This is version . It is not the current version, and thus it cannot be edited.
[Back to current version]   [Restore this version]

Viittauksia gohon kirjallisissa ja sähköisissä lähteissä:

(Pistäkää aikajärjestykseen julkaisupäivän/vuoden mukaan, kiitos!)


Yrjö Karilas: Antero Vipunen (WSOY, 1950), s. 615

KIINALAINEN GO-PELI

Ota ruutupaperia ja erota siitä 19x19 viivaa, jotka muodostavat 361 leikkauspistettä. Siinä on pelikenttä. Kahdesta pelaajasta toinen ottaa 180 mustaa ja toinen 180 valkoista pelinappulaa (nappia, pahvipalaa tms.). Jos nappuoloita on vähemmän, on tietenkin leikkikenttää vastaavasti pienennettävä.

Leikkijät asettavat vuorotellen nappulansa leikkauspisteisiin (ks. kuvaa) eikä ruutujen keskelle, kuten useissa muissa peleissä. Tarkoituksena on muodostaa ketjuja, vallata niiden avulla mahdollisimman paljon leikkauspisteitä ja "syödä" vastustajan nappuloita. Voittaja on se, joka pelin päättyessä on saanut eniten "pisteitä". Ketju tarkoittaa nappulajonoa, joka sulkee sisäänsä renkaan tavoin leikkauspisteitä (viivoineen).

Kuvassa ovat mustat nappulat pisteissä b3, b4, c2, c5, d1, d6, e2, e4, e6, f3, f5 ja muodostavat ketjun, joka täydellisesti sulkee sisäänsä tyhjät pisteet c3, c4, d2, d3, d4, e3 ja valkoiset nappulta d5, e5. Nappula syödään siten, että se täydelleen suljetaan ketjun sisään. Jos pisteeseen d4 asetetaan musta nappula, tulevat valkoiset nappulat d5, e5 syödyiksi.


8. 2. 2003 Helsingin Sanomat

"Shakki jää, Go tulee" Kaksi n. 20 cm palstaa, toisen lopussa palstan levyinen kuva pelilaudasta ja kivikupeista, jossa peli näyttää jo aika loppuvaiheelta. Kuvateksti: "Shakki on kohta kaluttu tietokoneilla loppuun. Alkavatko tekoälyn tutkijat nyt perehtyä aasialaiseen Go-lautapeliin?"


24.3.2003 KauppalehtiExtra, No 57B, Informaatiotekniikka -liite s. 4-5:

Koko aukeaman juttu Tuomas Lukasta, pelaa kuvassa gota.

"Go on helppo ihmiselle, mutta vaikea tietokoneelle... Kyse on tekoälyn perustutkimuksesta. Mikä tahansa asia, jonka ihminen osaa paremmin kuin tietokone, on mielenkiintoinen." Myös paljon muita go-viittauksia.


Syksy 2003: Möykky ss. 12-13

Kupittaan lukion lehdykässä on Kaj Sotalan (ei näy luokituslistalla, minne lie kadonnut?) kirjoittama pitkä juttu goosta ja sen alkeista: http://www.tkukoulu.fi/~kuplukio/files/moykky022003web.pdf


Mikrobitti-lehti 9/2003:

Kuvateksti: "Vastapainoksi verkkopeleille Helsingin yliopiston Tietojenkäsittelytieteenlaitos toi osastolleen perinteisiä aivopähkinöitä, kuten shakki- ja go-laudat." Kuvassa ei suinkaan pelata shakkia, vaan gota.


Suomen kuvalehti 20/2004:

Artikkeli Pohjois-Koreasta sisältää kuvan, jossa lapset pelaavat "go-lautapeliä". Kuvateksti kertoo pelin nimen näin.


National Geographic 5/2004:

Samurai-artikkelissa yhdessä kuvatekstissä lukee "Kaikentasoiset samurait pelasivat go-lautapeliä, jossa taistellaan alueiden hallinnasta. Se aiheutti varmaankin yhtä paljon riippuvuutta kuin nuorten kabukinäyttelijöiden kännykkäpelit".


21.5.2004 Savon Sanomat

Go lauta oli etusivulla. Lehteen tuli ihan mukavan tuntuinen artikkeli ja sattuneesta syystä Tomilla on muutama kappale lehteä jos vaikka joku sellaisen haluaisi. Tengenille menee yksi kappale.


26.5.2004 Keskisuomalainen

Olli Hella ja Tomi Väisälä juttelevat fiksuja gon tiimoilta. Suht pitkä juttu, kuva ja kaikki. Hikaru no go:kin mainitaan otsikon "Sarjakuva pelasti gon" alla. Ilmeisesti sama juttu kuin Savon Sanomissa, paikallislehdet kun tekevät paljonkin jutunvaihtoa.


30.5.2004 Helsingin sanomat

Ulkomaan uutisissa oli artikkeli korealaisista, jotka oli Neuvostoliiton aikana pakkomuutatettu Uzbekistaniin. Artikkelin mukaan haastatellut pelasivat dominoa, mutta kuvassa peli näytti epäilyttävästi go-peliltä. Tosin pelaajat ja pelivälineet eivät olleet fokuksessa, vaan eräs haastateltu. Vaikea sanoa :-)


3.12.2004 Aamulehti

Torstaina paria päivää ennen Toyota Tour -turnausta Aamulehdessä julkaistiin vajaan sivun juttu gosta. Kuvassa Suvi Leppänen ja Antti Tarvainen pelaavat pikapeliä ja Tapio Vuorinen seuraa vierestä. Toinen kuva on iso lähiotos go-laudasta. Etusivulla on pieni kuva ja linkki juttuun. Juttu antaa gosta positiivisen kuvan ja on muutenkin ihan hyvä.

Perjantaina 4.12. Valossa (= Aamulehden perjantailiite) oli vielä Poppelin (kolmossivun sekopäinen viikon tapahtumista tiedottava palsta) numero kolmosena seuraavat sanat: "Mielesi tekee kiinalaista. Tampereen teknillisellä yliopistolla järjestetään kansainvälinen go-peliturnaus. Haastat itämaiseen taktiikkapeliin unkarilaisen mestaripelaajan Dianan, joka siirtelee nappuloita lähes ammatikseen. Lankeat ja häviät. Kuinka voisit vastustaa vampyyritappaja Buffyn näköistä taktikkoa?"

Jutut saatiin lehteen, kun lähetimme Kani6:n lehdistötiedotteen Aamulehden kotimaan toimitukseen ja Valon tutulle toimittajalle. Lähetimme tiedotteen myös Hervannan Sanomiin ja Tamperelaiseen, mutta niistä ei kuulunut mitään.


8.1.2005 TV1 -uutiset

Kuopiossa järjestetyssä lautapelitapahtumasta TV:ssä pitkä juttu (about 20 sek). Vaikka idea oli ilmeisesti kertoa ihan uusista lautapeleistä niin suurimman osan ajasta näytettiin Go:ta. (Ehkä siksi, että go-pelaajia oli paikalla paljon ja että, Go-peli on esteettisen kaunis :)
-vet


5/2005 Tieteen kuvalehti

Aukeaman kokoinen juttu, webissä ainakin osa. Itse juttu taitaa käsitellä käsinkirjoitetun tekstin tunnistamista ohjelmallisesti, mutta ainakin go on mainittu :-)


Deko 5/2005

Deko - esittelee artikkelissaan "Tuulahdus itää" sivuilla 48-53 huippumuodin edustajana Kijoen kämpän. Go-lauta on tärkeä osa nykyaikaisen sisustuksen estetiikkaa, mukana kahdessakin kuvassa.


MikroBitti 10/2005

Asiaa shakista ja goosta otsikolla "Voittaako tietokone ihmisen?" sivuilla 71-73. Melko asiantuntevaa selitystä siitä, miksi tietokone ei pärjää goossa. Mukana lyhyesti goon säännöistä ja linkki tähän wikiin.


Ilta-Sanomat 03.10.2005

"Ruudun kasvatit"-kolumni TV-osiossa kertoo kiehtovasta pokeriohjelmasta, lopussa maininta "Moni muukin peli muuttuisi samalla kaavalla kiinnostavaksi. Japanilaiset ovat tehneet kiinalaisesta mahjong-uhkapelistä viihdyttäviä sarjakuvia, joten tv-ohjelmakin voisi toimia. Ehkä myös älypelit go ja shakki ovat televisuaalisempia lajeja kuin miltä vaikuttaa."


Studiamedia (TTY:n verkkolehti) 26.4.2006

Juttu go:n joukkue-SM-kisoista 2006. Juttua varten on haastateltu Vesaa ja Suvia. Lisäksi on kerrottu hieman pelistä käyttäen hyväksi MikroBitin juttua. --Suvi

GoMelkeinMediassaTaiKirjoissa


Vantaan sanomat Keskiviikko 27.9.2006

Gotekin promo omasta kerhostaan + ja goosta yleensä. juttu


Suomenkielinen Wikipedia 27.11.2006

Suositeltu artikkeli : Go


OUBS esitti liveottelun talvilähetyksessään 8.2.2007.


Yliopistolainen 4/2007, 24.4.2007

Laskupäätä ja muototajua - Helsingin yliopiston henkilöstölehden takakannessa koko sivun go-aiheinen juttu ja Miika Nikulan haastattelu, mukana kuvia YliGo:n peli-illasta.


Valkeakosken sanomat perjantai 6. heinäkuuta 2007

Artikkeli "Viikonloppu vilisi ohitse pelipöydässä - Go-lautapeli valtasi Päivölänkin" on skannattuna liitetiedostoissa.


IT-Viikko 18.7.2007

Huolestunut nettipeliaddikteista
Kiina nettipelaajille: Urheilemaan!

Kiinan hallitus on käynnistänyt maanantaina uuden kampanjan nettipelaamisen rajoittamiseksi. Kolmen tunnin nettipelaamisen jälkeen alle 18-vuotiaiden täytyy lopettaa pelaaminen ja painua urheilemaan. Uhkakeinona käytetään pelissä ansaittujen pisteiden poistamista.

Maanantaina alkaneen kampanjan säännöt velvoittavat kiinalaiset nettipeliyhtiöt asentamaan ohjelmiston, joka kysyy pelaajan henkilötietonumeroja.

Kolmen tunnin pelaamisen jälkeen ohjelma neuvoo alle 18-vuotiaita lopettamaan pelaamisen ja painumaan urheilemaan. Jos teinit jatkavat pelaamista, ohjelmisto antaa vain puolet pelissä tienatuista pisteistä. Viiden tunnin jatkuvan pelaamisen jälkeen kaikki pisteet pyyhitään pois.

Kolmen tunnin rajoituksen kerrotaan juontuvan Go-strategiapelin pelaamiseen kuluvasta ajasta.

Rajoittimen on ottanut käyttöön muun muassa shanghailainen The9, joka pyörittää Vivendin World of Warcraftia Kiinassa.

Kiinan yli kolmestakymmenestä miljoonasta nettipelaajasta noin kymmenesosa on alaikäisiä. Maan hallituksen ohjenuorat eivät kiellä nettipelaamista todeten "pelaaminen on hyväksi aivoille, mutta nettipeliaddiktio runnoo kehoa", kertoo kanadalainen Globe and Mail.

ps. Ilmeisesti toi 3 h rajoitus tulee siitä, että pitää voida pelata edes yksi GO-peli rauhassa ;)


Vauhdikasta videoviihdettä Itävallan go-kongressista. Vesa in the YouTube

-- Vesa 17.7.2007


Helsingin Sanomat, Kuukausiliite lokakuu 2007

Missä hän on nyt?

Tuomas Lukka - Nuori nero keksii robottia

... 22-vuotiaana hän sai kolmen vuoden apurahan maineikkaaseen Harvardin yliopistoon ja vapaat kädet tehdä mitä huvittaa. Lukka alkoi tutkia tekoälyä sekä itämaista, 4000 vuotta vanhaa Go-lautapeliä, johon hän oli tutustunut Sysmän ekokommuunissa. ...
... Hän siirtyi viime vuonna teknillisen korkeakoulun huippuyksikköön tutkimaan laskennallista neurotiedettä ja robotiikkaa. Tässä työssä Lukka on päässyt viimein hyödyntämäään niitä tekoälyyn liittyviä tietojaan, joita hän oppi yrittäessään turhaan ratkaista Go-pelin mysteeriä. ...


IEEE Spectrum: Cracking Go (lokakuu 2007)


Tiede 7/2009, s. 52: Koreoita käsittelevässä jutussa koko sivun kuva puistossa badukia pelaavista ihmisistä ja kuvateksti: "Pohjoisen paimennuksen jälkeen Soul tuntuu kuin Tokiolta, joka vain askeltaa verkkaisemmin. Täällä on kesken päivän aikaa vaikka puistošakille."

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.

List of attachments

Kind Attachment Name Size Version Date Modified Author Change note
jpg
Etusivun-kuva.jpg 44.5 kB 1 12-Jan-2007 19:03 Vesa
jpg
K 1 Kuva.jpg 446.1 kB 1 09-Jul-2007 18:00 JaakkoSärelä
jpg
K 3 Teksti muokattu.jpg 312.1 kB 1 09-Jul-2007 18:00 JaakkoSärelä
jpg
K 4 Teksti muokattu.jpg 252.1 kB 1 09-Jul-2007 18:00 JaakkoSärelä
« This particular version was published on 15-Jul-2009 18:34 by 83.146.213.186.