Arvio gokellosta#
Tänään kokeilin Gaimportin valikoimasta löytyneen DGT960 digitaalisen gokellon. Kyse on halvimman hintaluokan Made in China kellosta, joten ihan liikoja siltä ei tämänkään puolesta voi odottaa. Kello tuntuu ja näyttää siis lelulta. Sitä ei ole kuitenkaan varta vasten suunniteltu leluksi kuten Ingin kello, vaan se näyttää lelulta sen vuoksi että se on tehty halvimmasta lelumuovista.
Kellolla on kuitenkin mielestäni puolensa, vaikka olen hieman kahden vaiheella voinko sitä ehdoitta suositella, koska haittapuoliakin on. Jos saisin ostaa kellon uudestaan, niin luultavimmin kaikesta huolimatta ostaisin edelleen tämän kellon.
Sen etuja kuitenkin on pieni koko ja taitettuna se tosiaankin mahtuu taskuun. Se ei ole paljon silmälasikoteloa suurempi. Toinen merkittävä etu on että siinä on kaikki tarpeelliset toiminnot ja niiden säätäminen on tehty huomattavan helpoksi. Äänen säädölle ja kellon nollaukselle / virtakytkimelle on omat nappinsa. Navigointinäppäimistö on tuttu kaukosäätimestä eli nelisuuntaiset nuolinäppäimet ja keskellä valinta / play-pause näppäin. Tämä on helppokäyttöinen konsepti. Ylä/ala-suunnassa on plus/miinus, jolla voi lisätä ja vähentää aikaa, kun taas vasen/oikealla valitaan toiminto mitä muutetaan. Tämä tekee kellon säätämisestä oleellisesti helpompaa kuin Excaliburissa.
Kellossa ei ole presettejä tai omien asetusten tallennusmahdollisuutta, mutta säätö on tehty niin helpoksi ettei tämä haittaa muita kuin turnausten järjestäjiä, jos heitäkään. Kello muistaa kuitenkin viimeksi käytetyn aika-asetuksen.
Kaikki tarvittavat toiminnot löytyy, eli absoluuttinen aika sekä delay/bonus ajat, joissa aikabonuksen arvon voi maksimissaan säätää 9m 59s, eli varmasti riittävästi. Kanadalaisen lisäajan se osaa, jos pelaajat laskevat itse kivet, koska kelloon voi lisätä kesken pelin aikaa yhtä helposti kuin analogiseen kelloon. Eli pysäytetään kello (play/pause napilla) ja lisätään jommankumman kelloon aikaa haluttu määrä (+/- napeilla) ja jatketaan (painamalla play/pause nappia). Japanilaista se ei osaa, mutta sehän on käytännössä sama asia kuin Bronstein delay paitsi hieman kömpelömpi, joten sen ei pitäisi olla pelillisessä mielessä varsinainen puute.
Kello osaa myös vuororiippuvaisen aikalaskurin, eli aika nollaantuu aina jokaisen siirron jälkeen. Tätä ei voi kuitenkaan yhdistää pääaikaan, eli kello ei osaa erillistä pääaikaa ja lisäaikaa. Eikä siinä ole siirtolaskuria.
Äänen voi säätää päälle tai pois sille varatulla omalla napilla. Ja näytössä on selkeä nuotin kuva näkyvillä, kun äänet on päällä. Piippausta ei kuitenkaan voi mukauttaa, vaan se piippaa viimeiset 5 sekuntia, jokaisen sekunnin kohdalla ja kun lippu tippuu, niin on pitkä piippaus ja näyttöön ilmestyy selkeä lipun kuva. Tämä on mielestäni paremmin tehty kuin Excaliburissa, erityisesti koska se on niin älykäs kello, että laskee delaynkin ajaksi, eli jos on 1 sekuntti aikaa jäljellä, niin se alkaa piippailemaan siltikin 5 sekuntia ennen ajan loppumista eli jo bronstein bonuksen aikana. Excalibur on ärsyttävä tämän puolesta, koska tekee delayn aika käyttökelvottomaksi ajastusmoodiksi, koska viiveen kanssa ei saada Excaliburia varoittamaan ajan vähyydestä.
Eli toiminnoiltaan se on riittävä gokellona. Bonuksena siinä on että se osaa arpoa Fischer Randon šakkivariantin aloitusaseman. Tämä on kiva lisä jota suurin osa šakin harrastajista ainakin joskus tulee kokeilleeksi, jos käyttää tuota kelloa šakkikellona. Tämä oli itselläni merkittävä motiivi, miksi valitsin juuri tämän kellon, kaikkien ulkomailta tilattavien kellojen joukosta. Tähän kuitenkin liittyy paha suunnitteluvirhe että vaikka avausaseman näytön saa poistettua painamalla 960-nappia, niin kello ei muista resetin jälkeen että avausaseman näyttö oli edellisellä käyttökerralla otettu pois päältä. Tämä on ärsyttävä miinus ja suunnitteluvirhe.
Kello saa virtansa 4 voltin litiumpatterista, jonka sanotaan manuaalissa kestävän normaalikäytössä äänien kanssa 3 vuotta ja valmiustilassa 6 vuotta. Yksi patteri tulee myyntipakkauksen mukana. Kontrastia voi myös säätää pitämällä ääninappia pohjassa ja painamalla +/- nappeja.
DGT960:n selkeästi suurin puute on ettei LCD näyttö ole kovinkaan helppolukuinen sivulta katsottuna eli sen katselukulma ei ole kovinkaan laaja. Näyttö on muuten mukavan kokoinen ja selkeä, mutta kontrastia ei tunnu olevan riittävästi, jos valaistusolosuhteet ja heijastukset eivät ole optimaalisia. Tämä hankaloittaa sitä, että koska napista ei näe kumman vuoro on meneillään, niin se pitää katsoa näytöstä. Vaikka sinällään aktiivinen kello on ilmaistu selkeästi, mutta näytöstä katsomisessa on omat hankaluutensa.
Sinällään sen pieneen kokoonsa nähden suhteettoman suuri näyttö on helppolukuinen ja kaikki käytössä olevat asetukset on selkeästi ilmaistu näytössä. Mutta ongelma on suppeahko katselukulma heikossa valaistuksessa. Vuoronappi on myös selkeä ja suurikokoinen ja siinä on mielestäni ihan kiva tatchi, joskin painotan tässä että kyse on vain minun mielipiteestäni.
Koska kello on halpaa muovia ja vuoronappi ei ole erityisen lujatekoisen oloinen, niin hakkaamista kello ei kestäne. Samoin kellon sähköistyksen kytkin on kytketty taittomekanismiin, joten tämän kestävyyttä voinee ainakin epäillä. Jos kello kestää gokäytössä riittävästi niin halvan hinnan ja pienen kokonsa puolesta sitä mieluusti voi suositella, jos kerran Excaliburin tuotanto on jo loppunut.
Excalibur on kuitenkin kokonaisuutena parempi kello, koska näyttö on selkeämpi, vaikkakin sen säätö on tarpeettoman monimutkaista ja hankalaa. DGT960 säätö onnistuu pienellä harjoittelulla ja kokeilemisella ilman manuaalia.
Vahvimmat plussat on siis:#
+ erittäin helppo säätää
+ pieni koko ja suuri näyttö
+ riittävät toiminnot go käytössä
+ Fischer Random
Miinuksia on #
- lelumainen tai halpa olemus
- näytön suppeahko katselukulma
- edellyttänee kestävyyden puolesta varovaista käyttöä
- ensivaikutelma voi olla jonkinasteinen järkytys
Ominaisuudet#
- Helppo ohjelmoitavuus
- Matkakäyttöön soveltuva
- Aikasysteemit:
- * absoluuttinen
- * bonusaika (Fischer)
- * viive (Bronstein)
- * positiivinen aikalaskuri alkaen nollasta ylöspäin
- * siirtokohtainen kello (nollaantuu jokaisen siirron jälkeen)
- * Kello ei tue aikasysteemejä joissa on erilliset pääaika + lisäaika, muutoin kuin käsin pelin aikana säädettynä.
- Helppo lisätä tai vähentää aikaa pelin aikana
- Äänet päälle/pois
- Kontrastin säätö
- Fischer Random šakkivariantin avausaseman näyttö
-- Jouni, 15.2. 2011
Keskustelua#
Minusta kellon huonoissa puolissa voisi kyllä listata sen, että se ei osaa laskea kanadalaista byo-yomia itse, vaan vaatii pelaajien apua. Tämä puute on nyt piilotettuna hyvin. Ilmeisesti kello ei myöskään osannut japanilaista, vaikka tätä ei selvästi sanottukaan?
-- Lauri
Hyvä kun otit tuon esille. En osannut edes kaivata noita, koska Fischer bonusaika on aktiivisesti parempi kuin kanadalainen lisäaika joka suhteessa ja Bronstein delay on puolestaan aktiivisesti parempi kuin japanilainen byouyomi joka suhteessa. Siksi en osannut niitä edes kaivata, koska en niitä itse käytä. En kuitenkaan lisäisi niitä miinuksiksi, koska nämä lisäisivät kellon käyttöön kokonaan uuden kompleksisuuden tason, eli tällainen kello ei olisi enää helppokäyttöinen. Juuri helppokäyttöisyys on mielestäni kellon parhaimpia etuja pienen koon ohella.
-- Jouni
"riittävät toiminnot go käytössä" on suoranaista valehtelua, jos kello ei pysty eniten suomalaisissa turnauksissa käytettäviin aikoihin eli japanilaiseen ja kanadalaiseen lisäaikaan. (Samat ajat ovat myös netissä ainakin kgs:ssä yleisimmin käytetyt vaihtoehdot.) Se, osaako kello jonkun mielestä parempia aikoja ei ole kovin oleellista, jos kelloa ei pysty hyödyntämään kuin harvoissa jos missään go-turnauksissa. Onhan se kiva että kello osaa kivoja juttuja mutta keskiverto gon pelaaja luultavimmin kaipaa niitä aikoja joilla on tottunut pelaamaan. Keskustelu eri aikojen hyvistä ja huonoista puolista toki kuuluu muualle, mutta tällä hetkellä tämän kellon osaamia aikoja eivät gon pelaajat yleisesti käytä.
-- Pekka
Kello osaa kanadalaisen, muttei japanilaista. Vain hyvin harvoissa tilanteissa livepeleissä käytetään japanilaista lisäaikaa. Ja erityisesti tulevaisuuden näkökulmasta ei tämä tule lisääntymään. Toki aiheesta voi keskustella muualla ja siitä on keskusteltukin.
-- Jouni
Hieno idis tämmönen review. Onkohan näitä lisää? Kiitos vaivannäöstä.
-- Mikael
Päinvastoin kuin ylempänä väitetään, japanilaista byoyomia on käytetty Suomessakin laajasti. Sitä käytetään monissa turnauksessa, ja sen käyttö on yleistymässä, ei vähenemässä. DGT960 ei ole go-kello, se on shakkikello. Sellaisena sitä voi soveltaa go-peliinkin, jos sattuu pitämään shakin aikajärjestelmistä.
-- Bass
Myöskään Excalibur ei ole gokello, vaan šakkikello. Saivartelu kannattaa siis aina. Maailma on muuttunut siihen voi sopeutua, tai sitten ei.
-- Jouni, 16.2.
No, excaliburin ohjeet nimenomaan sanovat nimellä gon ja tukevat eniten käytettyjä aikoja.
Edelleen ihmettelen: Miksi et lisännyt kellon puutteita puutelistaan?
Ne eivät ehkä sinusta ole puutteita, mutta monesta muusta ne ovat. Lisäämälle puutteet listaan lukija voi itse päättää onko puute ongelma vai ei.
Tässä(kin) taas yrität muuttaa maailmaa, onnea vaan siihen. Maailman muuttaminen sujuu vaan pirun huonosti, jos ei voi sanoa asioita oikeilla nimillä ja puhua auki. Jokunen ihminen olisi tuntenut itsensä pahasti petetyiksi, jos olisi tilannut kellon huomaamatta noita listaamattomia puutteita.
- Lauri