Tämmöinen kongressi joulukuun lopussa Lontoossa tuli vastaan...

[http://www.bexfield.com/clgc/lon_open.htm]

Voisin hyvinkin itse harkita lähteväni Lontooseen uudeksi vuodeksi, mutta kiinnostaako ketään muuta lähteä samaan paikkaan?  Yhteismatkaan tuskin lähden mukaan, koska mulla on eräitä rajoitteita lentolippujen suhteen (lentänen joko lentomailipisteillä tai ylijääneillä vouchereilla, eli ihan se halvin lento Ryanairilla ei onnistu).

-- JanneJalkanen

Minä lähden. Varasin Ryanairin lennon Tampere-Lontoo-Tampere. Kokonaishinta suoralle meno paluu -lennolle oli naurettavat 69 euroa. Meno-paluu -junayhteys Stansteadin lentokentältä (ei välipysähdyksiä) maksaa 32 euroa. Majoitus kahden hengen huoneissa maksaa 23 puntaa per yö (käsittääkseni) per henkilö eli hieman alle 33 euroa. Hintaan sisältyy aamiainen Öitä on viisi, jos viipyy koko kongressin ajan. Turnausmaksu on 25 puntaa eli noin 36 euro (opiskelijoille, työttömille ja  eläkeläisille 15 puntaa). Matkan kokonaishinta Tampereelta lentoineen, turnausmaksuineen ja majoituksineen on siis __kahden hengen huoneissa__ 300 euroa. Ravintolahinnat ovat Lontoossa kuulemma kalliihkot mutta ruokaa saa tarvittaessa kaupastakin. Neljän hengen huoneessa kokonaishinnaksi tulee 255 euroa. Opiskelija-asuntolan makuusalissa (ei pesuallasta eikä aamiaista) kokonaishinnaksi tulee 213 euroa. Majoitus on samassa rakennuksessa kuin pelipaikka. Paikka on kuulemma hyväkuntoinen ja siisti.

Turnausesitteessä on tarkempaa tietoa. Mainittakoon kuitenkin tässä, että turnaus on Toyota-Tourin osakilpailu, joten sinne tulevat Euroopan huiput. Osallistujia tulee oli viime vuonna noin sata. (Erikoissääntönä on, että turnauksessa on tasoituksena MacMahon-pisteiden välinen ero miinus yksi kiveä. Käytännössä tällä ei ole mitään merkitystä paitsi alimmassa McMahon -ryhmässä, jossa joku heikko pelaaja saattaa olla viimeisillä kierroksilla yli kaksi MM-pistettä muita perässä. Tarkoitus on ilmeisesti ollut houkutella myös heikompia pelaajia.) Koska turnaus on nelipäiväinen, kierroksia on __kahdeksan__. Kongressin lopuksi on uudenvuoden päivällinen ja juhlat. 

London Open Go Congress on mielestäni gon pelaajan kannalta ideaalinen tapa viettää uutta vuotta. Pilkkahinnalla Lontoon ydinkeskustaan pelaamaan gota ja juhlimaan pois Suomen megapakkasista. Lisäbonuksena on, että brittien luokitukset ovat hieman heikompia kuin mannermaiset, joten tämä on otollinen tilaisuus GoR-pisteiden rosvoamiseen.

Tamperelaiset ja muut, jotka ovat tulossa mukaan, voivat ilmoittaa aikeistaan alle, jotta voimme varata yhteismajoituksen. Kovin myöhäiseen aikaan varaamista ei kannata jättää, koska tuollainen paikka buukataan täyteen aivan takuuvarmasti.

||Nimi||Single room||Double room||Four person room||Dormitory||
|Markku Jantunen|-|ok|ok|-|

-- [Markku Jantunen], 17.9. 2003

Tuo majoitushan on oikeasti käsittämättömän halpa; Lontoossa saa tyypillisesti maksaa huonostakin hotellihuoneesta jotain 40 puntaa yö (paitsi tietysti jos pääset matkatoimiston kautta halpaan sopimushotelliin).

Itse suunnittelin olevani paikalla viikon verran, sillä tuo turnausaikataulu on sen verran tiukka että kovin paljoa ei kaupungilla ehdi hortoilla.  Ja muutaman kerran Lontoossa reissanneena voin taata että siitä kaupungista ei tekeminen lopu :-).  Bonuksena mainittakoon että joulunjälkeisalennusmyynnit ovat täydessä vauhdissa tuolloin, joten shoppailuun voi laskea kuluvan rahaa...

Ruoka Lontoossa maksaa kyllä, mutta kaupunki on kuitenkin kuuluisa ravintoloistaan, joten niitä kannattaa harkita testattavaksi.  Ruokaa saa myös kohtuuhintaan pubeista.

Varoitettakoon tosin että Lontoossa on oikeasti kylmä tuohon aikaan: briteillä kun on outo kuvitelma että he asuvat lämpimässä maassa, ja kaksoislasit ja lämpöeristys on vain rikkaille tai muuten vain oudoille.

-- [Janne Jalkanen]

WorldClimaten mukaan vuorokauden keskilämpötila tammikuussa on +3.9 C. Vastaava luku Helsingille on -6.1 C ja Tampereelle -9.3 C. Perinteinen suomalainen tapa viettää uutta vuotta on ollut viettää ravintolailtaa kaupungilla. Koska ravintolat ovat tuolloin täydenlaisia, jonotusajat ulkona kadulla ovat hyvin pitkiä. Uudenvuoden yö Suomessa on ollut keskimäärin erittäin kylmä. Pakkasta on usein ollut sisämaassa yli 15 astetta. Rannikoilla toki vähemmän, mutta ilman kosteus tekee jonottamisesta entistäkin v-mäisempää. Toisinaan, kuten viime vuonna, pakkasta on ollut jopa 30 astetta.

Lontoossa on keskimäärin 10 astetta lämpimämpää, joten siellä ei tuollaisia ongelmia ole. Lämmitykset ja eristykset ovat brittiläisissä asunnoissa yleensä suomalaiseen verrattuna huonot, mutta kunnon viltillä kyllä selvää.

-- [Markku Jantunen], 18.9. 2003

Olen viettänyt aikaa Lontoossa tammikuussa.  Keskimäärin palelin siellä pirun paljon enemmän kuin Helsingissä paukkupakkasten aikaan, johtuen siitä, että lämpiäminen oli hankalampaa kun ei voinut vaan mennä sisälle lämpimään; siitä, että Lontoossa tuulee paljon, ja siitä, että ilma on siellä kosteampaa kuin Suomessa (avomeri vs umpijääkansi).

Siellä normaaleissa suomalaisissa talvikamoissani hytistessäni oli kyllä laiha lohtu se, että tilastojen mukaan minulla pitäisi olla lämpimämpi kuin Helsingissä.

-- [Janne Jalkanen]

No, pysykää sitten kaukana Lontoosta uutena vuotena.

-- [Markku Jantunen]