan muun kuin dan tai kyu luokituksen oikeaan gohon, niin luokituskomitea voi puuttua asiaan.
Mitä käytännön merkitystä luokituksilla on?#
Kahden eri pelaajan välinen tasoitus voidaan määritellä suoraan luokituksesta. Jos esimerkiksi 10 kyu ja 5 kyu pelaavat keskenään, antaa vahvempi pelaaja (5 kyu) heikommalle mustat, ja musta saa lisäksi laittaa laudalle viisi kiveä tasoitusta ennen pelin alkua.
Tasoituksia paljon tärkeämpi luokitusten käyttötarkoitus on olla ryhmiinjaon perusteena McMahon- ja muunlaisissa turnauksissa. McMahon-turnauksissa pelaajat saavat alkupisteitä luokituksen perusteella, jolloin voidaan pelata kohtuullinen kierrosmäärä ja silti saada selville osallistujien todennäköisesti paras pelaaja. Joskus luokitus on ryhmiinjaon perusteena lohkotetuissa turnauksissa. Luokituksella on siis suora vaikutus sijoitukseen tavallisimmissa turnaustyypeissä.
Luokituksista on keskustelu aikojen kuluessa paljon.