Mikä on Kuka vois tulla sieneen? 2012 turnaus? #
Turnauksessa jokaisella kierroksella on oma nimensä ja sienilajille tyypilliset ominaisuutensa jotka vaikuttavat pelin kulkuun. Jokainen osallistuja tulee pelaamaan vähintään yhden pelin valkokärpässienisäännöin, sekä joitain yhteissienestyspelejä. Lisäksi osallistujat ovat saaneet ilmoittautumisen yhteydessä kertoa halukkuutensa mahdollisiin ylimääräisiin punakärpässienipeleihin.
1. kierros, Tryffelikortti#
Tryffelit on sienten suku. Lajit elävät maan alla symbioosissa tammen ja joidenkin pähkinäpuiden kanssa. Eräät lajit kuuluvat maailman kalleimpiin ruoka-aineisiin. Tryffelien löytäminen on hankalaa, koska sienet kasvavat kokonaan maanpinnan alla. Tryffelin etsintään on koulutettu sikoja ja koiria, jotka tarkan hajuaistinsa avulla löytävät tryffeliesiintymät. Sikojen käytön ongelma on, että ne yrittävät itse syödä löytämänsä tryffelit. (Lähde: wikipedia)
Valkokärpässienipelaajat: Maula - Pulkkinen, Koivulahti - Saari, Bennour - Lemström.
Valkokärpässienisäännöt: Saa käyttää halutessaan kerran seuraavat oljenkorret:
1. Saa ostaa neuvon itseään vahvemmalta pelaajalta. Neuvo maksaa vastustajalle luovutettuna yhtä monta kiveä kuin kuinka paljon vahvemmin luokitetulta pelaajalta neuvon saa. Neuvoa ei ole pakko noudattaa. Neuvon ja kysymyksen tulee olla tarkkoja, yhtä asiaa koskevia. Jos kysyjä voittaa pelinsä, saa myös neuvoja sienipisteen.
2. Saa pelata toisen laiton putkeen. Tämä kyseinen laitto ei kuitenkaan saa suoraan syödä mitään kiveä siten että se poistettaisiin heti laudalta.
Punakärpässienipelaajat: Salo - Heikkinen A., Kytölä - Vahtera
Molemmat pelaajat saavat yhden kerran veto-oikeuden. Pelin aikana saa siis kerran käskeä vastustajaa perumaan laittonsa, jolloin vastustajan tulee pelata kivi johonkin muuhun paikkaan laudalla. Myös passaus katsotaan laitoksi.
2. kierros, Korvasienikortti#
Korvasieni on herkullisena pidetty, käsittelemättömänä erittäin myrkyllinen sienilaji. Korvasienten myrkystä noin 90% on gyromitriiniä, joka on hengenvaarallinen solumyrkky, mutta herkästi hahtuva ja vesiliukoinen. (Lähde: Wikipedia) Korvasieni ryöpätään, eli kiehautetaan nopeasti puhtaassa vedessä yleensä muutamaan kerran, jonka jälkeen siitä tulee syömäkelpoista.
Korvasienikortilla pelaavat kaikki.
Koska korvasieni on myrkyllinen ennen kuin sen ryöppää riittävän monta kertaa, ovat pelin säännöt seuraavat:
1. ryöppäys: kaikki pelaajapareista on paritettu käsin siten, että jokaisella parilla on vähintään yksi tasoituskivi. Händejä saattaa olla myös enemmän kuin yhdeksän jos tasoero on riittävän suuri. (Mms -1)
2. ryöppäys: musta saa päättää tasoituskivien paikat laudalla.
3. ryöppäys: musta saa päättää pelin alussa vaihtaako osan tai kaikki tasoituskivistään a' 10 pisteeseen.
3. kierros, Sienisalaatti#
Sienisalaatin reseptin voi tehdä vaikkapa tällaisella reseptillä.
Valkokärpässienisäännöin pelaavat: Juippi - Nenonen ja Lukkari - Salo
Ohjeet: Kaikki peleistä aloitetaan nigirillä. Pelataan yksi 13 x 13 -laudan peli, yksi 9 x 9 -laudan peli sekä yksi muotopeli isolla laudalla. Paras kolmesta saa voiton ja sienipisteen. Muotopeli pelataan siten, että laudan ykkösriveille laitetaan valmiiksi mustan kivet, lukuun ottamatta 1-1 -pisteitä. Valkea aloittaa pelin pelaamalla laudalle ja musta pyrkii estämään valkean elämisen. Jos valkea saa aikaan elävän ryhmän, on valkea voittanut.
Punakärpässienistää saa kuka vain haluaa. Pelin jälkeen kirjoitetaan lyhyt tarina pelistä anonyymisti, tarinaa kenellekään näyttämättä.
Pelin jälkeen osa tarinoista luettiin ja jos tarinan kirjoittaneen pelaajan pelipari tunnisti oman pelinsä, saivat molemmat sienipisteen.
4. kierros, Ryhmätuhkelo#
Valkokärpässienisäännöin pelaavat Ritakallio - Koivulahti vs Ruusula - Juippi sekä Siukola - Tuovinen vs Timperi - Mänttäri
Ohjeet: Kyseessä on paripeli, jossa parin heikompi osapuoli tekee kaikki laitot ja päätökset laitoista. Heikompi ei saa sanoa tai kysyä missään vaiheessa peliä mitään laittoihin liittyvää. Vahvempi saa antaa pelin edetessä neuvoja omalle parilleen, mutta ainoastaan käyttäen proverbejä, suomalaisia sananlaskuja tai juuri keksimiään sanontoja jotka ovat riittävän kaukana suorasta neuvosta. Sallittua on esimerkiksi sanoa ”ei pidä antaa hanea kahden kiven päähän”, ”parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla”, tai ”jos lapselle sakset antaa niin silppua tulee ja silmiä menee.” Kiellettyä on sanoa pelaa hane / tsuke / yhden hyppy, puolusta, kytke, tee bambu tai tyhjä kolmio yms.
Punakärpässienisäännöin pelaavat: Nenonen - Koskinen - Jaantila vs Lempiäinen - Lukkari
Ohjeet: rengo
5. kierros, Kääpä#
Ohjeet: tällä kierroksella peli aloitetaan normaalisti. Lisäohjeita tulee pelin aikana. Koska pelin kulkua ei tietdetä etukäteen, ei normaalia voittoa jaeta lainkaan, vaan voitot tulevat sienipisteinä.
Pelin kulku: Kun noin 15 minuuttia oli pelattu, pelattiin laitot siten että valkoinen oli laittanut viimeisen laiton ja kellot laitettiin pauselle. Tämän jälkeen 1-pöytä vaihtoi pelaajia 2-pöydän kanssa parien ja värien pysyen samoina. Jonkin ajan kuluttua tuli uusi käsky vaihtaa takaisin siihen pöytään jossa oli aiemmin pelannut, jos molemmat pelit olivat vielä käynnissä. Omasta voitosta sai sienipisteen, ja jos sen lisäksi myös peli mitä itse oli lisäksi pelannut osan ajasta voitti, sai myös siitä sienipisteen. Jos omaa voittoa ei ollut saanut, ei myöskään toisesta pöydästä saanut sienipistettä.
6. kierros, Jalkasilsa#
Jalkasieni eli jalkasilsa (tinea pedis) on ihon pinnassa elävä sieni, joka saa ihon kutiamaan voimakkaasti. Nimestään huolimatta jalkasientä esiintyy myös muualla kuin jaloissa. Tavallisia paikkoja sille ovat varpaiden välit, nivuset ja muut kehon taipeet. Jalkasieni tarttuu erityisen helposti julkisissa tiloissa, joissa kävellään paljain jaloin. Tällaisia paikkoja ovat muun muassa uimahallien pesutilat. Sen sijaan löylyhuoneessa sienet eivät yleensä tartu. (Lähde: Wikipedia)
Jalkasilsakortti: koskee kaikkia.
Ohjeet: jokaisesta vangista saa tuplapisteet.
Parantumaton versio: Kytölä - Lajunen ja Timperi - Ritakallio
Tästä jalkasienestä ei pääse eroon vaikka haluaisi. Tuplapisteet koskevat myös tätä. Pelaajien tuomiona on olla itse hiljaa koko pelin ajan, sen sijaan pelilaudan ääreen saapuu kommentoimaan, laittoja vapaasti kritisoimaan, mokat sormella osoittamaan sekä pelitaitoa tasapuolisesti tylyttämään Janne Nikula. Pelaajat tyytyköön kohtaloonsa.