This is version . It is not the current version, and thus it cannot be edited.
[Back to current version]   [Restore this version]

Arvio gokellosta#

Tätä kelloa olen kokeillut hieman pidemmältä aikaväliltä, mutta kirjoittelen tästäkin arvion kun sitä ei ole. Excalibur on käytännöllinen gokellon standardi ja valtaosa turnaus- ja kerhokäytössä olevista gokelloista on Excalibureja, joten kello ei sen puolesta kaipaa esittelyjä. Excalibur näyttää kuitenkin poistuneen tuotannosta ja sen kanssa on saatavuusongelmia. Esimerkiksi Amazon myy sitä edelleen varastostaan, mutta ei suostu myymään sitä Suomeen takuuongelmien takia. Eikä muidenkaan nettikauppojen kohdalla onnistanut kun sitä yritin ostaa.

Excalibur GameTime II (Mainoskuva ei ole realistinen, vaan siinä on näytön lähes kaikki ominaisuudet näkyvillä)

Uutta pitäisi sitten löytää, joten päädyin Gaimportin DGT960 kelloon. Excalibur on kuitenkin erinomainen kello. Paitsi että se on toiminnoiltaan monipuolinen, niin se on kellona myös näppärän kokoinen ja samalla tukevan oloinen, vaikkakin sen kumitassut tuppaa toisinaan kadota. Eli pelituntuma on mielestäni gokellojen parhaasta päästä. Selkeä iso nappula, jota on miellyttävä painaa. Sen ehdottomia etuja on myös hyvin selkeä ja suurikokoinen näyttö.

Kellona se on siis erinomainen ja gokäytössä riittävän kestä. Se tuskin kestäisi šakin pikapelisessioita, mutta go on luonteeltaan paljon rauhallisempi peli, joten tietääkseni Suomessa ei oleellisesti ole ollut kellon kestävyyden kanssa ongelmia.

Excaliburin ongelmakohdat ovat kuitenkin siinä miksi se on suosittu gokellona, eli sen toiminnot ovat erittäin monipuoliset. Tästä johtuen sen ohjelmointi on myös hyvin monimutkaista eikä sen ohjelmointi luonnistu ilman ohjekirjan apua ja harjoittelua. Sen ohjelmoinnin oppii toki jos sitä tekee paljon, mutta ongelmaksi muotoutuu se ettei kovin moni siihen vain jaksa perehtyä ja näin jaksa kokeilla sen moninaisia ominaisuuksia. Valitaan vain preset 88, vaikka 30min + 30 kiveä 5 minuutissa on pelillisesti melko huono valinta lisäajaksi ja on aiheuttanut monta katkeraa aikatappiota kokemattomille dan-pelaajille. Ihmisten ajankäyttötaidossa ei ole yleensä kehumista.

Itse tyydyn useimmiten valitsemaan vain preset 13:n (20min absoluuttinen) johon lisään 8-14 sekunnin Fischer-bonuksen, sen kun oppii niin se on suhteellisen näppärä aika-asetus valita. Excalibur tarjoaa mahdollisuudeksi ohjelmoida viisi käyttäjän aika-asetusta. Näiden ohjelmointi on kuitenkin kohtuullisen monimutkaista ja siellä on paljon toimintoja joiden merkitystä en tiedä. Esimerkiksi mitä ovat »word» tai »claim»? Kun ei tiedä mitä nämä tekee, niin sitten joskus pelin päätyttyä tulee omituinen tilanne, jossa lippu ei tipukaan, vaan aika lähtee kävelemään ylöspäin!

Nämä ovat hankaluuksia, ja sen käytön perusasiat pitäisi käydä manuaalista läpi. Presettien käyttö on kuitenkin melko yksinkertaista, joten jos niillä pärjää, niin sitten on oleellisesti helpompaa. Excalibur ei tietääkseni ole niin hanka käyttää kuin Chronos tai DGT2010 tms. satasen kello, koska ainakin Excaliburin etuna on melko informatiivinen näyttö. Eli näyttö antaa hiukan apuja mitä mikin toiminto tekee, ettei kaikkea tarvitse tehdä numerokoodien avulla.

Toinen ongelmakohta Excaliburissa lienee se että se on patterisyöppö. Se vaatii 4 AA paristoa ja enkä tiedä kuinka kauan niillä on käyttöaikaa. Jos käyttöaikaa ei mitata vuosissa, niin patterien toimitus aiheuttanee turnaustenjärjestäjille ylimääräistä päänvaivaa.

Excaliburin saa varoittamaan 1-59 sekuntia ennen ajan loppumista. Tämä on ihan kiva, mutta kaipaisin tämän piippauksen lisäksi myös automaattista varoitusta viimeisen viiden sekunnin ajalle. Jos piippaus tapahtui 30 sekuntia ennen ajan loppumista, niin kellon ehtii unohtamaan vielä monta kertaa tämänkin jälkeen. Puolen tusinaa turnauspelejä olen hävinnyt tämän puutteen takia, joten mielestäni se on puute. Erityispuute se on siksi ettei Excalibur osaa laittaa varoituspiippausta viiveen aikana. Tämä melkein pois sulkee viiveen järkevän käyttömahdollisuuden, muutoin kuin pikapeleissä. Toisaalta 19 sekunnin viive on suurin sallittu, joten sekin on ylimääräinen turha rajoite.

Vaikka Excaliburissa on paljon puutteita käyttöliittymän suunnittelussa etunenässä, niin on se silti yksi parhaista gokelloista. Parempi kuin DGT2000 ja DGT960, joista minulla on kokemusta ja tietenkin parempi kuin analogiset kellot. Pääosa Excaliburin puutteista on kuitenkin kosmeettisia. Kyllä sitäkin oppii käyttämään, kun harjoittelee. En tosin edelleenkään tiedä kuinka siihen lisätään pelin aikana aikaa.

Excaliburin paras puoli on, että se on kokonaisuutena kenties paras pelikello – ainakin hintalaatusuhteeltaan.

Plussat #

+ Pelituntumaltaan erinomainen kello
+ Selkeä näyttö ja selkeät vuoropainikkeet
+ Monipuoliset toiminnot
+ Viisi ohjelmoitavaa tallennuspaikkaa
+ Erinomainen hintalaatusuhde

Miinukset#

- Hyvin hankala ohjelmoitavuus
- Kömpelö käyttöliittymä
- Virtasyöppö (4 AA patteria)
- Saatavuus on heikentynyt

Ominaisuudet#

  • Monipuoliset aikatoiminnot
  • * absoluuttinen
  • * bonusaika (Fischer)
  • * viive (Bronstein)
  • * kanadalainen lisäaika
  • * japanilainen lisäaika
  • * pääaika + toinen aika + kolmas aika
  • * tiimalasi, kongi, positiivinen aika
  • * Siirtolaskurit eri aikajaksoille eli tarvitsee pelata tietty määrä siirtoja

(Lisäilen enemmän ominaisuuksia joskus myöhemmin)

–– Jouni, 17.2. 2011

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
« This particular version was published on 17-Feb-2011 05:01 by Jouni Valkonen.