!!Ajankohtaista luokitustietoa

Suomen go-liiton hallituksen laatima ja julkaisema [luokitusmääräys|Luokitusmääräys] kertoo, miten luokitusten ja luokittamisen tulee toimia niin kerhoissa kuin muuallakin.

[Korotukset]-sivulta voi tarkistaa, kuka korotti ja kenet.

[Dan-pelaajat] on listattu korotusjärjestykseen.

----

!!Mitä luokitukset tarkoittavat?

Vahvat pelaajat luokitellaan välille 1 - 9 ''dan'', missä isompi danluku tarkoittaa vahvempaa pelaajaa. 1 danin alapuolella on  1 ''kyu'', ja siitä alaspäin.  Mitä isompi kyu-luku on, sitä heikompi pelaaja on. Tyypillisesti aloittelijalle (= juuri säännöt oppineelle) merkitään arvo 30 ''kyu''. Suomalaisia luokituksia antavat toiset gon pelaajat [Suomen go-liiton|SuomenGoLiitto] [luokitusmääräyksen|Luokitusmääräys] mukaisesti.

''k'' ja ''d'' (''k*, d''') ovat tuloslistojen lyhenteitä (tai go-servereiden luokituksia). Dan- ja kyu-arvoja käytetään kerhoissa ja turnauksessa pelattavassa gossa. Kuunnelkaa siis tarkasti saamanne korotukset ja jos kirjoitatte niitä sivuillenne, tehkää se oikein. Jos joku luokituksen antaja erehtyy antamaan muun kuin dan- tai kyu-luokituksen oikeaan gohon, niin joku luokitusoikeuden omaava voi puuttua asiaan.

!!Mitä käytännön merkitystä luokituksilla on?

Kahden eri pelaajan välinen tasoitus voidaan määritellä suoraan luokituksesta.  Jos esimerkiksi 10 kyu ja 7 kyu pelaavat keskenään, antaa vahvempi pelaaja (7 kyu) heikommalle mustat, ja musta saa lisäksi laittaa laudalle kolme kiveä tasoitusta ennen pelin alkua.

Tasoituksia paljon tärkeämpi luokitusten käyttötarkoitus on olla ryhmiinjaon perusteena [McMahon-turnauksissa ja muunlaisissa turnauksissa|Turnauskäytännöt]. McMahon-turnauksissa pelaajat saavat alkupisteitä luokituksen perusteella, jolloin voidaan pelata kohtuullinen kierrosmäärä ja silti saada selville osallistujien todennäköisesti paras pelaaja. Joskus luokitus on ryhmiinjaon perusteena lohkotetuissa turnauksissa. Luokituksella on siis suora vaikutus sijoitukseen tavallisimmissa turnaustyypeissä. Pelaajien jakaminen ryhmiin on välttämätöntä, jotta parituksesta saataisiin mahdollisimman järkevä. Peli, jota "ei voi voittaa" ei ole yhtä hauska kuin peli, jonka voi.

----

!!Luokittamisesta
* [Luokitusoikeudet Suomessa|Luokitusmääräys]
* [EuropeanGoDatabase]
* [Työkaluja luokittajille|Työkalu Luokittajille]

!!Luokituslistoja
* [Luokituslista]
* [Euroopan go-tietokannasta|http://www.europeangodatabase.eu/] löytyvät kaikkien eurooppalaisten pelaajien EGF-tulokset viimeiseltä kymmeneltä vuodelta
* [Suomalaisten EGF-pisteet|http://gemma.ujf.cas.cz/~cieply/GO/allfi.html]
* [Luokitusjakauma] vuonna 2006 ja 2003.

!!Juttuja luokitusjärjestelmistä

* Shakkipuolella tutkimusta onkin jonkin verran: [Mark Glickman|http://math.bu.edu/people/mg/ratings.html]

!!Keskusteluita luokitusjärjestelmistä ja luokituksista

* [Näkemyksiä luokituksiin]
* [GOR systeemistä keskustelua]

* [Ehdotus luokittajan ohjenuoraksi]
* [Ehdotus luokitustyökaluksi]
* [Luokittamispolitiikka ja turnauskäytännöt]
* [Luokituskeskustelu], [LuokituskeskusteluII], [LuokituskeskusteluIII], [LuokituskeskusteluIV], [LuokituskeskusteluV], [LuokituskeskusteluVI]
* [Luokituskomiteakeskustelu]
* [Luokitusten arviointi tasoituskivistä]
* [Luokitusten parantelua]
* [Luokitusten paranteluehdotuksia]
* [Vahvuuden arviointisysteemi]
* [Suomalaisten turnausmenestys ulkomaalaisia ja suomalaisia vastaan]
* [Korottamiskeskustelu]
* [Korottamiskeskustelu 2023]