Tarkoituksenani on esittää suuntaviivoja ihmisen suorittamaa luokittamista varten. Jo pitkään no puhuttu tarpeesta luoda säännöt luokittamista varten, joita sovellettaisiin tasapuolisesti kaikkia luokitettavia kohtaan. Tämä kirjoitus on raakaversio ja tarkoitettu julkisesti ruodittavaksi ja kollaboratiivisesti "lopulliseen" muotoon saatettavaksi. 

Nykyisessä järjestelmässä luokittaminen perustuu täydellisesti luokittajien subjektiiviseen harkintaan. Kuitenkin subjektiivinenkin harkinta perustuu johonkin, tiedosti luokittaja nämä tekijät tai ei. Voimassaolevan luokitusmääräyksen mukaan korkeimmat luokitukset perustuvat turnauspeleihin. Turnaustulokset sinänsä ovat pelkkiä merkkijonoja, jotka on jotenkin tulkittava, jotta niiden pohjalta voidaan päättää yhtään mistään. Yleensä urheilulajeissa palkinnot ja arvonimet annetaan yleisesti tunnettujen kriteerien perusteella. Toisaalta vähäinen datamäärä voi pakottaa joissakin tilanteissa käyttämään harkintaa. Siksi mielestäni paras systeemi olisikin sellainen, jossa on määritelty korottamiseen vaaditut __minimi__- ja __maksimi__meriitit. Näitä kriteereitä
sovellettaisiin ehdotukseni mukaan kaikissa korotuksissa luokitusvälillä 1 dan - 7 dan. Sitä heikommat luokitukset perustuvat pakostakin liiaksi kerhopeleihin.

Yksi yleisesti käytetty lähestymistapa korottamiseen on arvioida pelituloksia siitä näkökulmasta, miten pelaaja on pärjännyt kohdetasoiseksi pelaajaksi. Paras vertailumateriaali esimerkiksi 1 kyun pelaajalle, jota harkitaan shodaniksi korotettavaksi, löytyy hänen peleistään (esim. sinä aikana kun hän on ollut 1 kyu) kohdetasoa (1 dan) välittömästi heikompia vastaan (1 kyut), samantasoisia (1 danit) ja välittömästi korkeampitasoisia vastaan (2 danit). Jos korotettava näyttää pärjänneen, kuten uudella luokituksella "keskimäärin kuuluukin" pärjätä, hänet korotetaan. Esimerkiksi shodan-kandidaatin tapauksessa seuraava näyttö voitaisiin katsoa riittäväksi:

\\2d: 2/6
\\1d: 4/8
\\1k: 5/7

Tässä tapauksessa korotettava on voittanut puolet shodaneista, kolmasosan nidaneista ja selvästi yli puolet ikkyuista. Intuitiivisesti arvioiden useimmat ihmiset luultavasti pitäisivät tällaista tulosta riittävänä.

Vaikeammaksi meriittien arvioiminen menee, jos vertailuaineisto on jollakin tavoin epätäydellistä. Siis esimerkiksi silloin, jos vahvempia vastaan pelattuja pelejä on vähän. Esimerkiksi:

\\2d: 0/3
\\1d: 5/9
\\1k: 8/9

tai

\\2d: 2/7
\\1d: 0/0
\\1k: 4/6

Yksi ehdotus __minimi__meriitiksi tällaisessa lähestymistavassa, jonka ansaitsemisen jälkeen korottamista __voidaan harkita__, olisi mielestäni se, että pelaaja on saavuttanut vähintään __kaksi kolmesta__ seuraavasta: 

* voittanut vähintään 25% vähintään yhden luokan kohdeluokitusta paremmmista vähintään neljässä pelissä (vähintään kolme luokkaa kohdetasoa vahvemmille häviämistä ei laskettaisi)
* vähintään 50% kohdetasoisesti luokitetuista ja vähintään kuudessa pelissä 
* vähintään 60% kohdetasoa heikommista vähintään kuudessa pelissä (vähintään kolme luokkaa kohdetasoa heikompien voittamista ei laskettaisi)

(Huomautus: Ylläoleva tarkoittaisi sitä, että kenellekään voitaisi antaa dan-korotusta yhdessä turnauksessa pl. EGC. Vähintään tarvittavaan 10 peliin voisi riittää tyypillisesti kaksi viiden kierroksen turnausta.)

Yksi ehdotus vaadittavaksi __maksimi__meriitiksi tässä lähestymistavassa, jonka jälkeen korotus seuraisi __automaattisesti__, olisi se, että pelaaja olisi saavuttanut __kaikki kolme__ seuraavista: 

* voittanut vähintään 25% kohdetasoa vähintään yhden luokan vahvemmista vähintään kuudessa pelissä (vähintään kolme luokkaa kohdetasoa vahvemmille häviämistä ei laskettaisi)
* vähintään 50% kohdetasoisista vähintään kymmenessä pelissä 
* vähintään 75% kohdetasoa heikommista (vähintään kolme luokkaa kohdetasoa heikompien voittamista ei laskettaisi)

(Huomautus: automaattinen korotus siis vaatisi vähintään 22 peliä eli noin 4-5 tyypillistä 5-6 kierroksen turnausta.)

Luokittamissääntöjen on myös pakko ottaa kantaa siihen, miten tutkittava pelitulosaineisto rajataan. Oma alustava näkemykseni on seuraava:

* vain tasa-alkupelejä mukaan.
* kelpuutettujen turnausten oltava kelvollisia vähintään EGF:n B-luokkaan (ei välttämättä EGF:ään lähetettyjä)
* korotettavan eduksi tulkitaan lyhin riittävän hyvä turnaustulosten (katkeamaton) jono alkaen viimeisimmästä (kahden edellisen kriteerin nojalla) kelpuutetusta turnauksesta ajallisesti taaksepäin tutkittaessa __voidaanko__ pelaajan korottamista harkita - silloin siis riittää, jos 10 __vähintään__ viimeistä peliä ovat menneet riittävän hyvin (ks. edellä). 
* toisaalta tutkittaessa onko pelaaja __pakko__ korottaa, mikä hyvänsä viimeisimmästä alkava riittävän hyvin mennyt turnausten (katkeamaton) jono kelpuutetaan

Lisäksi tähän ehdotukseen __voisi__ kuulua, että vastustajien kussakin turnauksessa osoittama pelikunto otetaan huomioon arvioimalla heidän luokitustaan kyseisessä turnauksessa tarvittaessa alaspäin yksi luokka yhtä voittomäärän odotusarvosta puolentoista suuruista poikkeamaa kohti (arvio alaspäin pyöristetään lähimpään pienempään kokonaislukuun):

\\0/5 -> yksi luokka (odotettu voittomäärä 2.5)
\\1/5 -> yksi luokka 
\\2/5 -> ei arvioida alaspäin
\\0/6 -> kaksi luokkaa (odotettu voittomäärä 3)
\\1/6 -> yksi luokka 
\\2/6 -> ei arvioida 
\\0/7 -> kaksi luokkaa (odotettu voittomäärä 3.5)
\\1/7 -> yksi luokka 
\\2/7 -> yksi luokka 
\\3/7 -> ei arvioida alaspäin (
\\0/8 -> kaksi luokkaa (odotettu voittomäärä 4)
\\1/8 -> kaksi luokkaa 
\\2/8 -> yksi luokka 
\\3/8 -> ei arvioida alaspäin
\\0/9 -> kolme luokkaa (odotettu voittomäärä 4.5)
\\1/9 -> kaksi luokkaa 
\\2/9 -> yksi luokka
\\3/9 -> yksi luokka
\\4/9 -> ei arvioida alaspäin
\\0/10 -> kolme luokkaa (odotettu voittomäärä 5)
\\1/10 -> kaksi luokkaa
\\2/10 -> kaksi luokkaa
\\3/10 -> yksi luokka
\\4/10 -> ei arvioida alaspäin

Arviointia ylöspäin EI TEHDÄ McMahon turnauksen HUIPPURYHMÄSSÄ pelaaville, koska huippuryhmässä pelaavat joutuvat pelaamaan "liian usein" nominaalisesti heikompia vastaan. Muutoin vastustajan luokituksen arviointi ylöspäin tehdään samoin kuin arviointi alaspäin eli näin (arvio ylöspäin pyöristetään lähimpään pienempään kokonaislukuun):

\\ 3/5 -> ei arvioida ylöspäin (odotettu voittomäärä 2.5)
\\ 4/5 -> yksi luokka
\\ 5/5 -> yksi luokka
\\ 4/6 -> ei arvioida ylöspäin (odotettu voittomäärä 3)
\\ 5/6 -> yksi luokka
\\ 6/6 -> kaksi luokkaa
\\ 4/7 -> ei arvioida ylöspäin (odotettu voittomäärä 3.5)
\\ 5/7 -> yksi luokka
\\ 6/7 -> yksi luokka
\\ 7/7 -> kaksi luokkaa
\\ 5/8 -> ei arvioida ylöspäin (odotettu voittomäärä 4)
\\ 6/8 -> yksi luokka
\\ 7/8 -> kaksi luokkaa
\\ 8/8 -> kaksi luokkaa
\\ 5/9 -> ei arvioida ylöspäin (odotettu voittomäärä 4.5)
\\ 6/9 -> yksi luokka
\\ 7/9 -> yksi luokka
\\ 8/9 -> kaksi luokkaa
\\ 9/9 -> kaksi luokkaa
\\ 6/10 -> ei arvioida ylöspäin (odotettu voittomäärä 5)
\\ 7/10 -> yksi luokka
\\ 8/10 -> kaksi luokkaa
\\ 9/10 -> kaksi luokkaa
\\ 10/10 -> kolme luokkaa

-- Markku 6.6. 2005

---------------------------------------------------------------------------------------------

Maksimimeriitin ilmoittaminen on mielestäni hyvä ajatus, ja antamasi ehdotus näyttää oikeansuuntaiselta. Minimimeriitti onkin ongelmallisempi. Harvemmin saa kahdessakaan turnauksessa sopivan määrän sopivan vahvuisia vastustajia, jotta esimerkissä annettu pelimäärä täyttyisi. Harvoin turnauksissa käyvän ja/tai nopeasti kehittyvän pelaajan oikein luokittaminen muuttuisi hankalaksi. Mitä tehdään tilanteessa, jossa tiedetään pelaajan olevan vahvuudeltaan ehdottomasti dan, mutta näyttöpelejä on liian vähän? Minimimeriitin määritteleminen voi johtaa pahimmassa tapauksessa tilanteeseen, jossa luokittaja ei saa käyttää tervettä järkeä. 

-- Antti Soukka, 6.6. 2005

Minimimeriitistä: jos ei ole kymmentä käypää peliä, on vaikea kuvitella, millä perusteella luokitetaan. Jos puskista tulee reipas taso-tason pelaaja, joka ei ole pelannut yhtään turnauspeliä, hyväksyttäköön hänelle muidan danien pöllyttäminen turnauksettomissa peleissä. Arvioisin, että kestää jonkun aikaa, ennen kuin näin käy. On myös äärimmäisen toivottavaa, että tämä poikkeus pakottaa meidät muuttamaan ylläolevia suuntaviivoja.

-- Annatar 6.6.2005

Kannattaa myös huomioida, että tämä on vain ohjenuora eikä Ainoa Virallinen Totuus(tm). Myös muilla perusteilla voidaan luokittaa. Ennen kaikkea tämä on kokemattomille avuksi. 

Minimimeriitin näkisin sellaisena "Otappa tämä pelaaja tarkkailuun" lippuna. Maksimin pitäisi olla oikeastaan utopistinen. Jos joku on liian nopea, pelimäärät eivät saavuta kriteereitä ajoissa. Hitailla ollaan aika suurissa pelimäärissä (voitto% melko lähellä 50 kohdetasolla) ja siten rajan pitäisi olla liian matala, ettei tulisi yhden turnauksen ihmettä joka puhkaisisi rajan.

-- Gardan 6.6.2005

Kävin katsomassa Paavon pullauttimesta Törmäsen Antin turnaustulokset kyuajalta. Minimimeriitti ei ollut täyttynyt, koska a) ei ollut yhtään peliä 1 dania vahvempia vastaan ja b) 1 daneja vastaan vain viisi peliä. Heikompia Antti oli voittanut riittävästi. Oliko jonkun mielestä korotus ennenaikainen?

-- Antti Soukka, 6.6. 2005

Kannattaa ottaa huomioon, että Paavon pulauttimessa ei välttämättä ole kaikkia pelejä. Mutta tokihan noita lukuja voidaan säätää. Sitä vartenhan minä ne tänne aivoriiheen laitoin.

-- Markku Jantunen, 6.6. 2005

Gardan: "Maksimin pitäisi olla oikeastaan utopistinen. Jos joku on liian nopea, pelimäärät eivät saavuta kriteereitä ajoissa. Hitailla ollaan aika suurissa pelimäärissä (voitto% melko lähellä 50 kohdetasolla) ja siten rajan pitäisi olla liian matala, ettei tulisi yhden turnauksen ihmettä joka puhkaisisi rajan."

Maksimirajan tarkoitus on napata kiinni luokittajien huomiolta katveeseen jääneet pitkän linjan tasaiset yli tasonsa pelanneet puurtajat, joilla on __paljon pelejä ja turnauksia__ muttei yhtään sellaista yksittäistä turnaussuoritusta, joka olisi kiinnittänyt luokittajien huomion - eikä siis mitään rakettimaisia etenijöitä. Olisi ihanteellista, jos tällaisetkin pelaajat voisivat rauhassa keskittyä turnauksiinsa tietäen mitä heidän korottamisiltaan vielä vaaditaan eikä kenenkään tarvitsisi tällaisten pelaajien korotusten perään huudella eikä vaivautua kaivelemaan heidän turnaustuloksiaan arkistojen kätköistä.

-- Markku Jantunen, 6.6. 2005